Basın İlan Kurumu (BİK) Van Şube Müdürü Yahya Öylek, Erciş ilçesinde görev yapan yerel gazete çalışanlarıyla bir araya geldi. Temel gazetecilik ve sayfa düzen gibi birçok konuda bilgilendirmeler yapmak için gazetecilerle bir araya gelen Yahya Öylek’e, Anadolu Ajansı Erzurum Bölgesi Van Başmuhabiri Levent Harman, Doğan Haber Ajansı Van Muhabiri Osman Bekleyen ile Şehrivan Gazetesi Sayfa Sekreteri Önder Altınal eşlik etti.

ÖYLEK: YEREL BASIN ÖNEMLİDİR

Erciş yerel gazete çalışanlarıyla bir araya gelmeden önce yeni atanan Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar’ı ziyaret eden Öylek ve beraberindekiler daha sonra yerel gazetecilerle bir araya geldi. Erciş Ticaret Odası (ETSO) toplantı salonunun da gazetecilerle bir araya gelen Öylek burada yerel basının önemine değindi. Erciş'teki yerel gazetelerde görev yapan personelin eğitiminin önemine de vurgu yapan Öylek, “Yerel gazeteler ilan gazetesi değil. Gazetelerin sahaya inerek vatandaşların sorunlarını dinleyen ve bu sorunlarını sayfalarına taşıyan birer gazete olması gerektir.” Dedi. Öylek ayrıca toplantıda, 'temel gazetecilik, sayfa düzeni, reklam durumu, bir yerel gazete nasıl olmalı' konuları hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi.

HARMAN: ERCİŞ ÖNEMLİ BİR İLÇE

Öylek’in arından kısa bir konuşma yapan ve habercilik konusunda tecrübelerini paylaşan Anadolu Ajansı (AA) Erzurum Bölgesi Van Başmuhabiri Levent Harman ise yerel gazetecilerin, gazetecilik yaptıkları kentler için önem arz ettiğini vurguladı. Harman, “Uluslararası ya da ulusal gazeteciliğin yanı sıra bir kentin sorunlarını en iyi dile getiren gazeteciler, o kentin gazeteciliğini yapan yerel gazetecilerdir. Bu yüzden de yerel gazetecilik önemli bir konumdadır. Bu yüzden kentte haber yapan gazeteciler insanları daha iyi bir şekilde yönlendirmek ve halkın sorunlarına çözüm olma konusunda haberler yapmalı ve bu anlamda gayret göstermelidirler. Bunun yanı sıra yerel gazeteciler kent için önem arz eden bu haberleri ulusal ve uluslararası haberciliğe de yaymaları gerekmektedir” sözlerine yer verdi. Harman ayrıca Erciş’te gazeteciliğin çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Erciş büyük bir ilçemiz. Özellikle depremden sonra Erciş’te çok sayıda haber olanağı oldu ve halende var. Bu yüzden gazeteci arkadaşlarımızdan Erciş ile ilgili önemli haberler bekliyoruz.”

BEKLEYEN, HABERCİLİK TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

Daha sonra bir konuşma yapan Doğan Haber Ajansı (DHA) Van muhabiri Osman Bekleyen ise habercilik hakkında bilgiler verdi. Bekleyen şu sözlere yer verdi: “1996 yılında gazetecilik hayatına başladım. O günden bu güne kadar birçok yerde çalıştım ve bu anlamda tecrübeler kazandım. Bu anlamda her zaman en çok önem verdiğim konu ve haberler özel haberler oldu. Bu anlamda gittiğim rutin haberlerden bile özel haber çıkarmaya çalıştım. Çünkü haberde herkesin dikkat etmediği ancak sizin ufaktan olsa dikkat ettiğiniz en küçük bir detay sonraki gün özel olarak çıktığınızda bu sizin farkını ortaya koyar. Yoksa herkes gibi aynı haberi aynı fotoğrafla ve aynı başlıkla verdiğiniz zaman bu size habercilik anlamında çok bir şey katmaz.” Dedi.

ALTINAL: BİR SUÇLU VARSA ODA BİZLERİZ

Toplantının ardından, Öylek ve beraberindekiler ETSO binasında çektirdikleri hatıra fotoğraflarının ardından Öz Erciş Haber Gazetesi, Erciş Gazetesi, Birnisan Gazetesi ile Erciş'in Sesi Gazetesi'nin baskı merkezlerini gezdi. Bir yerel gazetenin nasıl hazırlanacağı konusunda eğitimler veren Şehrivan Gazetesi Sayfa Sekreteri Önder Altınal, yerel gazetelerin manşet tasarımının gazetelerin sayfa sekreterleri ile birlikte çalıştı. Altınal ayrıca, “Ben Van ile Erciş gazeteleri arasında pek bir fark görmüyorum. Gazete tasarımlarını doğrusunu söylemek gerekirse çok beğenmedim. Ancak be bu konuda bir suçlu aramıyor. Çünkü hep aynı tasarımlar yapılıyor ve buda burada çalışan arkadaşlarımızın hep bir birinden görmesinden kaynaklanıyor. İllaki bir suçlu varsa buda bizleriz. Bizim bu arkadaşlarla bir araya gelip kendileri ile her zaman irtibat halinde olmamız ve bir birimize yardımcı olmamız gerekiyor. Burada sayfaları düzenlerken şunu da çok iyi gördüm ki çalışan arkadaşlarımız umut vadediyorlar ve eminim ki Erciş gerek gazetecilik yani habercilik gerekse de sayfa düzeninde çok iyi yerlere gelecektir.” sözlerine ekledi.

Gazete ve matbaalarda yapılan çalışmaların ardından Öylek ve beraberindekiler Erciş’ten ayrıldı. (ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim