Eğitimden yol yapımına, içme suyundan semt sahasına kadar birçok ilke imza atan Özalp Kaymakamlığı, tüm bu çalışmaların yanı sıra kültür evleri çalışmalarıyla da 2013 yılını tamamladı. 2014 yılında da çalışmaların ve yeniliklerin devam edeceğini belirten Özalp Kaymakamlığı, başta tüm Özalp halkı olmak üzere yeni yılın tüm insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini diledi.

 

EĞİTİM YARDIMLARI

 

2013 Yılı içerisinde 5 köy ve 1 mezrada 31 derslik,28 daireli lojman yapımlarına başlanmış olup 26 derslik yapımı ve 204 kişilik öğrenci yurdu tamamlanmıştır. 2013 Yılı içerisinde Eğitim yatırımları kapsamında; Özalp İmam Hatip Lisesi 24 derslik ve öğrenci yurdu, Sağlık Meslek Lisesi 16 derslik, Özalp Merkez YİBO+Lojmanlarının güçlendirme işi,3 Nisan İlköğretim Okulu 18 derslik, A. Ayazca Mezrasına  2 derslik +WC + Foseptik,  Aksorguç  Köyüne 11derslik+6 daireli Lojman, Hazine Köyüne 5 derslik+4 daireli Lojman, Yukarı Tulgalı Köyüne 5 derslik+4 daireli Lojman, Dorutay  Köyüne 12 daireli Lojman, Şemsettin Köyüne 8 derslik+4 daireli Lojman işi ihale edilerek yapımına başlanmıştır. Çalışmalar kapsamında Özalp İmam Hatip Lisesi ve A. Ayazca İlköğretim Okulu’u hizmete açılmış, bunun yanı sıra Özalp Merkez YİBO ve Lojmanlarının güçlendirme işleri de tamamlanmış olup diğer köylerimizdeki derslik ve lojmanların fiziki inşaat işleri halen devam etmektedir.

 

İÇME SUYU

 

Özalp ilçesine bağlı tüm birimlerde içme suyu şebekesi mevcuttur.2013 yılı içerisinde 13 birimde içme suyu şebekesi geliştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İçme suyu çalışmaları kapsamında ilçemize bağlı Emek,  Damlacık Köyü (İş Artışı), Oymaklı, Hacıali, Çırak, Kalecik, Hacıkışlak, Savatlı ve Aşağı Mollahasan Köyü, Hazine köyü içme suyu inşaatı ve Kırkçalı köyü Kırmızıdere Mezrası içme suyu inşaatı çalışmaları tamamlanmış olup  proje kapsamında 13 köy ve mezranın içme suyu şebekesi çalışmaları zamanında tamamlanmıştır.

 

ASFALT YOL ONARIMI(ROTMİX),MENFEZ ve YOL YAPIM ÇALIŞMALARI

 

Özalp ilçesine bağlı köy ve mezralarına ulaşımı sağlayan yollarda öncelikli grup köy yolları, taşımalı eğitimde kullanılan yollar, nüfusu fazla olan köy yolları, sel taşkınlarının fazla olduğu dere geçitlerine, köy ve mezralarda ikamet eden vatandaşların rahat ve güvenli yollarda ulaşımlarını yapabilmeleri için 2013 yılı içerisinde 16 adet projeli menfez yapılmıştır. Çalışmalar kapsamında Kaşıkara Köyü Hicret Mezrası , Bağrıaçık Köyü, Dönerdere Köyü, Aş. Tulgalı Köyü Köy içine yerinde dökme menfez yapımı, Yukarı Tulgalı Köyü, Yukarı Yorganlı Köyü, Çubuklu Köyü,  Aksorguç - Seydibey Köy yoluna menfez, Seydibey - Akmeşe köy yoluna menfez, Y. Çavdarlık Köyü, Karlıyamaç köyü, Tepedam köyü, Çubuklu – Aksorguç  köy yoluna 3 gözlü menfez, Bodurağaç ve Kalecik köylerine menfezler  yapılıp çalışmalar tamamlanmıştır.

 

Asfalt Yol Onarımı (Rotmix)

Özalp ilçesine bağlı köy ve mezra asfalt yollarında meydana gelen bozulmaların rotmix uygulamaları asfalt yaması yapılmıştır.2013 yılı içerisinde 3.340 ton rotmix alımı yapılmış, İlçeye bağlı grup köylerin köy ve mezra yolları, taşımalı merkezleri ile nüfusu büyük olan köylere öncelik verilerek asfalt yolların onarımı tamamlanmıştır. Çalışmalar kapsamında İlçemize bağlı köy ve mezra yollarının ana artelleri,grup köylerin köy ve mezra yolları,taşımalı eğitim ile nüfus yoğunluğunun bulunduğu Özalp merkezden-Emek-Gültepe-Bağrıaçık, Boğazkesen-Kırçalı-Şemsettin-Çırak-Haciali grup köy yollarına, Dağdeviren, Boyaldı köyleri ile Van yolu ayırımından-Savatlı-Boğazkesen grup köy yolu güzergahları kararlılıkla programa alınmış, belirlenen süresi içerisinde programa alınan çalışmalar tamamlanmıştır.

 

Yol Yatırımları

İlçemize bağlı tüm köy ve mezraların ilçe merkezi ile yol bağlantısı mevcuttur. İlçemizin toplam yol ağı 401 Km. olup,350 km’si asfalt,51 Km’si stabilizedir.2013 yılı içerisinde 20.70 km asfalt yol yapılmıştır.

 

TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARI

 

Özalp İlçesine bağlı Boğazkesen köyü köy içi dere sel yatağı taşkın koruma çalışmaları başlatılmış olup devam etmektedir.

 

SULAMA TESİSİ ÇALIŞMALARI

 

Özalp İlçesine bağlı Çırak köyü sulama tesisi inşaat işi ihalesi yapılmış, yöremizin mevsim şartları kış olması sebebiyle Nisan ayında inşaatına başlanacaktır.

 

SEMT SAHASI

 

Özalp İlçesine bağlı Oymaklı köyü taşıma merkezi ilköğretim okulu öğrencilerinin sportif etkinlikleri için semt sahası yapılarak tamamlanmıştır.

 

S.Y.D.VAKFI YARDIMLARI VE 40 V PROJESİ

 

S.Y.D.V.  Yardımları

Özalp ilçe merkezi ile merkeze bağlı köy ve mezralarında maddi durumu iyi olmayan ve yardıma muhtaç vatandaşların evlerine gidilerek gıda, ayni, barınma, nakdi, giyim ve yakacak gibi yardımlar yapılmıştır.

 

40 Ev Projesi

Özalp ilçesine bağlı köy ve mezralarında Maddi durumu iyi olmayan ve yardıma muhtaç aileye barınma yardımı projeli 40 dairelik çatılı ev yapılarak muhtaç ailelere teslim edilip sıcak bir yuvaya kavuşmaları sağlanmıştır. Yardımlar kapsamında 116 aileye inşaat malzemesi (briket, demir, çimento, çatı malzemesi gibi) 28 aileye Nakdi Ev yapım yardımı,66 aileye Ayni Ev yapım yardımı,13 aileye Nakdi Diğer Barınma yardımı,5 aileye  Ayni Diğer Barınma yardımı,3 aileye  Nakdi Ev Onarım yardımı,1 aileye Ayni Ev Onarım yardımında bulunuldu.

 

KÜLTÜR EVLERİ ÇALIŞMALARI

 

Taziye Evleri

Özalp İlçesine bağlı tüm köy ve mezralarında çok amaçlı salon ile taziye evlerinin yapımları tamamlanmış olup, Çok amaçlı salon ve taziye evi olmayan köy ve mezramız bulunmamaktadır.

 

Kuran Kursları

Özalp İlçe merkezi, Köy ve mezralarında 35 Kuran kursu açılmıştır. Bu Kuran kurslarına görevli hocalar atanmış olup, Özalp ilçe merkezi ile bağlı Köy ve mezralarının Kuran kursu binalarında hizmet verilmektedir.

 

Aile Sağlık Merkezi

İlçemiz Merkez İstasyon Mahallesi ile Sağmalı beldesine Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılmak üzere 2 Adet Yeni Prefabrik yapılmış olup vatandaşlarımızın hizmetine açılmıştır.

 

Özalp Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi

İlçemiz Merkez ve köylerde ikamet eden Maddi durumu iyi olmayan ve yardıma muhtaç öğrencilerin eğitimlerine destek amacıyla Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi binası tamamlanmıştır.

 

Aile Kültür Merkezi

İlçemiz Merkezinde bayanlara yönelik Aile Kültür Merkezi açılmış olup, İlçe Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 12 kurs açılmıştır. Kurslara katılan kursiyerlere belgeleri verilmiş olup Merkezimizde 420 kursiyer kurs görmektedir.

 

Müzik ve Resim Atölyesi

İlçemiz Merkez Köy ve Mezralardaki okullara 40 sınıf resim ve müzik atölyesi yapılmış, bu okullara müzik ve resim aletleri alınmış ve teslim edilmiştir. Bu okullarımızda resim ve müzik eğitimine daha fazla önem verilmesi sağlanmıştır. 

Editör: TE Bilisim