Erciş'te kadın odakli hizmet amaçladıklarını dile getiren belediye eş başkanları yapılan açıklamada; "Kadın bakış açısını esas alan belediye, 2015 yılında ilçede ilk niteliği taşıyan bir dizi çalışmaya imza atarak ilçeyi toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hale getirmeye çalışıyor." sözleriyle yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

 

Zira yapılan açıklamada, kadınların ilçede aktif rol almaya başladığı belirtilirken kadın zabıta, kadın şoför gibi yeniliklere imza atan belediye, Halk ekmeği, Üzüm bağları gibi projelerin yürütücülüğününün kadınlara devredilmiş durumda olduğu belirtildi. Bir diğer dışlanmış toplumsal grup olan engellilere yönelik de çalışmalarını sürdüren belediye ilçede kadınlara ve engellilere dönük park, atölye gibi yeni lokal alanlar açıyor.

 

2015 yılı içerisindeki kadın çalışmalarını değerlendiren belediye Kadın Politikaları Müdürlüğü çalışanlarından Ayşe Çiftçi, müdürlük ve kadın meclisi olarak gerçekleştirilen çalışmalarla ilçedeki geçmişten süregelen erkek egemen zihniyeti yıktıklarını dile getirdi.



ÇİFTÇİ: KARAR ALMA VE UYGULAMADA KADINLAR ROL OLACAK
 

Belediyecilikte toplumun yarısı olan kadını esas aldıklarını söyleyen Çiftçi, karar alma ve uygulama aşamalarında kadınların aktif olarak yer aldıklarını kaydetti. Çiftçi, “Yıl içerisinde Kadın Politikaları Müdürlüğü ve aralarında kadın personel ve kadın seçilmişlerin olduğu Kadın Meclisini kurarak kadınlar için hem belediyecilikte ortak karar alma imkanını oluşturduk hem de yapılacak hizmetlerde kadının varlığını gözetecek bir meclis kurduk. Müdürlük bünyesinde 4, mecliste 39 kadınla çalışmalar devam ediyor. Kadın Meclisi ve Kadın Politikaları Müdürlüğü olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü gibi kadına özgün günlerde ise dolu dolu etkinlik ve programlar geçecek.” Dedi.


KADIN SAYISI 2’DEN 32’YE ÇIKARILDI

Belediyenin ve ilçenin yıllardır erkek egemen iktidar tarafından yönetildiğini belirten Çiftçi, tutuklu eş başkan Diba Keskin'in de büyük emek ve mücadelesinin olduğu girişimlerle kadınların yönetime ve belediyeye ortak edildiğini söyledi. Çiftçi, “Kadının yok sayıldığı önceki dönemlerde belediyedeki 2 kadın çalışan sayısını bir yılda 32’ye çıkarttık. Toplumun ve belediye çalışmalarının her kademesinde kadınlar oldu ve olacak. İlçede ilk olarak kadın zabıta ve kadın şoförler çalıştı. Kurulan ekmek fırını ve Üzüm bağları gibi birçok projenin yürütücüsü olarak ise kadınlar yer alıyor.” Dedi.

 

2 AYRI ATÖLYE KURULDU

Sadece politik değil ,ekonomik veya sosyal olarak da kadının güçlenmesine yönelik çalışmalarının olduğunu ifade eden Çiftçi, yıl içerisinde 2 ayrı atölye kurduklarını dile getirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yıl içerisinde biri Yeşilova (Sûlî), diğeri Yukarı Toki'de olmak üzere iki ayrı kadın atölyesi kurduk. 45 kadının istihdam edildiği bu atölyelerde kadınlar kominal bir tarzla geri dönüşüm malzemelerini kullanıp emeklerini üretime çeviriyorlar. Ve süs eşyalarından bez bebeklere kadar yapılan ürünleri satarak ekonomik olarak güçleniyorlar.”



BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILDI

Yıl içerisinde düzenli aralıklarla kadın sağlığına ve toplumsal cinsiyet algısını kırmaya dönük bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çiftçi, ilçe merkezinde ve mahallelerde yapılan bu çalışmalarla kadının kendi gücüne ve toplumsal yaşamdaki yerine karşı farkındalık kazanması için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra kısa zamanda uygulanmasının kararlaştırıldığı projelere de değinen Çiftçi, “Kısa zamanda proje aşaması ve yer tahsis işlemleri tamamlanan Kadın Yaşam Merkezi ve Kadın Dinlenme alanları projelerini hayata geçireceğiz. Bunların yanı sıra kadın kooperatifi ve kadına özgü mekan inşa etme çalışmalarımız önümüzdeki birkaç ay içerisinde gerçekleşecek.” Şeklinde konuşta.

Editör: TE Bilisim