Tuşba Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, her gün 67 mahalle ve 2 mezrada 120 personel ve 35 araç ile yaklaşık 130 ton katı evsel atık toplamaktadır.

 

Van’ın Tuşba Belediyesi’ne bağlı temizlik ekipleri, göreve başladığımız günden beri ilçe sınırları içerisinde bulunan bütün cadde ve sokaklarda temizlik çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Daha temiz, sağlıklı, modern ve yaşanabilir bir şehir için çalışan Tuşba Belediyesi toplam 120 temizlik personeli ve yeni alınan 2015 model 35 modern aracı ile ilçe sakinlerine hizmet vermektedir. Her gün ortalama 130 ton çöp toplayan ekiplerin, çalışmaları vatandaşlar tarafından takdirle karşılanmaktadır. İlçenin her yerini, sahil, dere, yol ve en ücra köşe bucak temizleyen Tuşba Belediyesi ekipleri 8’i merkez olmak üzere 67 mahalle ve 2 mezrada hummalı bir çalışma yürütmektedir.

 

Van’ın Büyükşehir olmasıyla kurulan Tuşba İlçesinde 2014 yılında ilçe genelindeki ağzı açık mavi yağ bidonları yerine 3 bin 500 adet kapaklı galvanizli 400 metreküplük çöp konteyneri dağıtan Tuşba Belediyesi. 2015 yılının ilk yarısında 5.000 adet çöp konteyneri dağıtan Temizlik İşleri Müdürlüğü Eylül ayı içinde 5.000 adet galvanizli çöp konteyneri dağıtarak tüm Tuşba genelinde çöp konteyneri olmayan nokta bırakmayacaktır. İlçede kurulan pazar yerlerini Pazar kurulmadan önceden ve kurulan Pazar toplandıktan sonra süpürüldükten sonra düzenli yıkanarak daha sağlıklı bir Pazar alanı halkımıza sunulmaktadır. Ayrıca ilçemizdeki dere ve sahil temizliğini de düzenli olarak yapan ekipler, mesire alanları ve boş arazileri periyodik çöp toplamaktadır.

 

“MODERN ARAÇLARLA YAPIYORUZ”

Van’ın en büyük ilçelerinden biri olan Tuşba da temizlik işçileri ilçe sakinlerinin temiz ve hijyen bir çevrede yaşayabilmeleri için 2 ayrı vardiya şeklinde günün 24 saatini cadde ve sokaklardaki konteynırlarda ve yerlerdeki çöpleri topluyor. Her gün çöplerin toplandığı konteynerleri sıkı bir temizlikten geçiren ekipler, çöp arabası tarafından içindeki çöp alınan konteynırlar periyodik olarak basınçlı ve ilaçlı suyla temizlendikten sonra yerine bırakılıyor. İlçedeki bütün bu çalışmalar çok az belediyede bulunan 2015 model modern araçlarla yapılmaktadır.

 

“VAHŞİ DEPOLAMA ALANI BİZE AİT DEĞİL”

Çöp denince Halkımızın sürekli bize şikayette bulundukları bir konuda Van’ın Çöplüğüdür. Neredeyse Van’ın merkezinde kalan Özalp yolu üzerindeki halihazırdaki vahşi depolama alanı Büyükşehir olan Van’a yakışmadığını sürekli halkımız bize iletmektedir. Bu vahşi depolama alanın Büyükşehir Belediyesi sorunluluk alanında kaldığı ve bu alanın çöp toplamaya uygun olmadığını ve bir milyonu aşan Van’ın üç merkez ilçe merkezlerine (Tuşba, İpekyolu ve Edremit)’ortalama en az 20 km mesafede olacak şekilde düzenli depolamaya geçilmesi gerektiği ve bu yerinde Küçük Erek Dağı güneyinde olduğu düşünülmekte ve VANÇEB’e önerilmektedir. Çöp şu anda tüm illerin ve ilçelerin en büyük sorunudur. Hatta birçok il ve ilçe çöp depolama alanları şehirlerin girişinde en güzel yerler çöp depolama alanları olarak seçilmiştir. Tüm çöp depolama alanlarının düzenli depolamaya ve geri dönüşümün sağlandığı alanlara dönüştürülmeli ve çöpten servet, çöpten enerji üretme zamanı gelmiştir ve geçmektedir.

 

“GÜL KOKULU CAMİLER PROJESİ DEVAM EDİYOR”

Ayrıca geçen yıldan bu yana düzenli olarak ‘Gül Kokulu Camiler’ sloganıyla yürütülen proje kapsamında başta merkez mahallelerden olmak üzere ilçedeki tüm camilerin iç ve dış temizliği düzenli olarak yapılmaktadır. Camilerin temizliğine de önem veren Tuşba Belediyesi ilçesinin daha düzenli ve temiz bir ilçe olması amacıyla, estetiğini ve sağlığını ilgilendiren temizlik ile ilgili çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Temizlik konusunda bütün talepleri zamanında karşılayan belediye ekipleri, Kuran Kurslarının açılmasıyla birlikte camilerimiz, mescitlerimiz daha yoğun kullanan vatandaşlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir ortamda ibadetlerini yerine getirmesi için Tuşba genelinde titiz bir çalışma sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak oluşturan 5 kişilik ekip, camilerin temizliğinde halılar yerinden kaldırılmadan vakumlu sanayi tipi makinelerle yıkamaktadır. Halıların temizliğinde özel kokular kullanılıyor. Kapıların ve duvarların da temizliğinin yanı sıra tüm mekânlar elden geçiriliyor.

 

“EN GÜZEL TEMİZLİK KİRLETMEMEKTİR”

İlçede çevreyi temiz tutma adına önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, “Çevre temizliği ve geri dönüşüm

uygulamalarımızdan hem şehrilerimiz ve Tuşba’dan geçen herkes son derece memnunlar. İlçemizde çevremizi temiz tutma ve sağlıklı bir ortam oluşturma anlamında çalışmalarımızı düzenli bir şekilde yürütüyoruz. Bizim yönetim anlayışımızda bireyin ve dolaysıyla toplumun mutluluğu, huzuru ve muhabbeti çok önemlidir. Bireyin mutluluğu ailenin mutluluğuna, ailenin mutluluğu da toplumun huzuruna vesile olur. Mutlu ve sağlıklı bireyler için elimizden gelen tüm çalışmaları periyodik yapıyoruz. Yürütülen bu çalışmaların Çevre ve canlı sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayarak “Çöp toplamak belediyelerin rutin, ancak en önemli hizmetlerinde birisidir. Özellikle yaz aylarında konteynırların altlarında oluşan çöplerin, koku ve sinek sorununa neden olduğunu görüyoruz, bu nedenle çöp konteynırlarımızı düzenli olarak dezenfekte ediyoruz. Toplum, insan ve çevre sağlığı açısından konteynerlerin dezenfekte edilmesinin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Mevsim dolayısıyla da yıkama ve dezenfekte uygulamalarını artırdık” dedi. Unutulmamalıdır; en güzel temizlik kirletmemektir” dedi. 

Editör: TE Bilisim