Bahçesaray İlçesinde yaşayan Amatör Doğa fotoğrafçısı Alparslan Balkan, nesli tükenmekte olan Ur kekliğini 3 bin 500 metrede görüntüledi. Balkan, Ur Kekliği'ni görüntülemek için gece yarısı sarp kayalıklara tırmanmaya başladığını ve güneş doğarken elindeki kamerayla Ur kekliğini görüntülediğini söyledi.

Manisalı Amatör Doğa Fotoğrafçısı Alparslan Balkan, yıllardır görüntülemek istediği Ur kekliğini, Van'ın Bahçesaray-Çatak ve Siirt'in Pervari İlçesi üçgenindeki sarp kayalıklarda 3 bin 500 metrede fotoğrafladı. Özellikle nesli tükenmekte olan kuşlar üzerinde çalışma yapan Balkan, Ur kekliğinin ülkemizin çoğunlukla Doğu Karadeniz, Orta Toroslar, Doğu Anadolu bölgesinde bulunduklarını söyledi.

GÖRÜNTÜLENMESİ BİLE ZOR

Görülmesinin de oldukça zor olduğunu anlatan Balkan, “Bu ur kekliğini görüntüleyebildiğim için çok mutluyum. Bu tür, 2 bin 500 ve 4 bin metrede sarp kayalıklarda yaşayan bir hayvan ve yaşam alanı zor bölge. Gece saat 02.00'de başladı yolculuğum ve sabah güneş doğarken görüntüleyebildim. Şu ana kadar yaptığım çalışmalardan beni en çok mutlu eden bunu görüntülemek oldu” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE OLMASI GÜZEL BİR OLAY”

Dik kayalıklarda yuvalanan Ur Kekliğinin güneş doğarken yemlenmek için daha düşük rakımlara indiğini belirten Balkan, Türkiye'de nesli tükenmekte olduğunu ve avlanma yasağının bulunduğunu söyledi. Merkez av komisyonun 2014-2015 av sezonu için alınan kararda bir tanesi için 3 bin TL para cezası olduğunu da belirten Balkan, çok fazla çoğalabilen bir hayvan olmadığını söyledi. Balkan, “Yılda 1-15 yumurta yapıyor fakat bunlardan 1 veya 2 tanesini yetişkinliğe ulaştırabiliyor. Ortalama hindi büyüklüğündedirler. Bu kuşun ülkemizde olması çok güzel bir olay” Dedi.

Editör: TE Bilisim