Van'ın Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy Köyü'nde İran'dan gizlice atıyla kaçak mazot getiren bir İranlı, 'dur' ihtarına uymayınca, Türk askerlerinin açtığı ateşle öldürüldü. Bu olayı protesto için yaklaşık 150 kişi Saray Kaymakamlığı önünde toplandı. Kalabalık, güvenlik güçleri tarafından havaya ateş açılarak dağıtıldı.

Olay saat 05.30 sıralarında Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy Köyü'nde meydana geldi. Atıyla kaçak 2 mazot bidonu taşıyan ve gizlice sınırı aşıp köye doğru giden bir kişiyi gören güvenlik güçleri, 'dur' ihtarında bulundu. İhtara uymayan İranlı kaçakçı Senar Halidi, köye doğru gitmeye başlayınca güvenlik güçleri de ateş açtı. İranlı Halidi, sırtına isabet eden bir kurşunla olay yerinde hayatını kaybederken, yaklaşık 4 saat otopsi için savcının gelmesi beklendi.

 

KAYMAKAMI PROTESTO ETTİLER

Savcının gelip olay yerinde yaptığı incelemenin ardından cenaze, jandarma eşliğinde köylüler tarafından alınıp, Saray İlçesi'ne getirildi. Köylüler daha sonra cenazeyi Kaymakamlık binası önüne getirdi. Saray Kaymakamı Ahmet Canpınar ile görüşmek isteyen yaklaşık 150 kişinin bu talebi reddedilince, göstericiler binaya girmeye çalıştı. Güvenlik güçleri gelenleri havaya ateş ederek dağıttı. Kaymakamlık binası önünden ayrılmayan köylüler bu kez de oturma eyleminde bulundu. Ölen İranlı kaçakçının cesedi ise sağlık ocağına götürüldü. Oturma eylemi devam ederken, Van Valisi Aydın Nezih Doğan da Saray İlçesine gelmek üzere yola çıktı.

 

KÖYE ATEŞ AÇILMASINA TEPKİ GÖSTERDİLER

Kaymakamlık önünde tepkilerini dile getiren bazı köylüler ise ‘dur’ ihtarının ardından askerlerin yoğun şekilde ateş açtıklarını, tepkilerini de bundan kaynaklandığını söyledi. Köylüler, askerler tarafından yüzlerce kez ateş edildiğini ileri sürerek, “O saatlerde çocuklarımızda okula gidiyor. Bu kurşunlar onlara da isabet edebilirdi. Vurulan kişi İran'ın sınır bölgesinde bulunan Razi köyündendir ve bizim de akrabamızdır. Böyle bir olayın bir daha yaşanmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Bu arada Özalp İlçesi'nden de takviye Jandarma ve Emniyet ekipleri, Saray İlçesi'ne sevk edilirken, ilçede yoğun bir güvenlik önlemi alındı.

 

YAKINLARI CENAZEYİ ALMAK İÇİN İLÇEYE GELDİ

Açılan ateşle ölen İranlı Senar Halidi'nin yaklaşık 30 yakını cenazeyi almak için yürüyerek Saray İlçesi'ne geldi.
İran sınırındaki Kapıköy Köyü'ne 3 kilometre uzaklıktaki İran'ın Razi Köyü'nde yaşayan 30 yaşındaki Senar Halidi'nin iki çocuk babası olduğu belirtildi. Halidi'nin cenazesi otopsi için Van Bölge ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.
Olayların ardından Saray Kaymakamlığı önünde ve Kapıköy'de jandarma ve polis geniş güvenlik önlemi aldı.

 

VALİ DOĞAN İLÇEYE GELDİ

Olayın ardından İlçeye gelen Van Valisi Aydın Nezih Doğan, incelemelerde bulundu. Vali Doğan, Kaymakam Ahmet Canpınar ve ilçedeki diğer yetkililerle yaklaşık 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından kaymakamlık binası önünde gazetecilere açıklama yapan Vali Doğan, olayla ilgili adli ve idari inceleme başlatıldığını anlattı.

VALİ DOĞAN: OLAY İNCELENİYOR

Olayın sabah erken saatlerde olduğunu belirten Vali Doğan, şunları söyledi:
“Sabah, hudut karakollarımızın sınırda aldığı bir görüntü var. Bu görüntü çerçevesinde bir takip yapılıyor. Burada kaçakçılık yaptığı iddia edilen İran uyruklu şahıslar, Kapıköy civarında Türkiye'ye giriş yapıyorlar. Bunlardan biri ateşli silah yarası alarak hayatını kaybediyor. Cumhuriyet savcımız durumu adli açıdan inceliyor. Cenaze şu anda Van'da otopsi yapılıyor. Ölüme sebebiyet veren ateşli silahın ne olduğu kim tarafından kullanılmış olabileceği konusunu cumhuriyet savcısı kendi görevi olması hasebiyle inceleyecek. Devletin diğer birimleri de kendisine destek sağlayacak.”

VALİ DOĞAN: HER ŞEY KONTROL ALTINDAN
Vali Doğan, olayın ikinci boyutunda ise köylülerin olayı protesto etmek için ilçeye gelip kaymakamlığa yürüdüğünü belirterek, “Kapıköy köyümüzden bir grup vatandaş hadiseyi protesto etmek gayesiyle ilçe kaymakamlığına yürüyor ve burada güvenlik kuvvetlerimiz vatandaşlarımızın ileri bir taşkınlık yapmalarını engelliyorlar. Daha sonra kaymakam, diğer arkadaşlarımız, belediye başkanımız, siyasi parti yöneticileri, muhtarlarımız vatandaşlarla yaptıkları görüşmeler sonucunda iş normal boyutlarına geliyor. O sırada biz de buraya geldik ilgililerle görüştük. Her şey kontrol altında” diye konuştu.
Vali Doğan, olayla ilgili şu ana kadar herhangi bir gözaltının da olmadığını söyledi.


Orhan AŞAN

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim