Bahçesaray İlçesi'ndeki Sündüz Yaylası'nda 18 Temmuz 1993 tarihinde 14'ü çocuk 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın failleri bulunamazken, Van Barosu'nca zaman aşımına uğrayan soruşturma için yaptıkları itiraz kabul edildi. Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur, bu dosyada insanlığa karşı bir suç olduğu için zamanaşımı işlenemeyeceğini belirterek, “Esas önemli olan bundan sonrası. Çünkü eğer etkin bir soruşturma yapılmayacaksa bu kararın bir anlamı kalmayacaktır” Dedi.

21 YILDIR FAİLLER BULUNAMADI

Bahçesaray İlçesi'nde kışlık ihtiyaçlarını karşılamak ve koyunlarını otlatmak amacıyla Sündüz Yaylası'na çadır kuran aileler, 18 Temmuz 1993 tarihinde saat 21.00 sıralarında silahlı bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda, 14'ü çocuk 24 kişi öldürüldü, saldırıda 4 kişi sağ kurtuldu. Olayın ardından Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Daha sonra dönemin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığına gönderilen soruşturma evrakının yetkisizlik kararı verilerek Van DGM Başsavcılığına gönderilmesiyle başlayan adli süreçte, aradan 21 yıl geçmesine rağmen katliamı gerçekleştirenler bulunamadı.

‘ZAMAN AŞIMI İŞLENMEYECEK’

Van Cumhuriyet Başsavcılığı geçen Şubat ayında zaman aşımına bağlı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Van Barosu Başkanlığı, bu karara, TMK 10'uncu maddesi ile görevli Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Yapılan itiraz kabul edilirken, kararda şu ifadelere yer verildi: “Suç tarihinden sonra yürürlüğe giren TCK’nın 77'nci maddesinde düzenlenen 'insanlığa karşı işlenmiş suç' kapsamında da olabileceği, eylemin oluş şekli, maktul sayısı, faillerin devlet görevlisi olma ihtimali, olabileceği göz önünde alındığında 77/son fıkrası gereğince de insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının işlemeyeceği, bu bağlamda, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarında da insanlığa karşı suçlarda geçmişe dönük, zaman aşımının işlemeyeceği kanaati de birlikte değerlendirildiğinde itiraz mahkememizce yerinde bulunmuş ve Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12 Şubat 2014 tarih ve 1997/1256 sayılı kararı ile verilmiş olan kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir.”

‘DEVLET GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMELİ’

Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur, Türkiye'de cezasızlık sorununun büyük bir sorun olduğunu belirterek, Diyarbakır'daki özel yetkili ağır ceza mahkemesine yaptıkları itiraz üzerine takipsizlik kararının kaldırdığını belirterek, “Bu katliamı insanlığa karşı işlenen bir suç olarak değerlendirmiştik. Uluslararası hukukta kabul edilen insanlığa karşı suç kavramı yeni Türk Ceza Hukukunda da kabul edildi. Yapılan düzenlemede bu tür suçlarda zaman aşımı uygulanmaması ilkesi benimsendi. Mahkemenin bu kararı sonrası soruşturmayı yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı etkin bir soruşturma yaparak suçun faillerini ortaya çıkarmalıdır. Yaklaşık 20 yıldır adalet bekleyen mağdurların adalete olan inancı sarsılmışken etkin bir soruşturma yapılmaması adalete olan güveni tamamen ortadan kaldırır. Türkiye yeni bir sürece girerken 30 yıl süren çatışmalı ortamın karanlık tüm olaylarını ortaya çıkarmak ile yükümlüdür. Aksi taktirde geçmişi ile yüzleşmeyen bir devletin halklar arasında ortak bir birliktelik sağlaması güç olur.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim