İpekyolu Belediyesi Kadın Kurulu Berivan Kültür ve Sanat Merkezi'nde 2 günlük toplumsal cinsiyet-cins bilinci eğitimi verildi. Eğitime katılan İpekyolu Belediye Eş Bakanı Aygül Bidav, "Özgürlük mücadelesinde yer alan kadınlarımız sayesinde bugün özgürlükten bahsediyoruz." Dedi. 

 

İpekyolu Belediyesi Kadın Kurulu tarafından Berivan Kültür ve Sanat Merkezi'nde 2 günlük toplumsal cinsiyet-cins bilinci eğitimi verildi. Eğitime İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav, belediye kadın meclis üyeleri ve belediye kadın çalışanları katıldı. Eğitimi vermek üzere  Eğitim-Sen Emek Akademisi Dernek üyesi Muazzez Orhan, Olcay Kaçmaz ve Sağlık-Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi Fatma Arslan hazır bulundu. Eğitim öncesi açıklama yapan İpekyolu Belediye Eş başkanı Aygül Bidav, bu eğitimin kadın belediyeciliğinin geliştirilmesi amacıyla hazırlandığını ve yerel yönetimlerde demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü yönetim anlayışının uygulamak amacıyla hazırlandığını belirtti. Kadının örgütlü duruşunu ortaya koymak, iletişimi güçlü tutmak, kadın ağını güçlü kılmayı amaçladıklarını belirten Bidav, Kentte hizmet üretirken emeğin düşüncenin yaşamın kolektifleştiği bir ortam yaratmak amacıyla belediye hizmetlerinin tamamında kadın bakış açısının yansıtılmasını hedeflediklerini açıkladı. Bidav, "Verilen toplumsal cinsiyet eğitim, sosyal yönden kadın ve erkeğe verilen rolleri, dayatılan sorumlulukları irdelemek, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek,  kadınların kentsel kararlarda etkili olabildiği ve sosyo ekonomik hayata etkin katılabildiği bir kent için gerekli düzenlemelerin yapılması adına son derece önemli ve gerekli bir eğitimdir. Evde ve sokakta şiddete uğrayan kadınların öncelikli ihtiyaçlarının belirlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle gerekli mekanizmaları oluşturmak, kadına yönelik şiddetle mücadele için toplumsal cinsiyet bakış açısı temelinde farkındalık eğitim programları ile kadınların güçlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu eğitim ile kadın erkek eşitliğini sağlamak, belediyenin tüm plan ve projelerinde, kadın erkek eşitliğine yapacağı etkiyi değerlendirmek, tüm kentsel hizmetlerde eşitlik perspektifini geliştirmeyi hedeflemekteyiz." diye konuştu.

 

'KADINLAR TOPLUMA ÖNCÜLÜK YAPIYOR'

Kürt Özgürlük Hareketin kadına verdiği değere dikkat çeken Bidav, "Partimiz kadına verilen değerle aslında toplumun yarısı ve yaşamı inşa edendir. KJA (Kadın Özgürlük Kongresi) bünyesinde kadınları örgütlülüğünü her geçen gün büyütmektedir. Bende ilkokuldan bu yana kadın mücadelesini vermekteyim ve bugün bir belediye eş başkanı olarak karşınızdayım.  Burada sadece o koltuğa geçip iktidarcı bir anlayışla değil kadının her alanda yer alması ve yönetimde kadının renginin de yer olması çok önemlidir. Özellikle kapitalist sistem yaşamını reddederek kadın ve cins ayrımı yapmadan yaşamın demokratik bir ana yasa etrafından toplanmalıdır. Ulus devletçi bir ana yasaya karşı olduğumuzu biz bur da yerel yönetimdeki kadınlar olarak bunun mücadelesini her yerde yürüteceğiz. Evet feodal bir toplumda yaşıyor olabiliriz ancak kadınları 21. yüzyılda tarih yazıyor ve topluma öncülük yapıyor." dedi.  

 

 

 

'KADINLAR ARASINDA SINIF AYRIMI YAPAMAYIZ'

Bidav, Anlayışlarda kadınları sınıf ayrımı gibi bir yaklaşım sergilemenin yanlış olduğunu belirti. Bidav, "Biz hiçbir kadını ötelemeden dini, dili ve ırkın ne olursa olsun dışlamadan sahiplenmekteyiz. Kentimizde bir ay içinde onlarca kadın katledildi. Bu tür eğitimlerle bu tarz zihniyetleri yıkma  o özgür kişiliğe ulaşma inancındayım. Kobanê ve Şengal deki kadınlar başta olmak üzere bütün kadınlar bugün mücadele vermektedir. Bir bütün olarak kadınlarımıza bu küçük sınıflardan  her biriniz yüzlerce kadını eğitebilecek onlara öncelik edebilecek kapasite ve düzeydesiniz. Kadının sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak dönüşümünü gelişimini sağlaması lazım ki topluma öncelik yapabilsin. Ben ilk dağa çıktığımda bizim  kendi kürt kadınlarımız bile 'Gidin babanızın evinde oturun evlenin çocuk yapın ne işiniz var. Bu devletle baş edemezsiniz' diyorlardı. Bizde onlara evlendikte çocukta yaptık dağa da çıktık. Çocuğuyla dağa çıkanlar da var  ama biz halkımızın ve kadın kurtuluşu için mücadeleden asla taviz vermedik.  Canını feda eden kadınlarımız var. Özgürlük mücadelesinde yer alan kadınlarımız sayesinde bugün özgürlükten bahsediyoruz." şeklinde konuştu.

 

2 gün süren eğitimin ardından, tüm belediye personellerinin bir arada olacağı toplumsal cinsiyet-cins bilinci eğitimi verileceği belirtildi. 

Editör: TE Bilisim