Van'ın Büyükşehir statüsü kazanması ile feshine karar verilen İl Özel İdaresi'ne ait mallar ve araçlar da paylaştırıldı. Paylaşımdan şikayetçi olan BDP'li belediyeler sorunu gündeme getirmiş hatta mahkemeye taşımıştı. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya ve Vali Doğan’ın da birinci gündem maddesi olan Devir tasfiyelerle ilgili Gürpınar Belediyesi bir açıklama yaparak İl Özel İdaresinden kendileri araç gereç değil sadece borç kaldığını belirtti. İl Özel İdaresi'nden Gürpınar Belediyesi'ne120 bin TL elektrik borcu kaldığını söyleyen Belediye yetkilileri, “90'lı yıllardan bu yana borcunu tahsil etme girişiminde bulunmayan VEDAŞ, borcun ödememesi durumunda belediyeye ait şantiyelerin elektriğini kesmek ile tehdit ediyor.” dedi.

GÜRPINAR BELEDİYESİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Van'ın Büyükşehir statüsünü kazanması ile birlikte tüm görev ve sorumluluklarını Büyükşehir Belediyesi'ne devreden İl Özel İdaresi, Van Valiliği bünyesinde kurulan 'Paylaştırma ve Tasfiye Komisyonu' aracılığı ile İl Özel İdaresine ait tüm mallar, araçlar ve gayrimenkuller de paylaştırıldı. Büyük tartışmalara neden olan, paylaşıma BDP'li Belediyelerden sert tepki gelmiş, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları yaptıkları basın açıklaması ile net tutum belirlemiş ve bu durumun biran önce düzeltilmesi talebinde bulunmuşlardı. Gürpınar Belediyesi Eş Başkanlığı ise Savcılığa başvuruda bulunarak 'Paylaşımı' mahkemeye taşımıştı.

‘MİRAS OLARAK SADECE BORÇLARI KALDI’

Paylaşımda BDP'li belediyelerin mağdur edildiği belirtilirken, İl Özel İdaresine ait borçların da bu belediyelere 'miras' olarak bırakıldığı belirtildi. İl Özel İdaresine ait borçlardan dolayı mağdur olan belediyelerden biri de Gürpınar Belediyesi. Belediye tarafından yapılan açıklamada “1990'lı yıllardan bu yana elektrik borçlarını ödemeyen il Özel İdaresi, feshedilme ile birlikte bu borçlarını belediyeye devretti. Bu borç toplamda 120 bin civarında. Şimdiye kadar borcu tahsil etmek için herhangi bir girişimde bulunmayan VEDAŞ, şimdilerde belediyenin kapısına dayanarak, borcu ödememesi durumunda belediyeye ait şantiyelerin elektriğini keseceklerini belirtiyorlar. İl Özel İdaresinden bize kala kala borçlar kaldı. Bize kalması gereken araçlar ve diğer mallar başka kurumlara verildi. Bu gün bu borçlar için kapımıza dayanan VEDAŞ ise, bu borcunu tahsil etmek için bu güne kadar bir girişimde bulunmamış” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim