Erciş Belediyesi yıl içinde beyan ettiği 15 ayrı projeden 11 tanesini hayata geçirerek 2015 yılı hedeflerine büyük oranda ulaştı.

 

Erciş Belediyesi, geçtiğimiz Mayıs ayında düzenlediği halk toplantısıyla beyan ettiği 2015 yılı projelerinin büyük çoğunluğunu sezon içinde uygulamaya koydu. Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı Proje birimi tarafından hazırlanan 15 projeden 11'ini hayata geçiren belediye, bu anlamda yüzde yetmiş beşlik bir oran yakalayarak başarı sağladı. Eş başkan Vekili Güler Avcı, gerçekleştirilen projeleri değerlendirdiği konuşmasında projelerde tutuklu eş başkan Diba Keskin'in emeğinin çok olduğunu, kendisinin bıraktığı yoldan devam edip aynı başarıyı 2016 yılında da göstereceklerini kaydetti.

 

''2015 YILI BAŞARILI VE SANCILI BİR YIL OLDU''

Hayata geçirilen projelerle ilgili konuşan belediye eş başkan vekili Güler Avcı, yaptıkları çalışmaları değerlendirerek 2015 yılının genel olarak başarılı geçtiğini ancak son dönemlerde belediyeye yönelik baskı ve tutuklamamaların artmasıyla da sancılı geçtiğini kaydetti. Avcı ; '' Mayıs ayında Diba Başkanın fazla emek verdiği tarih, ekoloji, ekonomi, kadın gibi birçok alanı kapsayan 15 ayrı projeyi halka sunduk. Bunlardan 11 tanesini hayata geçirdik. Ancak Ekim ayında belediyemize yönelik başlatılan saldırılar haliyle çalışmalarımızın hızını yavaşlattı ve gerek eş başkanlarımızın gerekse yönetici arkadaşlarımızın aramızda olmayışından kaynaklı henüz startı verilmeyen Kadın Yaşam Merkezi, Kadın Dinlenme Alanı ve WC ile Güneş Panelleri gibi 3 ayrı projeyi yetiştiremedik. Onları da Mart ayında yine halka beyan edeceğimiz 2016 yılı projelerine dahil edip yıl içerisinde hayata geçireceğiz. 2015 yılı genel olarak bizler için başarılı geçti diyebiliriz. Ancak Belediye eş başkanımız Diba Keskin, Belediye eş başkan yardımcımız Nuri Çiçek ve grup başkan vekilimiz Mecit Sargut'un tutuklanması ve bir çok arkadaşımız hakkında yakalama kararının olması anlamında da sancılı geçti. Çalışmalarımız yeni çalışma sezonunda tüm hızıyla devam edecek.'' şeklinde konuştu.

 

BÖLGE STANDARTLARININ ÜZERİNDE HAYVAN PAZARI İNŞA EDİLDİ

Erciş Belediyesi tarafından sezon başında yapımına başlanılan ve ilçedeki tarım ve hayvancılığa katkı sunacak 25 bin 400 M2 alan üzerindeki hayvan pazarının yapımı tamamlanarak ilçe halkının hizmetine sunuldu. Küçük ve büyükbaş hayvanlar için açık ve kapalı satış alanları ahır, güvenlik binası, gübre toplama alanı, yükleme rampaları ile çökertme fosseptiğinden oluşan kompleks bölge standartlarını üzerinde bir düzeyde dizayn edildi.

 

MAHALLELERE SEMT SAHALARI YAPILDI

Bir diğer proje olan 'Her mahalleye semt sahası' projesini hayata geçiren Erciş Belediyesi, proje kapsamında dört ayrı mahallede semt sahaları inşa ederek mahalle sakinlerine teslim etti. Salmanağa (Dêra Jêr), Aşağı Çökek (Êzinga Jêr), Hacikaş (Hecîqaş), Uncular (Qereqlîs) olmak üzere dört ayrı pilot mahallede yapılan semt sahaları mahalleli gençlerin sporsal aktiviteleri için mekan sorununu gidermeye yönelik olduğu belirtilirken sahaların tel örgülerle kapalı olduğu, zemini bitkisel toprakla kaplı olduğu, yedek kulübeleri, soyunma kabinleri elementleri barındırdığı belirtildi. Uygulamanın her yıl başka mahallerde hayata geçilerek devam edeceği kaydedildi.

 

4 AYRI PARK YAPILIP HİZMETE SUNULDU

Erciş Belediyesi yeşil alanları koruma ve ilçeye yeni alanlar kazandırma yönünde hazırladığı ikisi ilçe merkezinde ikisi bağlı mahallelerde olmak üzere 4 ayrı parkı sezon içinde inşa ederek halkın hizmetine sundu. İlçe merkezindeki 7 Haziran Barış Parkı ile engellilere duyarlı ve kadınlara yönelik Emrah ile Selvi Parkı ve Yeşilova ile Haydarbey mahalleleri mahalle parklarını hizmete sunan belediye, ilçeye toplamda 6.500 M2 yeni dinlenme alanı kazandırmış oldu.

 

BARIŞ BAĞLARI (REZÊN AŞTİYÊ) KURULDU

Belediye, güncel hizmetlerinin yanı sıra bölge tarihini esas alan çalışmalara da imza attı. Söz konusu projelerden biri olan Barış Bağları projesini hayata geçiren belediye 24 Nisan Ermeni Katliamı yıl dönümü vesilesiyle 12 dönümlük arazi üzerine üzüm bağları kurdu. Adı, Barış Bağları(Rezên Aşitiyê) olarak belirlenen bağa 7 bine yakın tarihi Erciş üzümü (Merlot) fidesi dikildi.

İşleyişinin kadın kooperatiflerine devredileceği bağlar, geçtiğimiz sonbahar mevsiminde ilk salkımlarını verdi.

 

HALK EKMEĞİ UYGULAMASINA GEÇİLDİ

Erciş Belediyesi, altı ayrı mahalleye kurduğu halk ekmeği satış büfeleri ve modern ekmek fırını halk ekmeği uygulamasına geçti. Belediye, tüm mahallelere yayılacak uygulama kapsamında modern fırınlarda günlük 8 bin ekmek üreterek ve üretilen ekmeği 50 kuruşa satıp ilçe halkına daha Hijyenik ve daha ekonomik ekmek imkanı sağlamış oldu. Satış noktalarında kadınların istihdam edildiği söz konusu uygulama ilçe tarihi için bir ilk niteliği taşıyor.

 

HALK EVİ UYGULAMASINA START VERİLDİ

Halkçı belediyecilik anlayışını esas alan Belediye, halk ekmeğinden sonra her mahalleye halk evi açma çalışması da başlattı. Çelebibağı mahallesinde yapımı tamamlanarak hizmete sunulan Kobanê Halk Evi'nden sonra uygulamanın her mahalleye yayılarak mahallenin sosyal ritüelleri veya kültürel aktivitelerini giderecek mekan sorununun giderilmesi hedefleniyor.

 

KÜLTÜR EVİ AÇILDI

Sosyal belediyeciliğin yanı sıra Kültürel belediyeciliği de geliştiren belediye, yine ilçede bir ilk olarak Kültür evi açarak vatandaşların hizmetine sundu. Yedi ayrı sanat dalında yeterli eğitmen ve materyallerle kursların verildiği Ronahi Kültür Merkezi, ilçede farklı kültürel faaliyetlerde bulunarak ilçe halklarının bu yöndeki ihtiyaçlarına cevap olmaya çalışıyor.

 

KASAPLAR ÇARŞISI İNŞAATININ %85'i TAMAMLANDI

Erciş Belediyesi, 2015 yılı projeleri arasına aldığı ve yapımı hala devam eden Kasaplar Çarşısı ile ilçeye modern bir entegre tesis kurma hedefinde. Şehirde faaliyet gösteren kasap esnafını bir araya getirerek et ürünlerinin hijyen ve kalitesini arttırmak için 3 bin metrekarelik alan üzerinde temeli atılan kasaplar çarşısı inşaatının yüzde yetmişlik bölümünün tamamlandığı belirtildi. Bodrum ve teras katları, mescit, kafeterya gibi lokal alanlar ve depo ve geniş dükkanlarıyla tasarlanan çarşının tamamlanmasının ilçe düzenine katkısı olacağı hedefleniyor.

 

OTLU PEYNİR VİTRİNLE BULUŞUYOR PROJESİ BİRİNCİ SEÇİLDİ

Yine 2015 yılı projeleri arasında olan ve hibe başvurularından dolayı sezona yetiştirilemeyen Otlu Peynir Vitrinle Buluşuyor ' Projesi sunulduğu DAKA (Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı) tarafından birincilikle seçilerek desteklendi. Kasaplar Çarşısının bulunduğu Eski Rus pazarı yerinde bahar aylarında yapılacak Peynirciler Çarşısı projenin ayaklarından biri olarak belirlenirken ilçede endemik bitkilerle yapılan Êzing peyniri için patent alma girişimleri sürüyor. 3380 metrekarelik alan üzerine kurulacak Peynirciler Çarşısı, soğuk hava depoları, bodrum katı, satış üniteleri gibi elementler taşıyacak. İlçede dağınık halde faaliyet gösteren peynirci esnafını bir araya getirerek modern bir kimlik kazandıracak olan proje ile ayrıca başta otlu peynir olmak üzere diğer süt ürünü gıdalar için iç ve dış pazarın oluşturulması da hedefleniyor. Belediye; yapıp hizmete sunduğu Hayvan Pazarı, inşaası devam eden Kasaplar Çarşısı ve yapımına başlayacağı Peynirciler Çarşısı ile Balıkçılar Çarşısı'nın yapımlarını tamamlayarak bölgenin en iyi entegre tesislerinden birini ilçeye kazandırmayı amaçlıyor. 

Editör: TE Bilisim