Belediye Sosyoloğu Çiğdem Kaya tarafından koordine edilen anket çalışması 30 mahallede yürütülecek. Her mahallede 10 eve gidilerek yapılan çalışmada, kadınlarla birebir görüşülüyor. Yürütülen anket çalışmasında kimi çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını kaydeden Kaya, “Kadının kimseye anlatmadığı, anlatamadığı sorun ve sıkıntılarını dinliyor, imkanlarımız yettiği kadar çözüm gücü olmaya çalışıyoruz” dedi. Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin ise, kadınlara yönelik yürüttükleri alan çalışması ile kadınların sosyo-ekonomik düzeyini tespit etmeyi hedeflediklerini söyledi. Çetin, anket çalışmasından sonra kadınlara yönelik kimi kurslar düzenleyeceklerini söyledi.

ÇETİN: KADINLARI ALANLARA ÇEKMEYİ HEDEFLİYORUZ

Gürpınar Belediyesi kadınlara yönelik kapsamlı bir anket çalışması başlattı. Yürütülen anket çalışmasında kadın üzerinden aileye, oradan da toplumun geneline ulaşma hedefleniyor. Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, kadınların sosyo-ekonomik düzeyini tespit etmek için böylesi bir çalışma başlattıklarını belirtti. Belediyecilik anlayışlarında kadınların her alanda yer almasının hedeflendiğini, bu çerçevede eş başkanlık sistemini geliştirdiklerini belirten Çetin, “Kadınları alanlara çekmeyi hedefliyoruz. Bunun için de bir alan çalışması yapmayı kararlaştırdık. Göreve başlayalı yaklaşık 3 ay oldu. Bu süre zarfında Kadın Masası'nı kurduk. Kadın masamıza çok sayıda başvuru oldu. Bunların çoğunluğu diğer kurumlara yönelikti. Biz kadın masasını kurunca, diğer kurumlara yönelik sorunlar da bize gelmeye başladı. Biz de ilgili kurumlarla iletişime geçerek iletişim kurmalarını sağladık” dedi.

ÇETİN: ÇALIŞMALARIMIZI GELİŞTİRECEĞİZ

Kadın masasına gelen sorunlara da değinen Çetin, “Kimi kadınlar iş talebiyle geliyor, kimi kadınlar belediyecilik hizmeti dolayısıyla geliyor, kimi kadınlar eşinden gördüğü şiddet dolayısıyla geliyor” dedi. Kadınların belediye tarafından kurulan Kadın Masası'na gelmelerinin kendileri açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Çetin, “Bizim anket çalışmamızın da temel sebeplerinden bir tanesi budur. Plan-projesini hazırlamaya çalıştığımız, yakın bir zamanda çalışmalarına başlayacağımız Kadın Yaşam Merkezi ile bu çalışmalarımızı daha da geliştireceğiz” dedi.

ÇETİN: ATÖLYELER OLUŞTURACAĞIZ

Yaptıkları anketler doğrultusunda çeşitli konularda atölyeler kuracaklarını da belirten Çetin, “Kuracağımız bu atölyelerde kadınların iş, meslek sahibi olmasını hedefliyoruz. Kadının bir bütünen yaşamın her alanında yer almasını sağlayacağız” dedi. Topluma yönelik, Toplumsal Cinsiyetçilik eğitiminin şart olduğunu da belirten Çetin, bu konuda seminerler vermeyi düşündüklerini, verecekleri seminerlerin Kürtçe ve Türkçe olacağını anlattı. Bu konuda kimi hazırlıkların olduğunu da kaydeden Çetin, buraya gelmelerinin kolay olmadığını, buraya gelmelerini de verilen mücadeleye borçlu olduklarını ifade etti.

KAYA: KADINLARLA BİREBİR GÖRÜŞEREK YAPIYORUZ

Kadınlara yönelik yapılan anket çalışmasını koordine eden Belediye Sosyoloğu Çiğdem Kaya, anket çalışmasını kadınlarla birebir görüşülerek yürütüldüğünü söyledi. 30 Mahallede yürütülen anket çalışmasında, her mahallede 10 eve gidildiğini, anket çalışması ile kadının kimseye anlatamadığı, özel isteklerinin de alındığını kaydeden Kaya, “Kadınlarla yalnız görüşmeyi tercih ediyoruz. Çünkü yanında birilerinin olması durumunda kendisini rahat ifade edememe gibi bir durumu olabiliyor” dedi. Yürüttükleri çalışmada bazen acil durumlarla da karşılaştıklarını belirten Kaya, “Gittiğimiz bir evde, 2 kez üst üste düşük yapan bir kadının iğnesini yapmadığını öğrendik. Biz hemen ilgili sağlık merkezine telefon açtık, telefon açmamız ile birlikte sağlık ekibi gidiyor ve kadının iğnesini yapıyorlar” dedi.

KAYA: KADINLARIN TÜM SORUNLARI DİKKATE ALINIYOR

Toplumda var olan tüm sorunların bir biçimiyle kadınları ilgilendirdiğini ifade eden Kaya, “Bundan dolayı sadece kadının şahsını ilgilendiren sorunları değil, tüm sorunları alıyoruz. Bunların içinde kanalizasyon, su vb. talepleri de alıyoruz” dedi. Hedefledikleri 30 mahallenin 7'si ilçe merkezinde, geriye kalanların ise eskiden köy olarak geçen mahalleler olduğunu kaydeden Kaya, “Anket çalışmamızda 17 günü geride bıraktık. Bu güne kadar 30 aileye ulaştık ve taleplerini aldık. Gittiğimiz evlerde bizi çok sıcak karşılıyorlar” dedi.

KAYA: ERKEKLERDEN ÇEKİNİP KONUŞAMAYANLAR VAR

Gittikleri yerlerde, kadınlarla yalnız konuşmak istemeleri karşısında bazen evde bulunan erkeklerden kaynaklı çekinip konuşamayan kadınlarla da karşılaştıklarını belirten Kaya, “Bazen kayınpeder sürekli müdahale ediyor. Bunun sonucunda da bazen kadınlar, ‘hiç bir sorun yok’ diyerek ankete dahil olmak istemiyor. Bazen de ailede bulunan erkekler, ‘ona ne soracaksın’ diyerek anket yapmamıza itiraz ediyorlar” dedi. Yürüttükleri anket çalışması ile kadınları önemsendiklerini hissettirmeyi hedeflediklerini belirten Kaya, “Yürüttüğümüz bu çalışma ile tespit ettiğimiz kadınların çok özel ihtiyaçlarını da karşılıyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilisim