2008 yılında hizmete giren ve her geçen gün daha da gelişen Hakkari Devlet Hastanesi’ne her branştan uzman doktorların gelmesi ve son teknoloji cihazlarla donatılması yöre halkını sevindirdi. 160 yataklı, 46 uzman doktor ve 6 pratisyen hekim ile 500 personelin görev yaptığı hastanede son iki ayda kemik dansitometre, lazer ile böbrek taşı taş kırma, 2 ultrason cihazı, 1 adet anestezi cihazı, yeni yoğun bakım vantilatörleri, yoğun bakım kuvözlerinin yenilenmesi ve kalp hastalarının takibi için koroner yoğun bakım ünitesinin hizmete girmesiyle birçok hasta il dışına gitmekten kurtuldu. Daha önceleri sadece acile başvuran 60 kişi çevre illere sevk edilirken, şimdilerde ise uzman doktorların gelmesi ile birlikte bu sayının 15’in altına düştüğü belirtildi.

“İL DIŞINDAN KURTULDUK”

Hastaneye olan memnuniyetlerini dile getiren hastalar, daha önceleri uzman doktor ve tıbbi cihaz sıkıntısı nedeniyle il dışına sevk edildiklerini belirterek, hastaneye uzman doktor ve yeni cihazların gelmesiyle birlikte bu sıkıntıdan kurtulmanın sevincini yaşadıklarını söylediler. Hastalar, “Hastanenin bizlere kaliteli bir sağlık hizmeti vermenin mutluluğunu yaşamaktayız. Personel bizlere güler yüzlü yaklaşmakta ve modern tıbbi tedavi yöntemlerini uygulayarak hizmet vermektedir. Huzurlu ve güvenli bir ortamda muayene olmanın sevincini yaşıyoruz. Batıda bulunmayan birçok teknolojik cihazlar Hakkari’de bulunuyor. Allah doktorlarımızdan razı olsun” şeklinde konuştular.

ESTETİK OPERASYONU DA YAPILIYOR

Burun estetiği olan Belkız Kaya isimli hasta ise, daha önceleri estetik yapmak için birçok hastanın il dışına gittiğini, şimdilerde ise kendi memleketlerinde estetik olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kaya, “Ben daha önce burnumda estetik olacaktım. Ancak plastik cerrah olmadığı için maddi imkansızlıklar nedeniyle il dışına gidemedim. Ancak şans yüzümüze gülde ve çok iyi bir plastik cerrahımız var. Ameliyat oldum. Benim gibi çok sayıda hasta gelip burada ameliyat oluyor” dedi.

KEMİK ÖLÇME CİHAZI HİZMETE GİRDİ

Hakkari Devlet Hastanesi Başhekimi Plastik ve Estetik Cerrahı Op. Dr. Ayhan Sönmez, hastaneye yeni gelen kemik ölçme cihazını tanıtarak, “Hastalarımız kemik testi için Van iline gitmek zorunda kalıyordu. Kemik ölçme cihazı bir ay önce hizmete girdi ve hastalar il dışından kurtulmuş oldu. Bu cihazdan kemik yaşı belirlenerek sonuçları aynı gün hastalara verilmektedir” dedi.

LAZERLE BÖBREK TAŞI KIRMA HİZMETİ

Hakkari Devlet Hastanesi Üroloji Hekimi Op. Dr. Turgay Gülecen, Hakkari’de olmayan lazerle taş kırma cihazının da devreye girerek hastaların ameliyat olmadan bu cihazdan geçtikleri belirtildi. Gülecen, “Hakkari Devlet Hastanemize yeni gelen taş kırma cihazı etkili bir şekilde kapalı olarak taş üreten böbrek taşlarını tedavi etmektedir. Daha önce bu cihaz olmadığı için hastaların il dışına sevk durumları oluyordu. Son sistem olan taş kırma cihazıyla etkili bir şekilde hastalarımızın tedavisini burada gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

“BATI STANDARTLARINA GÖRE HİZMET VERİYORUZ”

Hakkari Devlet Hastanesi Başhekimi Plastik ve Estetik Cerrahı Op. Dr. Ayhan Sönmez, yaklaşık 19 aydır başhekimlik yaptığını belirterek, geldiği günden beri hastanenin batı standartlarına göre hizmet vermesi için ellerinde geleni yaptıklarını belirtti. Sönmez, “Geldiğimiz günden bugüne kadar hastanenin fiziki şartlarını değiştirdik. Hastaların hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşması için elimizde gelen her şeyi yaptık. Eksikliklerimiz var, ama amacımız Ankara ve İstanbul’da ne tedaviler yapılıyorsa Hakkari’de de aynı tedavileri yapmaktır. Hastaların uzak illere sevkini en aza indirmek için yeni cihazlar aldık ve eski cihazları yeniledik. En son aldığımız taş kırma ve hastaların kemik yaşını ölçen kemik cihazı sayesinde Van’a olan sevkleri en aza indirmiş bulunmaktayız. Böylece hastalar artık il dışına gitmekten dolayı mağdur olmayacaklardır. Kendi evinde, kendi hastanesinde tedavi olmuş olacaklardır” diye konuştu.

“HASTANEMİZE İRAN VE IRAK’TAN HASTALAR GELMEYE BAŞLADI”

Hakkari Devlet Hastanesi’nin son teknolojik cihazlarla donatılmasıyla birlikte İran ve Irak’tan hastaların gelmeye başladığını ifade eden Op. Dr. Ayhan Sönmez, “Hastanenin koşullarının ve şartlarının değişmesi ile birlikte İran ve Irak’ta hastalarımız gelmeye başladı. Bu sayının giderek artacağını düşünmekteyiz. Özellikle sınır kapılarının açılmasıyla hasta sayısının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Bu şartlar için hazırlık yapmaktayız. Yurt içi ve yurt dışında gelecek her türlü hastaları tedavi edecek güçteyiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim