Mart ayında yapılan seçimde Zeki Yıldız’ın belediye başkanlığına seçildiği Gürpınar’da, belediye Gürpınar’ın 5 yıllık stratejik planlaması için halkla bir araya geldi. Bir toplantıyla ilçe halkı, mahalle muhtarları ile ilçeye yapılacak ve yapılan hizmetleri paylaşan Başkan Yıldız, “Gürpınar'da adım adım halk belediyeciliği inşa ediliyor” dedi.

Gürpınar Belediyesi eş başkanlığı, ilçe genelinde bulunan mahalle muhtarları ile düzenlediği ortak toplantıda, belediyenin 5 yıllık stratejik planlaması hakkında bilgilendirmede bulundu. Düzenlenen toplantıda konuşan belediye eş başkanı Zeki Yıldız, söz verdikleri üzere ilçede yapacakları her çalışmaya ve kararlaşma süreçlerine halkı dahil ettiklerini belirterek, kapsamı daha da geliştirilmiş toplantılarda her köyün, her mahallenin önceliklerini belirleyeceklerini ve halkın kendilerinden öncelikli olarak hangi hizmeti talep ediyorsa o hizmeti hayata geçireceklerini kaydetti.

“HER ÇALIŞMADA HALK OLACAK”

Eş Başkan Yıldız Çetin ise, ilçede halka rağmen hiç bir çalışma yapmayacaklarını, yapacakları her çalışmaya halkı dahil edeceklerini belirterek; “belediye halkın belediyesi, sizlerin belediyesidir. Bizler belediye eş başkanları olarak nasıl ki halk tarafından seçilmişsek, sizler de bizleri gibi seçilmişsiniz” diyerek 5 yıl boyunca ilçe genelinde yapacakları hizmete muhtarları da ortak edeceklerini kaydetti.

KÖYLER DE UNUTULMAYACAK

Halk Belediyeciliğini uygulama kararlılığında olan Gürpınar Belediyesi, ilçe genelinde bulunan mahalle ve köy muhtarları ile düzenlediği toplantıda, Gürpınar Belediyesi'nin 5 yıllık stratejik planı hakkında bilgilendirmede bulundu. Plan hakkında bilgilendirmede bulunan eş başkan Zeki Yıldız, nüfusu 50 binin üzerinde bulunan belediyelerin stratejik plan çıkartma zorunluluğunun bulunduğunu, nüfusu 50 binin altında bulunan belediyelerin ise böylesi bir zorunluluklarının bulunmadığını belirterek, “Fakat biz yine de böylesi bir planlama çıkartmaya karar verdik. Planlama hakkında burada size kısa bilgilendirmede bulunacağız. Fakat asıl olarak sizin belirtecekleriniz bizim için geçerli olacak. Çünkü biz stratejik planlamamızı sizlerle birlikte yapacağız. İmkanlar dahilinde köylere gelerek bunu halkımız ile de paylaşacağız. Sizlerin ve halkımızın bize aktaracakları, belirleyeceğiniz öncelikler bizim için esas olacak.” dedi.

KÖYLÜ NE İSERSE O OLACAK!

Köylerde ve mahallelerde halkın ve muhtarların yapılmasını öncelikli olarak yapılmasını istediklerinin kendileri için esas olacağını belirten Yıldız, "Siz bize yol yapın derseniz, biz yol yapacağız, başka bir talebiniz olursa onu esas alacağız" diyerek köy ve mahallelerin önceliklerini ortaklaşa belirleyeceklerini kaydetti. Yaklaşık 4 aylık bir süredir belediye yönetimini devraldıklarını kaydeden eş başkan Yıldız, bu süre zarfında da boş durmadıklarını, birçok işi yaptıklarını belirterek, "Büyükşehir belediyesi ilçelere dönük planlamasını daha tam olarak bitirmediğinden, boşluk olaşmaması için birçok işi burada biz yaptık. Bu anlamda Büyükşehir belediyesi ile iyi bir ortaklaşmamız var" dedi.

GÜRPINAR YEŞİL ALAN SIKINTISINI BİLİYOR

İlçenin önceliklerine ilişkin kimi tespitlerde bulunduklarını kaydeden Eş Başkan Yıldız, "İlçemizde yol ve su sorunu ciddi boyutlarda. Tüm Van'ın su sorununu karşılamamıza rağmen ilçemiz halen de yeterince su alamıyor. Fakat bunu belirtirken, ilçe merkezinde kimi mahallelerimizde içme suyu maalesef sulama amaçlı kullanılmakta, bu da birçok insanımızı, ailemizi mağdur etmektedir. İlçemizin yol ve su sorununu inşallah Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çözeceğiz. Köy içi yollara ilişkin de planlamalarımız var. Bunları da peyderpey hayata geçireceğiz. Yine tarihte kanalizasyonun ilk hayata geçtiği bu topraklarda halen kanalizasyon sisteminin olmamasını izah etmek mümkün değil. Buna yönelik çalışmamız başladı, halen de bu çalışmamız devam ediyor. Bununla bağlantılı olarak oldukça modern bir arıtma tesisi de kuracağız" dedi. İlçede ciddi düzeyde yeşil alan ihtiyacının bulunduğunu da aktaran Yıldız, "İlçemizde yeni parklar yapmak için çalışmalarımızı başlattık. En az 20 bin metrekarelik parklar yapacağız. Bir de ağaçlandırma çalışmalarını başlatacağız. Çünkü ilçemizde bu yönlü çok ciddi ihtiyaçlar var" dedi.

“İLÇE HİZMETE AÇ!”

Daha sonra konuşan eş başkan Yıldız Çetin ise, muhtarlardan yapılması gereken öncelikli işlere ilişkin dilekçeleri aldıklarını belirterek, bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte en kısa sürede belirlenen öncelikler doğrultusunda çalışmalara başlanacağını belirti. İlçe genelinde bulunan tüm mezarlıkların çevre düzenlemesinin yapılmasına yönelik Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir çalışma yapıldığını, bunun maliyetinin de çıkartıldığını hatırlatan Çetin, en kısa zamanda ilçe genelindeki tüm mezarlıkların çevre  düzenlemesinin yapılacağını belirti. Gürpınar ilçesinin hizmete aç bir ilçe olduğunu kaydeden Çetin, bunun bilincinde olduklarını ve 5 yıllık süre zarfında kendi kapasitelerini aşarak ilçeye hizmet etmeye kararlı olduklarını kaydetti. Belediyecilik hizmetine başka şeyleri de dahil ettiklerini belirten Çetin, köylerde sağlık taraması, sağlık seminerleri, kadınlara dönük anketler ve alan çalışması, istihdama dönük çalışmalar vs. de arayışlarının olduğunu, yakın bir zamanda buna ilişkin de kimi bilgilendirmelerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

MUHTARLAR ÖNCELİKLERİ SIRALADI

Eş Başkanlardan sonra söz alan muhtarlar, kendi köylerinin önceliklerini sıralamaya başladılar. Hemen hemen tüm köylerin ortak önceliğin su, yol ve alt yapı olması ise dikkatlerden kaçmadı. Bazı muhtarların ilçenin genelinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirtmesi, kimi köylerin, mahallelerin kimi hizmetleri almasının yanısıra, kimi köylerin halen de hizmet ile tanışmamasının hatırlatması ilçedeki gerçekliği bir kez daha gözler önüne serdi. Değerlendirmede, "Örneğin Norduz tarafı halen de hiç bir hizmet alabilmiş değil. Ne suları var, ne yolları var. Dolayısıyla ilçe genelinin bütünlüklü ele alınması, bu bütünlük çerçevesinde hareket edilmesi gerekiyor" dedi. Muhtarların yaptığı değerlendirmeleri tek tek not eden eş başkanlar, bu gibi toplantıları zamlan zaman düzenleyeceklerini söylediler. Muhtarların yaptığı değerlendirmelerden sonra toplantı bitti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim