Tuşba Belediyesi, daha önce depremzedelerin kaldığı ve şimdilerde Kobanî'den gelenlerin kaldığı Seyrantepe Mahallesi Prefabrik Kent'te 156 evde ilaçlama yaptı. 

 

Çok uzun Van Gölü kıyısı ve barındırdığı birçok sulak alana sahip İlçede ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri boyunca sinek, sivrisinek ve her türlü haşereye karşı yoğun mücadele çalışması gerçekleştiren Tuşba Belediyesi ekipleri, çalışmalarına kış aylarında da devam ediyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, vatandaşların her türlü haşere ve zararlı böceklere karşı korunmak amacıyla oluşturduğu ekiplerce etkin mücadele ile vektör zararlısının üreme ve barınma yerlerini sürekli kontrol altında tutuyor. Belediye ekipleri, 'Kışlak Mücadelesi' denilen kış dönemi ilaçlama çalışmalarını, bölgelere ve iklime göre değişmekle birlikte Mart ayı sonuna kadar süren periyotta gerçekleştirecek. Bu kapsamda Seyrantepe Mahallesi Prefabrik Kent’te yaşayan vatandaşların, başvurusunu değerlendiren ekipler, Biyolog ve uzmanlar nezaretinde yaptığı incelemede evlerin yüzde 80’inde hamam böceği tespit edilmesi üzerine 156 prefabrik kentte birinci ilaçlama yapıldı. İkici ve üçüncü ilaçlamalar ise 15’er gün ara ile yapılacağını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, kullandıkları ilaçların halk sağlığı alanında haşere mücadelesinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar olduğunu ve insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuz etkisi bulunmadığını ifade ettiler. Vatandaşların günlük yaşamını etkilemeyecek sağlıklı ve güvenilir mücadele metodu olan ilaçlama yapıldığını söyleyen yetkililer, böylelikle bu ortamlarda insan ve evcil hayvanların sağlığını tehdit edecek ve tehlike oluşumu engellenerek, halk sağlığını olumsuz yönde etkileyecek tehditlerin önüne geçildiğini kaydettiler.

 

Yetkililer, vatandaşlardan şikayet gelmesi halinde ekiplerin rahatsızlık veren tüm haşerelere karşı, ev ve işyerlerinde ücretsiz olarak ilaçlama yaptıklarını kaydetti. Haşere konusundaki her türlü şikayetlerini Belediye bünyesinde kurulan Ak Masa'nın "444 60 11" numaralı telefonuna 7/24 yapabileceklerini vurgulayan yetkililer, kullandıkları ilaçların sadece hedef haşereyi etkilediğini, insana yönelik hiçbir zararlı etkisi bulunmadığını hatırlattı. Hamam böceklerinin hakkında bilgi veren yetkililer: "Hamam böcekleri, insanlara direk ısırma yoluyla zarar vermezler, genellikle gündüzleri yuvalarında uyuyarak dinlenirler ve geceleri aktif olurlar. Ancak, birçok hastalık mikrobunu, virüsünü gezdikleri kirli yüzeylerde vücutlarına ve ayaklarına bulaştırarak insanların yaşam alanlarında ve özellikle mutfak içerisindeki gıda ürünleri ve tabak, bardak benzeri yiyecek içecek kaplarına bırakırlar ve bu ürünleri tüketen insanlarda yüksek düzeyde gıda zehirlenmesi görülebilir.  Aynı zamanda insanlara bulaştığı tespit edilen başlıca hastalıklar; verem, hepatit entamoeba coli, histolyrica ve dizanteridir" diyen yetkililer her şeyden önce insan sağlığı ve güvenliği gelmektedir. 

  

Editör: TE Bilisim