Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı anma etkinlikleri kapsamında Van ve Muş'ta yürüyüş düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Van'ın Gevaş ilçesi Abalı Kayak Merkezi'nde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde bayraklar ve pankartlarla yürüyüşe geçti.

Vali Aydın Nezih Doğan, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, kurum müdürleri ve vatandaşların katıldığı yürüyüş, 2400 metrelik parkurda yapıldı. Daha sonra kayak merkezi önünde saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam eden etkinlikte, Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Vali Doğan, burada yaptığı konuşmada, tüm ülkede olduğu gibi Van'da da Sarıkamış şehitlerine sahip çıkıldığını belirterek, yürüyüşteki amacın, gençlere tarih bilincini aşılamak ve şehitlere saygıyı öğretmek olduğunu söyledi.

2400 metrelik parkurun 100 yıl önce 90 bin asker tarafından kat edildiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu: "Gençlerimiz, bugünkü imkanlar içerisinde bile ne kadar meşakkatli bir görev olduğunu yaşayarak öğrenmişlerdir. Çok fedakar bir milletle karşı karşıyayız. Sarıkamış Harekatı'na Van'dan katılanlardan sadece 2 kişi geri dönebilmiştir. Gidenler 15-16 yaşlarındaki gençlerdi. Bizim birinci cihan harbinde kaybettiğimiz gençler için yakılmış birçok türkü, birçok ağıdımız vardır. Sarıkamış Harekatı kaybettiğimiz bir harp olmasına rağmen, onurlu bir duruşun ne anlama geldiğini ikinci dünya harbindeki iki noktada çok iyi anlarız. Bunlardan bir tanesi Çanakkale, diğeri Sarıkamış'tır. Doğrusu hep listede bizi onurlandıran önemli hatıralar vardır. Bir milletin bütün yokluğa rağmen birlik içerisinde düşmana nasıl karşı durduğunu anlatan pek çok hatıralar vardır. Gerçekten de hangi dönemi yaşıyorsak yaşayalım yapmamız gereken şey, toplum, millet, birlik, dirlik için mücadele etmektir. Onun için ne yapılması gerekiyorsa onu yapmaktır. Eldeki imkan dua etmekse dua etmek, mücadele etmekse mücadele etmek, çalışmaksa çalışmaktır. Elbette gençlerimize, yavrularımıza düşen sorumluluk, çalışmak ve birliğimize hizmet etmektir. Ben şehitlerimize doğru yürüyüşümüzün bu bilinçte olmasını diliyorum."

Konuşmalar sonrası İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın okuduğu dua ile program sona erdi.

Muş

Valilik önünde başlayan yürüyüş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde sona erdi. Yürüyüşe Vali Vedat Büyükersoy ile eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Kartal, İl Emniyet Müdürü Faik Aksu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Büyükersoy, yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta Allahuekber Dağları'nda canını ve kanını bu vatan, millet ve bayrak için feda eden şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, bugün de eylem sırasının kendilerinde olduğunu dile getirdi. "Biz şehitlerimizin hatırına, onların ruhunu şad etmek için yürüdük" diyen Büyükersoy, şunları kaydetti: "Allah, şehitlerimizin ruhlarını şad eylesin. Onların şefaatine bizleri nail eylesin. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı başladığında, Almanlar iki tane kendi zırhlılarına Türk bayrağı çekerek Rus limanlarına saldırmıştı. Bunun üzerine Ruslar da karadan ülkemize saldırdılar. Böylece biz de Osmanlı olarak savaşa dahil olduk. İlk etapta 30 Ekim 1914'te Ruslarla başlayan savaşı Osmanlılar kazandı. Ama bilahare bunu devam ettirmek isteyen o günkü Enver Paşa ve onun komutasındaki 3. Ordu maalesef Sarıkamış'ta donarak canlarını feda ettiler. O askerlerimiz manen hazırdılar. Ama madden hazır değillerdi. Soğuk ve ağır kış şartlarında orada donarak hayatlarını kaybettiler. Ama bu şunu gösteriyor ki bu coğrafyanın insanları vatanı için, milleti için ve bayrağı için ölüme hazırdır. Her ne kadar komutanları isabetli karar verememişse de inançla, imanla ruhunu teslim eden aziz şehitlerimizi bugün rahmetle yad ediyoruz. Bu vesileyle bu anlamlı yürüyüşe katılan herkese teşekkür ederim."

 

Editör: TE Bilisim