Yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek kesimlerde kar kalınlığının 3 metreyi bulduğu ve halen dondurucu soğukların sürdüğü Hakkâri’de yiyecek bulmakta güçlük çeken yabani hayvanlar için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Kuruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hakkâri İl Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Kurumun Şube Müdürü Necmettin Yılmaz ve beraberindeki kurum çalışanları, şehirden 20 kilometre mesafede bulunan Ağaçdibi köyü yakınlarındaki dağlık alana yem bıraktı. Sırtlarındaki yem çuvallarıyla kara bata çıka zirveye çıkan ekipler, kayalıklara ve ağaç diplerine yem bıraktı. Ekipler etrafa yem bırakırken aynı kurumda çalışan Hakkârili sanatçı Kemal Çiftçi ise, “İki Keklik Bir Kayada Ötüyor” türküsünü seslendirdi.

 

Burada konuşan Necmettin Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hakkâri İl Şube Müdürlüğünce soğuk hava şartları nedeniyle yiyecek bulmaktan zorlanan yaban hayvanlara yönelik yemleme çalışmasının bu yıl da devam ettiğini söyledi. Yılmaz, “Geçen yıl olduğu gibi ekiplerimiz tarafından doğaya ot, saman, yem, ekmek, meyve ve sebze atıkları ile et gibi uygun gıdaları bıraktık. Hakkari ilimizin coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle çok ağır geçen kış şartlarında beslenme zorluğu çeken av ve yaban hayvanları insanların yaşam alanına girmekte, yollara inmekte ve olumsuz durumlara yol açmaktadır. Hakkari İl Şube Müdürlüğü ekiplerimizce kış ayları boyunca av koruma ve kontrol çalışmaları ile yemleme çalışmaları titizlikle devam etmektedir. 2013-2014 yılında 10 ton yemleme çalışması yapılması planlanmaktadır. Özelikle bilinçsiz avlanan avcılarımızdan isteğimiz ise, doğaya sahip çıkmalarıdır. Bu doğa hepimizin. Gelecek nesillere güzel bir doğa bırakalım” dedi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hakkari İl Şube Müdürlüğü ekipleri, Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan Erziki Vadisi’nde gündüz saatlerinde doğaya et bıraktığı sırada, kokuyu alan bir kurdun bölgeye gelmesi ve etleri yemeye başlaması ekipleri bile şaşırttı. Ne yapacağını bilemeyen ekipler, oldukça acıkan kurdu uzaktan izleyerek cep telefonları ile görüntüledi. İlgili kurum müdürü de kurda yakın mesafede hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kurum Müdürü Necmettin Yılmaz, “Erziki Vadisi’nde yaptığımız yemleme çalışmasından dönerken yem bıraktığımız yerde dikkatimizi çeken bir olay oldu. Vadiye inen bir kurdun et ve sakatattan yemlendiğini gördük” şeklinde konuştu. 

 

 

 

Editör: TE Bilisim