Gürpınar ilçesinde baharın gelmesiyle beraber koyun sürüleri Keşişgölü ve Norduz yaylalarına çıkmaya başladı. Sürüleriyle yaylaların yolunu tutan besici ve çobanlar, bölgede yaşanan olumsuzluklara rağmen yayla göçünü ertelemediklerini belirterek, hayvanlarını meralara çıkarmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ettiler.

 

“YAYLA HAYVANLAR DAHA SAĞLIKLIDIR”

Geçimini hayvancılıkla sağladığını ifade eden Besici Mümtaz Irtak, “Havaların ısınmasıyla birlikte havyalarımızı yaylaya çıkarmaya başladık. Yayla havası daha serin olduğundan yayladaki hayvanlar hem hastalıklara karşı daha dayanıklıdırlar hem de yaylada tuttuğumuz kışlık peynir, yoğurt ve yağlar daha kaliteli ve sağlıklıdır” dedi.

 

MAYIS’TA YAYLA YOLCULUĞU BAŞLIYOR

Her yıl mayıs ayının ortalarında hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıktıklarını söyleyen çoban Sıraç Koç ise, “Yaklaşık olarak bir aydır koyunları ahırlardan çıkardık. Havalarında tam olarak ısınmasıyla koyunlarımızı Norduz yaylasına çıkarıyoruz. Bu sene yağışlar bol olduğu için yazın güzel olacak yayla. Benim sürümde 400 koyun var. Çobanlık güzeldir, dağda yaylada gezmek güzeldir. Ben mesleğimi çok seviyorum. Koyun ve keçilerimi de çok seviyorum. Yayladaki ot çeşitleri fazla olduğundan koyunlar yaz aylarında daha güzelleşiyor ve daha fazla süt veriyor. Köyümüz de çok güzeldir” şeklinde konuştu. İlçe merkezi ve bağlı mahallelerde besicilikle geçimlerini sağlayan vatandaşları Mayıs ortalarından hayvanlarıyla beraber çıktıkları yaylalarda kış aylarının başlangıcına doğru ayrılıyor. 

Editör: TE Bilisim