Tuşba Belediyesi, yağan yoğun kar yağışının ardından, 12 iş makinası ve 25 personel ile merkez 10 mahalle ile kırsal 57 Mahalle ve 2 Mezrada karla mücadele seferberliği başlattı.

 

Tuşba Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekipler etkili olan yoğun kar yağışının ardından Tuşba genelinde yol açma ve buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarına 24 saat aralıksız devam ediyor. İlçe genelinde tüm yolların kapalı olduğu ve yer yer kar kalınlığının bir metreyi geçtiği ilçede vatandaşların günlük hayatlarında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için yılbaşı gecesinden itibaren vardiyalar halinde 24 saat aralıksız çalışmalarını sürdürüyor.

 

Merkez Abdurrahmangazi, Akköprü, Altıntepe, Bardakçı, Beyüzümü, İskele, İstasyon, Kalecik, Seyrantepe ve Şemsibey Mahallelerinde sürdürülen çalışmalar ardında yolların %90’nı açıldı. Özellikle ilçe sınırlarında yer alan Okullar, Camii, Sağlık Ocakları ile Oto sanayi sitesi, Eski ve yeni Marangozlar sitesi, Otogalericiler sitesi, Kalecik, Sıhke ve Bardakçı TOKİ’lerde yaşayan vatandaşlar ile esnafın rahat bir ortamda iş yapabilmeleri için çalışmalar yapılıyor. Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri, Tuşba zabıta müdürlüğü ekipleriyle araçların rahat bir ortamda çalışmalarını sürdürebilmeleri için yolu kapatan ve gelişigüzel yol ortasına park eden araç sahiplerinin, karla mücadele hizmetleri ve akabinde temizlik işleri müdürlüğü araçlarının çöpleri alıncaya kadar araçlarını bulundukları yerden kaldırmaları konusunda uyardı.

 

TUŞBADA KARLA MÜCADELEDE ARALIKSIZ 30 SAAT

Yapılan karla mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe şu ifadelere yer verdi: “Tuşba Belediyesi olarak, yaklaşan kış mevsimi öncesi karla mücadele araç, ekipman ve personelle gerekli tüm hazırlıklarını tamamlayarak tam donanımla kışa hazırlandı. Alına tüm tedbirler ve Mahallelerimizde organize edilen ekiplerin belirli güzergahları sürekli araç takip sitemiyle Belediyemizde kurulan Karla Mücadele Kriz Masası ile Muhtarlıklar müdürlüğünün organize ettiği Ak Masa sayesinde kar yağışı ve fırtınanın dindiği dün gece saatlerinden itibaren ilçe genelinde kar temizleme çalışmalarını organizeli ve aralıksız sürdürdüklerini söyledi. Karla mücadele kapsamında yollar tuzlanırken, ekipler araç ve insan yoğunluğunun olduğu alanlarda kar küreme çalışması yaptı. Karla mücadelenin yanı sıra Mobil Hızır Ekiple kırsalda bekletilen 2 ayrı ekibin dün geceden itibaren yolda kalan 9 ayrı noktada hasta ve 16 ayrı noktada Tuşbalıları kurtardıklarını ifade etti. Başkan Özgökçe, “2015 kışında kazandığımız tecrübe ile Van’da ve hatta çetin kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesinde bir ilk olarak kendi sorumluluk alanımızdaki tüm yolları rekor sayılabilecek 30 saat gibi kısa bir sürede temizledi. Kırsalda bazı köylerin mahalle içinin zamanında açılamamasının tek sebebiyse Ana yoldan köye ve köyden bir diğer köye karla mücadelenin Büyükşehir Belediyesince açılamamasından kaynaklanmaktadır. 10 merkez mahallede karla mücadele çalışması hedeflenen zamanda tamamlandı. Özellikle Karla mücadelede Mahalle muhtarlarımız bizzat araçlarımıza eşlik etmekte ve hasta, engelli ve yaşlıların oldukları sokakları ayrıca temizlettikleri için tüm Mahalle Muhtarlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.”

 

TÜM GÜN KAR KÜRELENDİ

Özgökçe, kar ile mücadelenin başlı başına bir özel hizmet olduğunu belirtti. Özgökçe: ”Bu hizmetin zamanında karşılanması ancak daha önce tecrübeli ve tüm sorumlu sokaklarını iyi bilen usta operatörler ile yapılabilir. Yağışının durması ve fırtınanın dinmesiyle ekiplerimiz ilk etapta insan yoğunluğunun fazla olduğu 10 merkez mahalledeki yolları temizledi. Akabinde sosyal yaşam alanları, ilçedeki tüm siteler, Okullar, Camii ve Halk ve Aile Sağlık Merkezleri güzergahları temizlendi. Tuşbalıların kardan etkilenmemeleri, yaşam kalitesini düşürmeden ve hayatlarını aynı şekilde devam ettirebilmeleri ve mahsur kalmamaları için İlçe Belediyesine ait ana arter yollar başta olmak üzere, bağlantı yolları ve ana arter niteliğinde bulunan sokaklar, kamu kuruluşları, okullar, camii, sağlık ocakları ve diğer kamusal alanları kontrol altına aldık. Karla mücadele kapsamında bu bölgelere öncelik verdik. Tuşba’da hayati önem arz eden ulaşım ve yaşam şartlarının sağlıklı şekilde sağlanmasına yönelik çalışmalarımız kesintisiz olarak sürdürmekteyiz.”

 

TUŞABA’DA ACİL DURUMLAR İÇİN ALO 444 60 11 KURULDU

Özgökçe açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Fen İşleri Müdürlüğümüzün ekipleri bir yanda yolları temizlerken bir yandan da greyder ve kepçelerle topladıkları tonlarca karı kamyonlarla site dışına vahşi çöp depolama alanlarına taşıyor. Halkımızın rahat edebilmesi için çok zahmetli, külfetli olan bu çalışmayı yapıyoruz. Kapanan yolları açık tutmak için bütün şoför arkadaşlarımız, operatörlerimiz, mühendislerimiz sahadalar. Belediye, olarak vatandaşımızın beyaz kabus olarak gördüğü karı hayatlarında bir rahmet olduğu gayreti içerisindeyiz. Bir belediye başkanı olarak halkımıza en iyi şekilde günlük hayatlarını ikame etmelerini sağlamak bizim asli görevlerimizden biridir ve her hizmetin en iyisine layık, kadirşinas Tuşbalılar acil durumlarda bize 444 60 11 numaralı telefonumuzdan günün 24 saati ulaşabilirler.”

 

Tüm Türkiye’yi adeta esaret altına alan yılın ilk yoğun kar yağışında Tuşba Belediyesi’nin bünyesinde kurduğu ‘Kriz Masası’nı bizzat kendisi de takip eden Özgökçe, vatandaşlara da uyarılar da bulundu. “Acil durumlar haricinde özel araçlarınızı kullanmayın. Zincirsiz araçlarla trafiğe çıkmayın ve elinizden geldikçe toplu taşıma araçlarını kullanın. Kardan dolayı mahsur kalan vatandaşlarımız 444 60 11 veya 0432 214 00 90 numaralı çağrı hattını arayarak yardım talebinde bulunabilirler. Kar yağışı, buzlanma ve olumsuz hava koşulları ile kış mevsimi boyunca ilçemizde trafik güvenliğini sağlamak, trafik kazalarını önlenmek, Tuşbalıların emniyet ve huzur içinde seyahat edebilmeleri ve günlük yaşamlarında bir sorunla karşılaşmamaları için Karla Mücadele çalışmalarımız aralıksız devam edecektir.” Dedi.

Editör: TE Bilisim