Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlık Birimi, sivrisinek ve karasinek larvalarına karşı mücadelesini aralıksız sürdürüyor.

 

Tuşba Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı Çevre Sağlık Birimi’nin başlatmış olduğu biyolojik ilaçlama çalışmalarında ikinci aşamaya geçildi. Her bir sulak alanda yaşayan bütün canlıların korunması ve insan sağlığını tehdit eden haşerelerin larvalarına yönelik hem etkin bir yöntem olan hem de tabiat ile uyumlu biyolojik larvasit uygulaması ile sivrisineklerin üremesinin önlenmesi sürecinin ikinci aşaması mahallelerde devam ediyor. İnsan ve hayvanlardan kan emmeleri, hızla üremeleri ve çok sayıda öldürücü hastalık etkenini taşımaları sebebiyle sağlık ve ekonomik yönden en önemli vektör olan ve yeryüzünde yaklaşık olarak 2 bin 700 civarında türü bilinen sivrisineklerin Türkiye’de en önemli cinsleri Anopheles, Culex, Aedes olmak üzere yaklaşık 60 türü tespit edilmiştir. Bu mahallelerde bulunan bataklık, gölet, fosseptik, dereler, çaylar, hayvan gübresi dökülen alanlar ve mahalle içinde bulunan açık drenaj alanların tamamı bilimsel ve periyodik olarak ilaçlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda teknik ekipler tarafından ilaçlama öncesi ve sonrasında numuneler alınarak larva sayımı ve diğer fito ve zooplankton ile diğer mikroorganizmaların tespiti, sayımı ve değerlendirmeleri yapılmaktadır. Oluşan popülasyon durumuna göre ilaçlama aralıkları belirlenmektedir.

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek; “Halka fiziksel rahatsızlık veren ve bazı hastalıkların taşıyıcısı olan sivrisinek ve karasinekle biyolojik mücadelemiz düzenli bir şekilde sürüyor, bu çalışmalarımız larva popülasyonlarını kontrol altında tutmak ve zararlı haşerelerin artışını engellemektir. Vatandaşlarımızın sağlığı için çalışmalarımız devam edecektir. Tuşba Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak belediye sınırlarımızda bulunan en yakın ve en uzak mahallemizde çalışmalarımız aralıksız sürmektedir” dedi. 

Editör: TE Bilisim