İpekyolu Belediyesi Kadın Kurulu, son zamanlarda Van'da meydana gelen kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan İpekyolu Belediye Eş Başkan yardımcısı Nermin Unat, AK Parti hükümetinin kadına yönelik politikalarının daha da sorunu derinleştirdiğini kaydetti.

İpekyolu Belediyesi Kadın Kurulu, son zamanlarda kadına yönelik artan şiddetine dikkat çekmek amacı ile Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Feqîyê Teyran parkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, İpekyolu Belediye Eş Başkanları Aygül Bidav, Veysel Keser ve belediye meclis üyeleri, Kadın Kurulu üyeleri ile birlikte HDP ve DBP İpekyolu eş başkanları ve yönetim üyeleri katıldı.

‘KADIN KATLİAMLARINA SESSİZ KALMA’

Basın açıklamasını okuyan İpekyolu Belediyesi Belediye Eş Başkan Yardımcısı Nermin Unat, Kadın Kurulu olarak son günlerde Türkiye'nin birçok yerinde ve Van'da gerçekleşen kadın katliamlarının son bulması amacı ile toplandıklarını ifade ederek, Türkiye’de Kadınların yüzde kırkı en yakınları tarafından şiddete uğradığını ve her gün 1 ile 3 kadının eşi, eski eşi, boşanmak istediği eşi, sevgilisi, babası veya erkek kardeşi tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti.

UNAT: TOPLUMSAL BİR SUÇ İŞLENMEKTEDİR

Unat, açıklamasının devamında AK Parti'nin, kadına şiddeti önlemeye yönelik etkin ve uygulanabilir politikalar üretemediğini ve kadını hedef gösteren açıklamaları nedeniyle 2014 yılının ilk 11 ayında Türkiye'de öldürülen kadın sayısı 270'e ulaştığını ifade etti. Unat, “2014 Kasım ayında 15 Kadın öldürüldü. Kadınların yüzde otuz üçü boşanmak veya ayrılmak istediği erkekler tarafından öldürüldü. Buna bağlı olarak kadınların yüzde kırk yedisi eşleri tarafından öldürüldü. Tüm bunların dışında evde, işte, sokakta şiddet gören, adli birimlere başvurmayan veya başvurmayacak durumda olan kadın sayısı ise belirsizdir” dedi.

“İKTİDARIN ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRACAĞINA İNANMIYORUZ”

“Kadının yeri evidir diyen, en az üç çocuk yapın diye ısrar eden, kürtajı hak olmaktan çıkaran, sokağa çıkmaması yönünde baskı kuran ve liselerde evliliği teşvik eden iktidarın, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldıracağına inanmak gerçek dışıdır.” İfadeleri ile iktidarın kadına yönelik yaklaşımına dikkat çeken Unat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birinci Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yaptığı açıklamasına değinerek şu ifadelere yer verdi: 'Kadın ile Erkek fıtratı gereği eşit olamaz' açıklamasının ardından iki kadının daha vahşice katledildi. Biri kocası tarafından boğazı kesilerek öldürülen F.Ö, bir diğeri ise henüz 15 yaşında zorla evlendirilen A.H’dir. A.H Daha önce 4 evlilik yapan ve ilk eşini öldüren 64 yaşındaki kocasının baltalı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.”

UNAT: CİNAYETLERİN SORUMLUSU AKP’DİR

Artan kadın cinayetlerinin sorumlusu AK Parti hükümeti ve AK Parti hükümetinin kadını yok sayan söylem ve politikaları olduğunu ifade eden Unat, “Kadın katliamları, yargı erkinin katillere uyguladığı ceza indirimleriyle devlet tarafından adeta teşvik edilir durumdadır. Bizler, kadını toplumsal yaşamın dışına iten tüm bu düşünce sistemini ve politikalarını reddediyoruz. Kadın özgürleşmeden toplumun özgürleşmeyeceği açıktır. Kadın cinayetlerinin önüne geçmek ancak ve ancak zihinsel dönüşümle mümkün olacaktır. Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için sadece yasaların değil egemenci erkek zihniyetinin de değişmesi gerekmektedir. Kadınlar olarak örgütlülüğümüzü büyüterek bu zihniyete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

ERCİŞ’TE DE KADIN ŞİDDETİ KINANDI

Erciş'te ise kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarını protesto etmek için HDP tarafından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin, BDP İlçe Başkanı Ahmet Akmaz, HDP Erciş İlçe Başkanı Selçuk Aladağ ve belediye meclis üyeleri katıldı. Zilan Parkı'nda yapılan basın açıklamasını okuyan Aladağ, 21 yaşındaki Büşra Çiftçi Kızılkaya'nın ölümüne de değinerek, şöyle konuştu: “Henüz 21 yaşında ve 3 aylık evli olan Büşra Çiftçi, güpegündüz evinde katledilmiştir. Sözde kamu güvenliği için şehrinde terör estiren devlet birimleri aylardır yapılan yukarı ve aşağı TOKİ’nin güvensiz olduğu uyarılarına kulak asmayarak bir kadının ölümüne sebep olmuştur. Yapılan basın açıklamasına ağırlıklı olarak erkeklerin katılması dikkat çekti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim