İpekyolu Belediyesi, Kasım ayı meclis toplantısında ilçenin birçok noktasında kalitesiz ve son kullanma tarihleri geçen gıda ürünlerinin satılmasına yönelik önlemler alınmasına ilişkin önlemler alınması için görevlendirme yapıldı. Bir diğer önemli gündem ise çevre kirliği ve Van gölünün kirlenmesini önlemek amacıyla Bin 200 hayvan besicisi için ilçe dışında ahırlar yapılması için çalışma başlatılması kararı alındı.

Van İpekyolu Belediyesi Kasım Ayı Meclis toplantısının 3. Birleşimini VANTSO toplantı salonunda düzenlendi. İpekyolu Belediyesi Meclis Başkanvekili Cevdet Altındağ başkanlığında düzenlenen oturumda, DBP’li ve AK Partili’li meclis üyelerin yeterli çoğunluğu bulmasıyla başladı. İlk olarak gıda üretim ve gıda satış noktalarının denetlenmesi gündemi görüşüldü. Meclis üyelerin tarafında yapılan çalışmalar ve halktan gelen yoğun şikayetler üzerine, halk sağlığını tehdit eden kalitesiz ve tarihi geçmiş gıdaların satışını engellemek için bazı önlemlerin alınması görüşüldü.

Gündeme ilişkin söz alan DBP’li meclis üyesi Aynur Sakallı, kalitesiz ve tarihi geçmiş gıdaların satıldığına ilişkin çok sayıda şikâyetin geldiğine dikkat çekerek, yapılacak denetimlerin kapsamının geniş olması gerektiğini kaydetti. Sakallı, özellikle kantinlerde kalitesiz ve tarihi geçen ürünlerin satılması büyük riskleri de beraberinde getirdiğini belirti. Kanser hastalığının yaş ortalamalarının her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Sakallı, Kanser hastalığının son yıllarda giderek artığını ve bunun en büyük sebebinin tüketilen ürünlerden kaynakladığını ifade etti. Sakallı, “Çocuklar her gün okullarda bulunan kantinlerden ne olduğu belirsiz ürünleri tüketiyorlar. Nasıl bir tehlike altında oldukları bilinmiyor. Tabi öncelikle çocukların bilinçlendirilmeli ancak, bu sorunların önüne geçmek için başta ürünlerin satış ve üretimi ile uğraşanlar bilinçlendirilmeli ve gerekli cezai işlem uygulanmalı” diye konuştu.

ZABITA EKİPLERİ SÜREKLİ DENETİMDE OLACAK


İpekyolu Belediyesi meclis eş başkanvekili Cevdet Altındağ ise şuan kadar Belediye bağlı çalışan bir zabıta ekibinin olmadığını yeni kurulan zabıta ekipleriyle eksiğin de ortadan kaldırılacağını ifade etti. İnsan sağlığını tehdit eden ürünlerin denetilmesi için gereken aktarımların yapılacağını belirten Altındağ, bu anlamda zabıta ekiplerine büyük görevler düştüğünü ve kendilerinin de bu anlamda takipçisi olacaklarını söyledi. DBP’li Meclis üyesi Ferit Hayva, kurulan zabıta ekibinin klasik zabıta ekipleri gibi kulübelerinde oturan değil de sürekli denetim halinde olması gerektiğini vurguladı. Bayramdan bayrama gıda ve üretin alanları denetlenmesinin göz boyaması olduğunu aktaran Hayva, yeni kurulan zabıta ekibinin hareket geçirmek gerektiğini söyledi. Hayva, sadece küçük esnafın kalitesiz ve tarihi geçen ürünler satmadığını belirterek, “kente ürün gıda ürünleri satan büyük firmaların özelikle batı illerinde satılmayan tarihi geçen gıda ürünlerin ilçemizde satılıyor. Hata bazı firmalar ürünün tarihi geçince üzerine yeni ürün tarihi bastırarak tekrar piyasaya sürüyor” dedi. Yapılan değerlendirilmelerin ardından öncelikle belirtilen gıda satış noktalarının denetilmesi ve Van Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Daire Başkanlığı ile birlikte ortak çalışılmasına oybirliği ile karara bağlandı.

HAYVAN BARINAKLARI ŞEHİR MERKEZİN DIŞINA ÇIKARILACAK

Mecliste görüşülen bir diğer önemli gündem ise Ekoloji ve Çevre Komisyon’un daha önce hayvan barınaklara ilişkin İlçede yaptığı gözlemler sonucunda hazırlanan rapor görüşüldü. Raporda Van kalesi çevresinde çok sayıda ahırda binlerce hayvanın beslendiği, bu hayvanların atıklarının dereler yoluyla Van gölüne aktığı aktarıldı. Merkez de toplam bin 200 ahır bulunduğu tespit edildiği kaydedildi. Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkanı DBP’li Ferit Hayva, imara açılan yerleşim yerlerinin 20 bin nüfusunun geçmesi hem insan haklarına hem de hayvan haklarına aykırı olduğuna dikkat çekti. Hayva, yapılması gereken düzenlenmenin hayvan barınakların şehir merkezinin dışına çıkarılarak doğal ve ferah bir ortamda hayvan besiciliğini yapılması gerektiğine açıkladı. Hayva’dan sonra söz alan Meclis Başkanvekili Altındağ İse, şehir merkezinde besilicilik yapan yurttaşların para desteğin almaması konusunda gerekli kurumlara yazı yazılması gerektiğini belirti. Gündeme ilişkin yapılan değerlendirmelerin ardından, hayvan barınakların şehir dışında çıkarılması için bir alan belirlenmesi konusunda ilgili komisyonun çalışma yürütmesine ve şehir merkezinde besilicilik yapan yurttaşların hibe desteğinin kesilmemesi için gerekli kurumlara yazı yazılmasına oy birliği ile karara bağlandı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim