Başkale'de 5 siyasetçinin tutuklanması düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

 

Başkale de 5 siyasetçinin tutuklanmasına ilişkin yürüyüş düzenlendi. Aralarında HDP Van Milletvekili adayı Lezgin Botan, DBP İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, HDP İlçe Eş Başkanları Gülistan Orhan ve Daştan Şimşek, DBP İlçe Eş Başkanı Zelal Zehra Ayhan, DBP ve HDP'li yöneticiler, Belediye Eş Başkanları Aynur Tarhan ve İhsan Güler, Meya-Der, Kurdi-Der, KJA, Barış Anneleri inisiyatifi, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş basın açıklamasına katılmak için DBP İlçe binası önünde toplandı. İlçe binası önünden toplanan vatandaşlar çarşı merkezi Kadir Saruhan Caddesine kadar sürekli, “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” ve “AKP Halka Hesap Verecek” sloganları atarak yürüdü.

 

Caddede basın açıklaması yapan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, tutuklanan 5 siyasetçinin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Seçim sürecinde gelişecek tüm provakatif eylemlerin sorumlusunun AKP olacağını ifade eden Şahin, "Önce İç Güvenlik Paketi'ni çıkaran sonra Tendürek'te derin bir provokasyon denemesine girişen Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından 'Kürt sorunu yoktur', 'İmralı'da bir görüşme olması mümkün değil', 'Dolmabahçe mutabakatını tanımıyorum' diyerek stratejik hedefini ortaya koydu. İmralı da 3 yıldır ısrarla sürdürülen barış sürecini sabote eden Erdoğan, şimdi de HDP'nin seçimlerde barajı aşacağını gördüğü için adeta halkımıza yeni bir savaş ilan etmiştir" dedi.

 

'5 SİYASETÇİ AKP ADAYLARI TARAFINDAN POLİSE ŞİKÂYET EDİLDİ’

İki gün önce AKP'lilerin halkın taziyesine polis ordusu eşliğinde geldiğini ve AKP'li adayların halk tarafından kovulduğunu söyleyen Şahin, AKP'li adayların, HDP'nin yüzde 95 oy aldığı Başkale sokaklarında halkın ortaya koyduğu tepkiden mağduriyet çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Halkın AKP'lilere gösterdiği demokratik tepkiler üzerine ilçe yöneticilerinin durumu yatıştırmak için olay yerine geldiklerini ifade eden Şahin, "DBP ilçe eş başkanımız, encümen ve yöneticilerimiz çarşı merkezine gelerek durumun normalleşmesi için uğraşırken, AKP'li vekiller tarafından polise şikâyet edilmiş ve gözaltına alındıktan sonra tutuklanmışlardır. Arkadaşlarımızın gözaltına alınması için bile bir neden yokken, tutuklanmaları tamamen seçimler öncesi halkımıza bir gözdağı vermek amacı taşımaktadır" dedi.

Şahin, gelişecek her türlü provokasyondan AKP'nin sorumlu olacağını belirterek "Bizler asla oyuna gelmeyeceğimizi, yaratılacak hiçbir provokasyon da yer almayacağımızı özellikle belirtiyoruz. AKP’li vekil adayları ve il başkanının yaptığı provokasyon ortadayken ve herhangi bir şiddet olayı gelişmemişken arkadaşlarımızın sebepsiz yere tutuklanmasını kınıyoruz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi durumda halkımız demokratik tepkilerini ortaya koyacaktır” dedi.

 

Basın açıklaması, kitlenin “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganları ile son buldu. Kitle daha sonra HDP heyeti ile birlikte seçim bürosuna geçti. 

Editör: TE Bilisim