Kayıpların fotoğrafı ve bilgileri 7 milyon market poşedinin üzerine basıldı. Geçen Ekim ayında Van'da kaybolan Nehir Aslan yanı sıra 3'ü çocuk 4 kayıbın fotoğraflarının basıldığı poşetlerde yeni kayıp vakalarını önlemek için ailelere yönelik öneriler de yer aldı. 

Geçen ay başlatılan projede, üzerinde kayıp çocukların fotoğrafları ve bilgilerinin yer aldığı poşetler basıldı. İlk etapta 3 milyon, ikinci etapta 4 milyon adet basılan alışveriş poşetlerinin üzerinde ayrıca çocuklu ailelerin böyle bir olayla karşılaşmaması için bilinmesi gereken 10 önemli kural da yer aldı.

İZİ BULUNAMADI

Geçen Ekim ayının sonunda Van'ın Gürpınar İlçesi Kırkgeçit Mahallesi'ndeki evlerinin önünde oynarken kaybolan, aramalara rağmen bugüne kadar sadece ayakkabıları bulunabilen 4 yaşındaki Nehir Aslan'ın yakınları bulunması halinde 50 bin TL ödül vaat etmişti. Nehir Aslan'ın ve aramalara rağmen bulunamayan 3'ü çocuk 4 kişinin fotoğrafının bulunduğu poşetler 76 mağazada alışveriş yapanlara dağıtılmaya başlandı. Geçen ay bastırılan 3 milyon poşet ardından güncellenen fotoğraflarla bu ay 4 milyon poşet daha bastırıldı. Son poşetlerde üzerinde Nehir ile birlikte 3 çocuk ve 1 yetişkinin fotoğrafı, nerede ne zaman kayboldukları bilgileriyle birlikte, ailelerin çocuklarının kaybolmasına karşı dikkat etmesi gereken 10 kural basıldı. YAKAD Başkanı Zafer Özbilici, bundan önceki kampanyada bastırılan poşetlerdeki çocuklara ait fotoğrafların yıllar öncesine ait olduğunu ancak, Nehir'in fotoğrafının yeni olduğunu belirterek umutla iyi bir haber beklediklerini söyledi.

"ÖLÜMDEN ACI"

Özbilici, kayıp çocukları devlet ve toplum olarak aramaya devam ederken sayılarının giderek artmasını önlemek amacıyla poşetlerle aileleri uyarmayı hedeflediklerini söyledi. Zafer Özbilici, "Başka çocuklarımız kaybolmasın diyoruz. Ölümden acı bir olay. Bir evladın kaybolması toplumun yara alması demektir. Diğer sektördeki kuruluşlar da destek verirse yeni kayıp vakaları yaşanmaması için toplumu bilinçlendirebiliriz" dedi.

2 AYDA 7 MİLYON POŞET

Kayıplar için başlatılan poşet kampanyasını sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Onur Market CEO'su Cemal Özen; bu yolla milyonlarca ev ve kişiye ulaşacaklarını, ailelerin benzer acı durumla karşılaşmamaları için onlara çok önemli uyarılarda bulunmayı görev edindiklerini söyledi. Poşetlerdeki kayıp bilgilerini sürekli güncelleyeceklerini belirten Özen, "Nehir Aslan'ın kaybolması bizi de çok üzen bir konu. Kampanyamızda biraz daha günceli yakalayarak 1 ay içerisinde poşetlerimize basacağımızı söyleyebilirim" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN KAYBOLMASINA KARŞI 10 ÖNEMLİ KURAL

Poşetlerde çocukların kaybolmasının önüne geçilebilmesi için şu uyarılar yer aldı:

* Çocuğun kimlik kartını ya da kimlik bilgilerini hep yanında taşımasını sağlayın. 

* Kimlik kartı taşıyamayacak yaşta ise kimlik bilgilerini künye gibi takmasını sağlayın. 

* Kaybolduğunda dönmesi gereken adresi ve araması gereken telefonları öğretin. 

* Arkadaşarının adını ve telefon numarasını ve adreslerini alın. 

* Çocuğunuzun en son ne giydiğini bilin. Daima çocuğunuzun en son fotoğrafına sahip olun. 

* Gerektiğinde DNA karşılaştırması için çocuğun saç teli örneğinin ve parmak izini alın, izci köpeklere koklatmak için kokusunun sindiği bir kıyafeti yıkamadan saklayın. 

* Tek başına tenha yerlere, ıssız sokaklara, inşaat gibi terk edilmiş yerlere gitmemesi gerektiğini öğretin. 

* Çocuğunuza sesinin bir çeşit alarm olduğunu, gerektiğinde bağırarak çevreden yardım alabileceğini öğretin. 

* Onu korkutmadan, yabancı kişilere güvenmemesi gerektiğini öğretin. 

* Çocuğunuza kaybolduğunda polise gitmeyi öğretin.
Editör: TE Bilisim