Erciş'te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 'Toplumsal Mücadele ve kadın' konulu panel düzenlendi.

 

Erciş'te, Kongreya Jinên Azad (KJA) ve Erciş Belediyesi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında panel düzenlendi. Erciş Belediyesi Eski Evlendirme Salonu'nda düzenlenen panele, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, Hazro Belediye eş başkanı Güler Özsavcı ve Barış annesi Müzzeyen Bütün ile çok sayıda kadın katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Erciş Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü çalışanlarından Ayşe Çiftçi 8 Mart tarihine kısaca değinirken ardından konuşan DBP Erciş İlçe eş başkanı Hatice Yıldız, tutuklu bulunan Erciş Belediyesi Eş başkanı Diba Keskin ve HDP Erciş ilçe eş başkanı Seval Çadırcı'ya selam gönderdiği konuşmasında kadın mücadelesinin devam edeceğini söyledi.

 

'KADIN, KADIN OLARAK YAŞAYAMIYOR'

Panelde ilk olarak konuşan HDP Van milletvekili Tuğba Hezer, Kadının kadın olarak yaşayamadığını vurguladığı konuşmasında iktidarın kadına yüklediği misyonu kabul etmediklerini söyledi. Hezer, “Kimliğimiz olan kadınlığımızı yaşayamıyoruz. Evde anne ya da kız kardeşiz, iş yerinde kadın olduğu için daha çok sömürülen varlıklar ve siyasette birer vitrin aracı olarak görülüyoruz. İktidarın tamamiyle beden üzerinde kurduğu bu kadın tanımını kabul etmiyoruz ve kadın olarak bu misyonu istemiyoruz. Kadın rengiyle, kimliğiyle alanlarda yaşamda olacağız.'' şeklinde konuştu.

 

“DİNİ ERKEKLER TARAFINDAN YORUMLANDI'

Ardından konuşan Hazro Belediye eş başkanı Güler Özsavcı, dinin yorumlamasını erkeğin yaptığını belirttiği konuşmasında böylelikle var olan, mücadele kadınların göz ardı edildiğini söyledi. Özsavcı, “İslam dini veya tarih erkekler tarafından yorumlanmış veya yazılmıştır. Bu yüzden tarih boyunca kadınlar adına üretilen kavramlara inanmışız. İtaat kavramına inanmışız mesela. Oysa Allah, Kadın ve Erkeğe eşit irade verdi. Eğer kadın erkeğe itaat edecek bir şey olsaydı kadının isyan hakkı ya da özgür iradesi hakkı olmazdı.'' ifadelerini kullandı. Özsavcı, konuşmasının devamında yeryüzündeki savaşların tamamına erkeklerin sebep olduğunu da sözlerine ekledi.

 

“KADIN, KÖLENİN KÖLESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Son olarak konuşan Barış annesi Müzeyyen Bütün ise Kürtçe yaptığı konuşmasında kadının kölenin kölesi olarak görüldüğünü vurguladı. Bütün , ''Kadın güçlüdür, onur sahibidir. Ve kadını kadın yapan sadece bedeni üzerinden değerlendirilen namus değildir. Namus, kadının onurudur, dilidir aynı zamanda. Ancak maalesef, kadın sistemin kölesi olan erkeğe köle olarak görülüyor. Panel, yapılan sunumların ardından sona erdi. 

Editör: TE Bilisim