Erciş Belediyesi'nin önünde toplanarak çadır kuran mevsimlik işçiler, göreve dönünceye kadar eylemlerinin devam edeceğini belirtirken, Belediye Başkanı Diba Keskin, gazetecilere yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemede 4 yıl süresince hukuk dışı çalıştırıldıkları belirlenen mevsimlik işçilerin iş akdinin feshedilmesi gerektiği yönünde karar aldığını belirterek, belediye bünyesinde görev yapan 187 işçinin alınan karar doğrultusunda işine son verildiğini söyledi.

Belediye-İş Sendikası Van Şube Başkanı Emin Yeşilova ise yaptığı açıklamada, işten çıkartılan çalışanların sendikalarına üye olduğunu, haklarının iade edilmesi için tüm yasal haklarını kullanacaklarını, konuyu ayrıca yargıya intikal ettireceklerini bildirdi.

Erciş Belediyesi’nde çalışan sendikalı 187 personelden 27 kişinin daha önce iş akitleri feshedilirken, bugün de 160 sendikalı personel işten çıkartıldı. İşten çıkartılan belediye çalışanları haklarının iade edilmesi için belediye önünde eylem yaptı.

Seslerini duyurmak için bir süre ayakta bekleyen belediye çalışanları, daha sonra belediye bahçesine çadır kurdu. Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin, Belediye Kanunu’nun 5 ay 29 gün yasası gereği belediyede çalışan 160 çalışan personeli istemeyerek de olsa iş akitlerinin feshedildiğini söyledi.

Başkan Keskin, “Bizden önceki yönetim son 4 yılda bu arkadaşları hiç işten çıkartmadan kesintisiz çalıştırmış. Bu kanuna göre, 5 ay 29 gün üzerinden mevsimlik işçi alımı yapılır, çalıştırılır ve 6 ay dolmadan da işten çıkartılır. Bir dahaki yıla 5 ay 29 gün daha çalıştırılırlar. Bizler bu konuları yetkililerle görüştük ve bu işin muhatapları bize dediler ki, geçmiş yönetim kanuna göre suç işlemiştir. Siz de bu arkadaşları bu şekilde çalıştırdığınız sürece siz de bu kanunsuzluğu devam ettirmiş ve suç işlemiş olursunuz. Seçim döneminde insanlarımıza vermiş olduğumuz bir söz vardı. Biz asla kimsenin aşına, işine karışmayacaktık. Çünkü kampanya süresince AKP’nin bizim aleyhimize yaptığı özellikle bir çalışma vardı. ‘BDP gelecek, belediyedeki işçilerin işine son verecektir’ şeklinde bir kampanyası vardı. Fakat biz bu söylenen söylemin kadrolu işçi ve memurlarla ilgili olduğunu zannediyorduk. Son iki aydır bu işin çalışmasını kendi aramızda çok yaptık. Zaten iş akitleri kanun gereği feshedilecekti. Bu yüzden bu arkadaşların 4 yıl kesintisiz çalıştırılmaları nedeniyle Erciş Belediyesi’ne geçmiş yıllarda 910 bin TL ceza verilmiş. Ayrıca, kanunen bu çalışanların maaşları belediye başkanının üzerine zimmet edilmesi gerekirken de, bu zimmet yapılmamış ancak Erciş Belediyesi’ne ceza verilmiş. Tabi bu yıldan yıla da artmış. Biz bunun çalışmasını çok yaptık. Bu insanları çıkartmazsak ne yapabiliriz? Hukukçulara, Türkiye Belediyeler Birliği ile GAP Belediyeler Birliği’ne danıştık. Hepsi de kanunen bizlerin suç işleyeceğini söylediler. Bizler de mecburen kanuna uymak için bu arkadaşlara ön bilgilendirme yaptık. Biz mecburuz çünkü kanun böyle söylüyor dedik. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’ndan iki müfettiş de belediyemizi denetledi. Dediler ki, 'Başkan Hanım eğer bu insanları çalıştırırsınız bu suça sizler de iştirak etmiş olursunuz. Kanunun uygulanması gerekir.' Bizler de istemeye istemeye kanunun bize emrettiği şekilde bu arkadaşların iş akitlerinin üzülerek feshettik. Başka da yapacağımız bir şey yoktu. Bu bizler için istemeye istemeye yaptığımız en ağır işti. Çünkü sonuçta 160 aile etkileniyordu. Bu arkadaşlarımız içinde emekliliği gelmiş insanlarımız var. Bu şekilde arkadaşlarımıza gelin emekli olun, ya da gelin konuşalım. Sizin kıdem tazminatlarınızı ödeyelim. Bununla beraber yasal haklarınızı kullanmak için sonuna kadar haklısınız şeklinde görüşlerimizi de kendilerine beyan ettik” dedi.

BELEDİYENİN AYLIK PERSONEL GİDERİ 1 MİLYON 502 BİN TL

İller Bankası’ndan Erciş Belediyesi’ne gönderilen aylık paranın 1 milyon 600 bin TL olduğunu da belirten Başkan Keskin, “Bizim bu ay İller Bankası’ndan elimize geçen para 1 milyon 600 bin TL‘dir. Bunun ikramiyeler dahil 1 milyon 502 bin TL’si personel giderimize verdik. Geriye kalan para ile 180 bin nüfuslu bir ilçenin belediye hizmetleri ne denli yerine gelecektir. Halkımızın bu hususu dikkate alarak bize bu gözle bakmalarını istiyoruz. Ayrıca, bir gerçek daha var. İller Bankası eylül ayından itibaren bütçemizin yüzde 40 dolayındaki bir bölümünü kendi borçlarına karşı kesecektir. Eğer bu insanlar işten çıkartılmasaydı, biz bir hukuksuzluğu devam ettirmiş olacaktık. Eylül ayından sonra hiçbir belediye hizmetini yerine getiremeyecektik. Otobüsler çalışmayacaktı, çöpler kaldırılmayacaktı. Belediyenin kendi hizmetlerinin çoğu yapılamayacaktı. Çünkü 800 bin TL gibi bir para ile karşı karşıya kalacaktık. Belediyemizin aylık yakıt gideri 430 bin TL gibi bir miktardır. Siz olsaydınız ne yapardınız? Bir yanda var olan bir hukuksuzluğu bize dayatılması var, öte yandan da karar alan bir belediye yönetimi var. Acaba sizler ne yapardınız?. Bunları halkımızın bilgisine sunuyorum” şeklinde konuştu.

Belediye İş Sendikası Van İl Şube Başkanı Emin Yeşilova ise, iş akitleri feshedilen işçilerin haklarını aramak ve onlara destek olmak için Van’dan Erciş’e geldi. Belediye bahçesinde gazetecilere açıklamada bulunan Yeşilova, iş akitleri feshedilen personelin istenirse çalıştırılacağını iddia etti. Yeşilova, “Tebligat yapılmadan arkadaşlarımızı işten çıkartmışlar. Avukatlarla görüştüm. Tebligatların hazırlandığını söylediler. Arkadaşlarımız müfettişlerle görüşmüşler. Müfettişler belediye başkanı isterse sizleri çalıştırabilir demişler. Diğer belediyelerde 5 ay 29 gün üzerinden fen işlerinde arkadaşlarımızı çalıştırıyorlar. Süreleri dolduğunda bu kez park veya bahçeler müdürlüğünde göstererek çalışmaları devam ettiriliyor. Bu arkadaşlarımız 187 kişidirler. Aileleri ile birlikte aslında bin 900 kişidirler. Soma’da 301 kişi öldü. Burada da 187 kişiyi bunlar öldürdüler. Bundan sonra haklarımızın iadesi konusunda yasalar çerçevesinde tüm haklarımızı kullanacağız. Konuyu yargıya taşıyacağız. İşten çıkartılmalar kanunsuzdur. Diğer belediye başkanlarına biz mi dedik 12 ay çalıştırın. Bunlar niye çalıştırdılar? Onlar çalıştırdılar, bunlar neden çalıştırmıyor. Onlarda ciğer var da, bunlarda yok mudur? Diyorlar ki, her sene ceza geliyor. Eğer ceza geliyorsa, size zimmet çıkıyorsa o zimmeti biz karşılayalım. Var mı ötesi” diye konuştu.

İşten çıkartılan belediye personeli, daha sonra belediye bahçesine çadır kurarak eylemlerini sürdürme kararı aldıklarını bildirdiler.

Editör: TE Bilisim