Önceki gün İpekyolu Mahallesi Hacı Bekir Mahallesi’ndeki Vangölü Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi’nde yaşanan olaylar Van ve ülke gündemine bomba gibi oturdu. Okuldaki öğrenciler ile polislerin adeta meydan savaşı verdiği görüntüler çok tartışılırken olayın ardından yaşananlarla ilgili farklı iddialar ortaya atılmaya başlandı. Yaşananlara her kesimden büyük tepkiler gelirken olayın tarafları farklı açıklamalar ile o olayları yorumladı. Fakat en çarpıcı iddia ise öğretmen ve okul müdüründen geldi. Olayın içinde kalan okuldaki öğretmenler polisin kendilerine hakaret ettiğini belirtti. Bu hakaretlerden sonra patlak veren olaylarda polisin bir türlü çekilmediği belirtilirken güvenlik güçlerinin bir milletvekilinin araya girmesi sonrasında yatıştığı belirtildi. Milli eğitim camiası konu ile ilgili yorum yapmazken, yaşananların detayları için topu Valiliğe attı. Emniyet ise açıklamasında zorunlu müdahale dedi. Van milletvekili Kemal Aktaş ise olayı İçişleri bakanlığı özelinde TBMM’ye taşıdı.

 

Van’da önceki gün liseden güvenlik kamerası görüntülerini almaya giden polis ile öğrenciler arasında çıkan olaylar yeni bir boyuta taşındı. Valilik olayla ilgili öğretmen ve okul müdürünün makamında kabul ederek olayı dinledi. Valiliğin olayla ilgili sorumlular hakkında yasal işlem yapacağı belirtildi. Olay hem Van hem Türkiye’de gündem olurken iki günden bu yana yaşananlara her kesimden farklı tepkiler geldi. İkinci gününde olaylarla ilgili tartışmalar bitmezken, o olayların içinde kalan okul öğretmeleri olayın seyrini değiştiren görüşler bildirdi. İlk etapta olayların çevredeki gençlerin polise saldırması ile başladığı belirtilirken öğretmenler aksi yönde görüş bildirdi. Öğretmenler ve okul müdürü polisin kendilerine hakaret ettiğini ve ardından olayların gerçekleştiğini iddia etti. İddiaya göre önceki gün saatlerce İlçe Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Kaymakamının tüm girişimlerine rağmen okul önünde öğrenci ve öğretmenlere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale eden polis çıkarılmadı. İddiaya göre olayların büyümesi üzerine AK Parti milletvekili devreye girdi ve polislerin okul bahçesinden uzaklaştırılmasını sağladı.

 

ÖĞRETMENLER OLAYI ANLATTI

Yaşanan olaylar nedeniyle saatlerce telefonla polisin okul önünden çekilmesi için çaba sarf eden İlçe Kaymakamı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü yetersiz kaldı. Bunun üzerine AK Parti Van Milletvekili devreye girdi ve polis okul önünden uzaklaştırıldı ve olaylar yatıştı. Olayın ardından 3 öğrenci yaralanırken, birçok öğrenci de polisin attığı gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olayın ulusal medyada da yer alması üzerine İlçe Kaymakamlığı ve Valilik harekete geçti. Sabah saatlerinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrılan öğretmenler ve okul müdürü ardından İlçe Kaymakamı ve Van Vali yardımcısıyla görüştü.

 

VALİ YARDIMCISI ÖĞRETMELERİ DİNLEDİ

Öğle saatlerine Vali Yardımcısı ile makamında görüşen Öğretmenler ve okul müdürü olayı tüm detaylarıyla anlattı. Bayan öğretmenlere polis tarafından hakaret edildiğini iddia eden okul idarecileri, Vali yardımcısından olayın sorumluları hakkında gerekenin yapılmasını istedi. Öğretmen ve okul müdüründen olayı tüm detaylarıyla dinleyen Vali Yardımcısının sorumlular hakkında gereken yasal işlemin başlatacağı belirtildi.

 

MİLLİ EĞİTİM ‘UZAK’ DURDU...

Olay önceki gün tüm kamuoyunda yankı bulurken İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise sessizliğini korudu. Konuyla ilgili telefonla aradığımız İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, olayın kendilerini ilgilendirmediğini konuyla ilgili sorumluluğun Valilikte olduğunu belirtirken Milli Eğitim camiası topu Valiliğe attı.

 

DEMOKRASİ PLATFORMUNDAN PROTESTO

Olayın arka planda yaşananlar tartışılmaya devam ederken olayla ilgili kınamalar da devam etti. Van Demokrasi Platformu tarafından yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamaya Eğitim-Sen üyeleri, öğrenciler ve velileri katıldı. Açıklamayı okuyan Van Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Gülcan Kaçmaz Sayyiğit yapılan müdahalenin hukuksuz olduğunu söyledi. Sayyiğit, “Bu şekilde keyfi ve hukuksuz uygulamalarla çocuklarımızın eğitim hakkının gasp edilmesini reddediyoruz. Bu saldırının failleri hakkında gerekli bütün hukuki mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini bir kez daha ifade ediyoruz.” Dedi.

 

EMNİYET: ZOR KULLANILARAK DAĞITILDI

Olayla ilgili bir açıklamada İl Emniyet Müdürlüğü’nden geldi. İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, Olaylar sırasında bazı öğrencilerin fenalık geçirdiği ancak önemli bir rahatsızlıklarının olmadığı belirtildi. Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “15.03.2015 günü, ilimiz Hacıbekir Mahallesinde bulunan Van Gölü Endüstri Meslek Lisesinde yapılan YGS sınavında görev alan bir Polis Memurunun özel aracı taşlanmak sureti ile zarar görmüştür. Sınava giren adayların olumsuz etkilenmemesi maksadıyla olayın hemen akabinde herhangi bir tespit çalışması ve soruşturma yapılmamıştır. 16.03.2015 günü, bahse konu olayın faillerinin tespit edilmesi maksadıyla, olayın yaşandığı okula personel gönderildiğinde bu personel de taşlı saldırıya maruz kalmıştır. Okulun içerisinde bir müddet bekletilen personel bölgeye gönderilen takviye ekipler marifeti ile çıkarılmak istenirken, okul çevresinde toplanan yaklaşık 100 (yüz) kişilik bir kalabalık, takviye ekiplerine de taşlı saldırı gerçekleştirmesi üzerine zor kullanılarak dağıtılmıştır. Bu esnada, saldırgan gruptan bir bölümünün okul bahçesine girerek okula saldırması üzerine, zor kullanma araçları okul bahçesine girmek sureti ile gruba müdahaleye devam etmiştir. Okul bahçesindeki müdahale sırasında görevlilerin üzerine okulun üst katından tahta parçaları v.s. atılmıştır. Olaylar sırasında bazı öğrenciler fenalık geçirmiş, ancak önemli bir rahatsızlıklarının olmadığı tespit edilmiştir. Konu ile ilgili araştırma ve soruşturma devam etmekte olup, gelişmeler Cumhuriyet Başsavcılığı'na da iletilmiştir.”

 

OLAY TBMM’YE TAŞINDI!

Öte yandan tartışmalı müdahale HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş tarafından da TBMM’nin gündemine taşındı. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e yazılı bir önerge ile yaşananları sunan Aktaş, o müdahale ile ilgili bilgi istedi. Aktaş, yaşanan olayları şu sözlerle aktararak: “Van ilimizde bulunan Van Gölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi'ne TOMA ve Zırhlı araçlar eşliğinde gelen güvenlik kuvvetlerinin basınçlı su, gaz bombaları ve silahlarla ateş etmek suretiyle adeta” okula baskın “yaptıklarını gösteren görüntüler basın yayın organlarında yer aldı. Baskın sırasında yüzlerce öğrencinin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, onlarca öğrencinin yaralandığı kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından dile getirilmiştir. Basına yansıyan açıklamalarda güvenlik kuvvetlerinin okula yapmış olduğu saldırıda tamamı lise öğrencisi olan çocukların üzerine gerçek mermiler dahil olmak üzere; basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz sıktıkları ve onlarca çocuğu yaraladıkları; yaralıları almaya gelen ambulansların okulun bahçesine girmesinin de polislerce engellendiği ifade edilmektedir. Öte yandan adı geçen okulun ve bu okulda okuyan çocukların uzun bir süreden beri polis tarafından baskı altına alındığı da iddia edilmektedir.” Dedi. Aktaş ardından da şu sözlerle bilgi istedi: “Van Gölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi'ne TOMA ve Zırhlı Araçlar eşliğinde yüzlerce polis hangi görev gereği gitmiştir? Bu görev emri hangi amir tarafından verilmiştir? Resmi bir eğitim kurumuna TOMA ve Zırhlı Araçlarla gitmeyi gerektirecek “şüphe” ve bu “şüphenin”  kaynağı nedir? Okulun güvenlik kameralarındaki kayıtlar hangi çalışma için polislerce alınmak istenmiştir? Kayıtların alınmasını gerektirecek ivedi durum nedir? Kayıtların alınmasında kullanılan yöntem bu mudur? Yasal yollardan kayıtların alınması neden denenmemiştir? Mahkeme kararı ile kayıtların alınması yoluna neden gidilmemiştir?  Okulun kapılarını kırmak suretiyle öğrencilerin üzerine gerçek mermi dahil basınçlı Su, ve göz yaşartıcı gaz kullanılmasını gerektirecek durum nedir? Üzerlerindeki üniformadan da anlaşılacağı gibi sadece okul öğrencileri olan çocuklara düşmanca davranılmasının nedeni nedir? Okuldaki yüzlerce öğrencinin hayatını hiçe sayarak pervasızca tüm okula rastgele gaz ve basınçlı su sıkılması emri hangi makam tarafından verilmiştir? Emrin teyidi hangi makamca yapılmıştır? Okula yapılan saldırıda yaralanan çocukları almaya gelen ambulansların polis tarafından engellendiği bilgisi doğru mudur? Değilse iddiaları soruşturmayı düşünüyor musunuz? Van Gölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi'ndeki olayda resmi olarak görevli olan personel sayısı ve bu personelin kullandığı teçhizatın araç-gereç dahil envanteri nedir? Van Gölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi’nde polisin uyguladığı yöntem yasal sınırlar dahilinde midir? Burada yaşananları polisin görev ve yetkisi sahasında olup biten rutin bir işlem olarak mı görüyorsunuz? Değilse olayla ilgili bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?”


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim