Geçmişi milattan önce 9. yüzyıla uzanan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Van'ın Gürpınar ilçesi, görevlendirmenin ardından yürütülen belediye hizmetleriyle tarihi misyonuna yakışan bir görünüme kavuşturuluyor.

 

Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Gürpınar'da, İçişleri Bakanlığınca belediyeye görevlendirme yapılmasının ardından hummalı çalışmalar başlatıldı. Urartular'dan kalma Çavuştepe Kalesi, 51 kilometre uzunluğundaki 3 bin yıllık Şamran Kanalı, Osmanlı dönemine ait Hoşap Kalesi. Van'ın su ihtiyacının karşılandığı Şamran su kaynağı ile kentin en önemli ilçelerinden biri olan Gürpınar'ın turizm alanında hak ettiği yere gelmesi için projeler hazırlayan belediye, aynı zamanda ilçe merkezinin çehresini değiştirecek uygulamalara imza atıyor.

 

Güvenlik açısından risk oluşturan dükkanların yerine Selçuklu mimarisiyle yeni iş yerleri yaparak çarşıya kimlik kazandıran belediye, aynı zamanda merkez ve kırsal mahallelerde parke taşı, altyapı ve üstyapı, oyun parkı, semt sahası çalışmaları, sosyal belediyecilik projeleriyle vatandaşların gönlüne dokunuyor.

 

"MERKEZ DÜKKANLAR VE İLÇE MEYDANI PROJESİ"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, yaptığı açıklamada, şubat ayında göreve başladıklarını ve bu sürede ilçenin çehresini değiştirmeye yönelik projeler başlattıklarını söyledi.  İlçedeki en önemli projelerden birinin, "Merkez Dükkanlar ve İlçe Meydanı Projesi" olduğunu vurgulayan Doğramacı, tüm yapılarıyla 5 milyon liraya mal olacak projeyi vatandaşlarla el birliğiyle yürüttüklerini anlattı. Çarşı merkezindeki 30 dükkan sahibiyle tek tek anlaştıklarını, esnafın da desteğiyle çok güzel bir projeyi ortaya çıkardıklarını belirten Doğramacı, ilçe merkezine Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıyan yeni iş yerleriyle değişim ve dönüşümün adımlarını atmaya başladıklarını ifade etti.

 

Doğramacı, ilçede fiziki projelerin yanı sıra sosyal belediyecilik projelerinin vatandaşların gönlünde yer edindiğini belirterek, şöyle devam etti: "Gürpınar'da Kadın Aile Destek Merkezi kurduk ve yüzden fazla kadınımız her gün orada buluşuyor, farklı alanlarda meslek öğreniyorlar. Her gün bir şeyler üretmekten mutlu oluyor ve sosyalleşiyorlar. Onların çocuklarını da bölgede tek olan çocuk akademimize götürüyor ve orada farklı eğitim modeli uyguluyoruz. İçinde uzayevimiz var. Burada çocuklara evrenin oluşumundan, kendisine doğru giden yolculuğa çıkarıyoruz. Birçok konuda farklı eğitimler veriyoruz. Kış mevsimi burada uzun. Kayak sporu ilgi çekiyor. Profesyonel kayakçılar yetiştirebilmek için onlara dersler verdik. Kışın da çocuklarımızı lisanslı sporcular haline getirerek profesyonelleştireceğiz. Çocuklarımızı her alanda yetiştirmek istiyoruz."

 

Gürpınar'da bir dönüşüm sürecinin yaşandığını, projelerinin devam ettiğini aktaran Doğramacı, engelli vatandaşlara çok büyük önem verdiklerini, bu amaçla Engelsiz Yaşam Merkezi'ni hizmete açtıklarını anımsattı. Doğramacı, merkezde engelli vatandaşlara "uzay terapisi" uyguladıklarını, bundan çok olumlu geri dönüşler aldıklarını bildirerek, her zaman engelli vatandaşların yanında olmaya gayret edeceklerini söyledi.

 

DOĞRAMACI: NELER OLDUĞUNU GÖRDÜK

"Bizim ilk 8 aylık süreçte dışarıdan ciddi yardımlar almadan kendi yağımızla kavrulduğumuz çalışmalar var. Eyüp Belediyesi sosyal projelerimizde bize yardımcı oldu. Önümüzdeki günlerde daha büyük projeler başlatacağız." diyen Doğramacı, projeler bittiğinde ilçenin çehresinin her yönden değişeceğini ifade etti.

 

Önceki dönemle bir karşılaştırma yapmak istediğini, bunun da en doğal hakları olduğunu vurgulayan Doğramacı, şu bilgileri verdi: "Daha önce şubat ayına kadar buraya gelen bütçe 60 milyon liraya yakın. Bize 8 ayda gelen bütçe ise 10-12 milyon civarında. İkisi şu anda bile karşılaştırıldığında çok ciddi fark var ama daha önce yaklaşık 80 bin metrekare parke yapılırken, şu anda biz 300 bin metrekare döşedik. İhalesini yaptığımız ve devam eden yerler var. Bunlar ciddi rakamlar. Milletin kaynaklarını millete aktardığınız zaman gerçekten neler olabildiğini görüyoruz. Sadece bunları yapmıyoruz. 13 okulumuza semt sahası yapıyoruz. Taziye evlerine, camilerimizde yardımlar yapıyoruz. Her şekilde bir yerlere ulaşmaya gayret ediyoruz. İlçemizin farklı sıkıntılarının olduğunu biliyoruz ama el birliğiyle aşılacağına inanıyoruz. Vatandaşlarımızın bize ciddi teveccühleri var."

 

"DOĞRU YERE HARCANDIĞINDA ALLAH YARDIM EDİYOR"

Toplu konut ve büyük bir park projelerinin olduğunu, bunların hayata geçirilmesi durumunda insanların artık ilçeden ayrılmak istemeyeceği dile getiren Doğramacı, "Van'a akan bir Gürpınar değil, Gürpınar'a akan bir Van inşa edeceğiz" diye slogan belirlediklerini ve bu amaçla hazırladıkları kütüphane, 17 kilometrelik bisiklet yolu, yeşil alan projeleriyle bambaşka bir ilçe inşa edeceklerine dikkati çekti.

 

Doğramacı, insanların da ilçenin gelişmesi için gösterdikleri gayreti gördüğünü ve destek olmaya çalıştığını belirterek, şunları kaydetti: "Bu işler para meselesi değil, birazcık inanç, iman meselesi. Gayret ettiğiniz, koşturduğunuz zaman insanlar sizi anlıyor. Kısa zamanda güzel işler ortaya çıktı. İnsanlar memnun. Daha güzel olacak. Yeter ki iyi niyetle, karşılıklı anlayışla yapalım. Onun dışında çok önemli problemlerimiz yok. Kaynaklar bir şekilde bulunuyor ama anlayış önemli. Biz vatandaşlarımızı, onlar da bizi anlıyor. Biz geldikten sonra çıta yükseldi. Bu çıta bundan sonra inmeyecektir. Bu, büyük bir kazançtır. Uzun vadede her şey buralarda daha güzel olacak. Bu konuda biz vatandaşlarımızla sürekli diyalog halindeyiz. İmkanlarımız olduğu sürece, Allah bereket veriyor. Kaynaklar doğru yere harcandığı zaman Allah yardım ediyor, bereketleniyor. Bu imkan, iman ve inanç meselesi. Doğru yerde ve doğru projelerle güzel işler yapılıyor, vatandaşlar da bunu anlıyor."

 

Vatandaşların da önceki dönemle şimdi arasında karşılaştırma yaptığını ve şu ana kadar olumsuz bir geri dönüşün olmadığını anlatan Doğramacı, tüm köylere bir şekilde ulaşmaya çalıştığını, gece gündüz ilçe için çaba gösterdiğini, Gürpınar'ı daha iyi yere getirme ideali üzerine çalıştıklarını vurguladı. Gürpınar Belediye Başkanı DBP'li Zeki Yıldız, İçişleri Bakanlığınca görevden alınmış, 4 Şubat'ta belediyeye görevlendirme yapılmıştı. 

Editör: TE Bilisim