Bahçesaray kara yoluna çığ düşmesi sonucu kar altında kalan arkadaşlarını kurtaran işçiler, daha sonra tehlikeli bölgede nasıl çalıştıklarını böyle görüntülediler. Öğlen yemeği için yarım saat geç kalınınca büyük bir facianın önüne geçildi.

 

Olay, önceki gün Van-Bahçesaray kara yolu üzerinde bulunan Karapet Geçidi yakınlarında meydana geldi. Kar ve tipi nedeniyle kapanan yolun ulaşıma açılması için çalışma yürüten Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü 111. Şube Şefliğine bağlı Görentaş Şantiyesi’ne ait 2 iş makinenin üzerine çığ düşmüştü. Greyder operatörlerden Sıddık Avcı kendi imkânlarıyla araçtan çıkarken, kepçe operatörü Veysel Uçar ise metrelerce kar altına kalmıştı. Uçar'ın mesai arkadaşları ise olay sonrası metrelerce kar altına kalan arkadaşlarını kurtararak hastaneye kaldırılmıştı. Çığ altında kalan arkadaşlarını kar altından sağ çıkartıp hastaneye gönderen işçiler, da sonra yaşadıkları tehlikeyi cep telefonları ile görüntülediler. Metrelerce karın altında klan iş makineleri cep telefonuyla böyle kaydedildi.

 

Çığ altında kalan Veysel Uçar'ı kurtarmaya giden mesai arkadaşlarından Volkan Koltak, "Biz çığın geldiği bölgenin az ilerisinde savurmalı iş makinesi ile çalışıyorduk. Çığ bölgesinde bir greyder ile bir kepçe çalışıyordu. Çığ geldikten sonra 2 iş makinesi altında kaldı. Greyderin şoför mahalli görünüyordu ama kepçe ortalıkta yoktu. Hemen bütün arkadaşlar kepçe operatörünü kurtarmak için çalışmaya başladık. Çalışma sırasın kar altından gelen ışık üzerine çalışmalarımızı o yönde doğru yoğunlaştırdık ve uzun uğraşlar sonucu Veysel’i çığ altından kurtardık. Bilinci yerinde idi. Servis aracına götürene kadar biraz konuştuk. Veysel'e sorduk, “biz gelene kadar ne ettin”. “Çığ sonrası hareket edecek durumum yoktu. En azından kurtarılıncaya kadar nefes almam lazım. Dilimi kara sürttüm ve biraz nefesimi verdim ve kendime nefes alacak kadar az bir yer açtım ve nefes almaya başladım” dedi.

 

Görentaş Şantiye Şefi Faruk Çeliker ise, “Öğlen zamanı şantiyede hazırlanan yemeği işçilere götürmek için çalışmalarımızı tamamladık ama nedense bir türlü yola çıkamadık. Diğer günlere göre yaklaşık yarım saat sonra yola çıktık. Bölgeye vardığımızda çığ düşmüştü. Oradakiler çığ altına kalan operatörü kurtarıp bize doğru getirildiğini gördük ve yaralıyı servis aracı ile hastaneye gönderdik. Demekki bizim yarım saat geç kalmamızda büyük bir hikmet vardı. Yarım saat önce yola çıksaydık öğlen yemeği için bütün arkadaşları çığın düştüğü alana toplayıp orada yiyecektik. Çünkü o bölge rüzgar almayan bir yerdi. Biz yemek yerken çığ gelecekti ve büyük bir facia olacaktı” dedi. Çalışmalar kaldığı yerden devam ediyor. 

Editör: TE Bilisim