İlçede sık sık yaşanan ve esnaf ile vatandaşların tepkisine yol açan elektrik kesintilerine bir tepkide Gürpınar Muhtarlar Derneği’nden geldi. Elektrik kesintilerinden dolayı halkın çok büyük sıkıntı yaşadığını belirten Gürpınar Muhtarlar Derneği Başkanı Azat Erdemir, bu sıkıntıların bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

VATANDAŞ KESİNTİ MAĞDURU

Son zamanlarda artan elektrik kesintilerinin verdiği sıkıntının yanında, vatandaşların elektrik kesintisi nedeniyle kendilerine sitem ettiğini ifade eden Erdemir, “Her arayan vatandaş ‘Muhtar elektrik yok. Ne zaman hallolacak? Buna bir çözüm bulun’ şeklinde sitemler dile getiriyor. Bu sıkıntılardan dolayı karşısında bir muhatap bulamayan vatandaş, haliyle bizleri arıyor. Bu yaşanan sıkıntılarla ilgili vatandaş, kurumda muhatap olarak kimi bulacak ya da vatandaşın aradığı telefonlara cevap verecek biri var mı? Düşünün bir yerleşim yerinde günde kaç kez elektik kesintisi yaşanır? Doğrusu ben kaç kere kesildiğini sayamadım. Her elektrik kesildiğinde telefonlarımız çalıyor, ‘Elektrik yine kesildi muhtar’ diyorlar. Tabii ki vatandaşlar haklı olarak biz muhtarları arıyor çünkü halk muhtarları seçilmiş olarak gördüğü ve daha kolay ulaştığı için bizi arayıp bize hesap soruyor” dedi.

Anayasanın 442. köy kanunu gereğince görevlerini hassasiyetle icra ettiklerini ifade eden Erdemir, “Muhtar köyün yürütme organının başıdır. Devlet ile ilişkileri muhtar takip eder. Bizler de bunu bildiğimiz için her konuya hassasiyetle yaklaşıp halkımızın sorunlarını gerekli mercilere ulaştırıyoruz” diye konuştu.

‘ARTIK KATLANAMIYORUZ’

Bölgede yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinin artık katlanılamaz bir hal aldığını dile getiren Erdemir, “Yaşanan problemin temel sebebi ya şebeke altyapısındaki yetersizlik ya da var olan ve tıkır tıkır işleyen sistemi çökerterek kar amaçlı düşünen ve hizmeti en son plana atan, belki de hiç düşünmeyen dağıtım şirketidir. Mevcut sorun, elektrik kesintisi yapılarak değil, şebeke altyapısı güçlendirilerek çözülür” ifadelerini kullandı.

KALİTESİZ VE SORUNLU ENERJİ

Yaklaşık bir buçuk yıl önce özelleştirilerek VEDAŞ’a devredilen bölge ve şebekede kalifiye personel yetersizliğinin de ayrı bir sorun teşkil ettiğini savunan Erdemir, şöyle konuştu:
“Şirket yetkilileri belli noktalardaki arıza şefliklerini kaldırarak arızalara zamanında müdahale şansını ortadan kaldırmıştır. Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en büyük ilçesi olan Gürpınar’da tek bir arıza şefliğiyle müdahale etmeyi düşünen şirketin, merkez ile Tutak Mahallesi arasındaki mesafenin kaç kilometre olduğunu bilmediğine eminim. Yaşanan kesintiler; trafo patlaması, aşırı yüklenme, bakım ve onarım gibi gerekçelerle açıklanamayacak ölçüde uzun süreli ve geniş çaplıdır. Dağıtım şirketi, kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmamaktadır. Özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda, vardığımız nokta iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arızalı, sorunlu ve pahalı enerjidir.”

‘KESİNTİLERİN NEDENİ AĞAÇLAR’

VEDAŞ Van İl Müdürü Murat Taş ise yaptığı açıklamasında, yeni yapılan TEİAŞ'a ait Engil TM’nin hizmet sahasında bulunan 3/0 Enerji Nakil Hatlarının deplase edilmesi işlemi nedeni ile programlı elektrik kesintisi yapıldığını söyledi. Taş, “Yol emniyetini sağlamak için Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan Gürpınar-Gevaş duble yol çalışması nedeni ile karayolu ağında yer alan enerji nakil hatlarının deplase işlemi nedeni ile programlı elektrik kesintileri yapılmıştır. Bunun aynında kışa hazırlık çalışmaları kapsamında elektrik kesintilerini azaltmak amacıyla elektrik hatlarının altında yer alan ve şebekeye teması etmesi sonucu arızaya neden olan ağaçların budama işlemleri ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır. Budama çalışmaları sırasında programlı elektrik kesintisi yapılmıştır. Ayrıca TEİAŞ tarafından ulusal şebeke ve İran hattında alından enerji indirici trafolarda manevra yapılması nedeni ile de kısa süreli kesintiler olmaktadır” dedi.

KAÇAK ELEKTRİK YİNE BAHANE!

Programlı elektrik kesintilerinin kamuoyuna 48 saat öncesinde duyurulduğunu da sözlerine ekleyen Taş, “Programlı kesintiler, mevcut hatların iyileştirilmesi ve arızaların önlenmesi amacı ile yapılmaktadır. Kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu bölgelerde arıza kaynaklı kesintiler daha sık yaşanmaktadır. Kaçak elektriğin önüne geçilmesi durumunda arızalarda da önemli düşüş yaşanacaktır ancak mevcut arızalara arıza onarım ve bakım ekiplerimiz zamanında müdahale etmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim