Gevaş Belediyesi tarafından organize edilen “Gevaş’ta Ticari Hayat, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” istişare toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO Yönetim Kurulu üyeleri Şefik Eren ve Murat Beyaz, meclis üyeleri Ekrem Baytar, Yusuf Konak, Nejat Ayaz, Meslek Komite Başkanı Kasım Zafer Hakan, Van TSO Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Eren Görsel Görmen, Gevaş’ta faaliyet gösteren STK başkanları ve Gevaş tüccar ve esnafı katıldı. Toplantı öncesi Van Ticaret ve Sanayi Odası heyeti ilk olarak Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van TSO çalışmalarını keyifle takip ettiklerini, oluşturulan bu dinamik yapının kentte katma değer oluşturduğunu ifade etti.

 

Ziyarette konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, Gevaş’ın doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile önemli bir merkez olduğunu, ancak bu zenginlikten yeteri kadar yararlanamadıklarını ifade ederek, Başkan Hakan’ın kültürel birikimi, çalışma azmi ile bu zenginlikleri kendilerine sunacağından emin olduklarını ifade etti. Heyet daha sonra Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe’nin de katılımı ile Gevaş Meslek Yüksekokulu’nda Gevaş’ın tarihi değerleri ve günlük yaşamını içeren resim sergisinin açılışında bulunarak okul müdürü Doç. Dr. Erkan Düz’ü makamında ziyaret ettiler.

Ardından düzenlenen ve iş dünyası ile STK’ların katılımı ile yapılan istişare toplantısında ilk sözü alan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan; istişare toplantısının önemine vurguda bulunarak, amaçlarının Gevaş’ın ekonomik ve sosyal sorunlarının birinci dereceden muhatapları ile müzakere ederek çözüm geliştirmek olduğunu ve bugünkü toplantıdan da Gevaş için olumlu sonuçların çıkacağına inandığını ifade etti. Hakan, Kaymakam Akmeşe ve Ticaret ve Sanayi Odası heyetinin bulunmasının kendileri için ayrı bir şans olduğunu dile getirdi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, katılımcılara Van TSO çalışmaları ve Gevaş ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Takva, yaptığı sunumda kent ekonomisinin ancak ilçelerin kalkınması ve güçlü ekonomilere sahip olmaları ile mümkün olabileceğini, bunun öneminin de farkında olduklarını dile getirdi. Takva, her ilçe için ayrı ayrı ekonomik ve sosyal raporlar hazırladıklarını ve gelen yatırımcılarla hükümete bu raporları sunduklarını belirtti. Gevaş’ın turizm, tarım ve hayvancılık alanlarındaki potansiyelinden söz eden Takva, Gevaş’ta son zamanlarda artan örtü altı sebzeciliğin bunun kanıtı olduğunu ve bunu daha da geliştirmeleri gerektiğini ifade etti. Necdet Takva, Gevaş Belediyesi işbirliği ile Gevaş’ın Turizm Master Planı’nın hazırlanmasına katkı sunacaklarını, 60 gence girişimcilik eğitimi düzenleyeceklerini ifade etti. Ayrıca Van TSO Genç Girişimciler Kurulu ile Gevaş Belediyesi işbirliğinde kadın istihdamının arttırılmasına yönelik hazırladıkları projede de son aşamaya geldiklerini ifade eden Takva, yine Gevaş’ta 50 öğrenciye eğitim yardımı ve 4 öğrencinin de ulusal çalıştaylara katılım sağlamları konusunda destek vereceklerini ifade etti.

 

İş adamları ise, Gevaş’ın altyapı sorunları ve gelişimi ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini ifade etme fırsatı buldular. Yine Gevaş’ta özellikle minibüs esnafının yaşadıkları sorunlar dile getirilerek, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu sorunların çözümü konusundaki talepleri dile getirdiler. Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe ise; bu toplantının Gevaş’a katkı sunacağına inandığını, dile getirilen tüm sorunları not aldıklarını ve gereğini yapacaklarını ifade ederek, yapılan bazı çalışmalar esnasında Gevaş halkının da desteklerine ihtiyaç duyduklarını söyledi. 

Editör: TE Bilisim