Edremit Belediyesi 2015 çalışma sezonuyla beraber yatırım iş programı kapsamında ilk etapta yapmayı planladığı projeleri tamamlayarak toplu açılışlarını gerçekleştirdi.

 

Edremit Belediyesi, çalışmalarını tamamladığı, Dara Jîyanê (Yaşam Ağacı), Kilim Dokumu Kursları, Kobanê Kent Ormanı ve 7 ayrı mahallede yapılan çocuk oyun alanlarının açılışlarını düzenlenen toplu açılış töreniyle hizmete sundu. Yapımı tamamlanan projelerin toplu açılışı Eminpaşa Mahallesi'nde bulunan Edremit Belediyesi'ne ait kilim atölyesinin önünde gerçekleştirildi. Toplu açılış törenine HDP Milletvekili Remzi Özgökçe, DBP İl eş başkanı Hamiyet Şahin, KJA aktivistleri, HDP ve DBP Edremit ilçe eş başkanları, Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, İpekyolu Belediyesi eş başkan yardımcıları, Büyükşehir Kadın Yaşam Merkezi çalışanları, Demokratik Mahalle Meclisi yöneticileriyle beraber vatandaşlar katıldı.

 

ÇETİN: KENTLERİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

Açılışı yapılacak projeler dev bir pankarta görselleriyle beraber işlenerek halka sunulduğu toplu açılış töreninin açılış konuşmasını Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin yaptı. Çetin ilk olarak yaşamın tüm alanlarıyla beraber kentlerin de, kapitalist modernist sistem tarafından halkın ve bölgenin hassasiyetleri dikkate alınmadan sistem tarafından toplum mühendisliği esası üzerinden kurgulandığına dikkatini çekti. Çetin şu sözlere yer verdi: “Edremit Belediyesi olarak demokratik, katılımcı, kadın özgürlükçü ve ekolojik bir belediyecilik paradigması doğrultusunda Edremit ilçe sınırları içinde yaşayan yurttaşlarla birlikte Edremit ilçesinde demokratik komünal yaşamı inşa etmeyi esas aldık. Belediye olarak 2015 çalışma sezonuyla yatırım iş programı kapsamında ilk etapta yapımını tamamladıkları projelerin açılışını yapacağız. Yaptığımız tüm projeleri toplumun ihtiyaçları doğrultusunda halktan gelen talepler doğrultusunda yaparak hizmete sunduk.”

 

“ÇOCUKLAR TÜM ALANLARINDA ÖZGÜRCE YAŞAYABİLMELİLER”

Açılışı yapılacak projeleri ilişkin bilgi veren eş başkan Çetin, Topluluklar Ekonomisi'ni esas alarak ilk etapta kadın istihdamına ve ekolojik hassasiyet doğrultusunda ' Dara Jîyanê ' projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Çetin, “Söz konusu 8 bin metrekare alan üzerine yapılan projeyle hem kadın istihdamına öncülük etmek hem de yeşil alanları çoğaltmak, çiftçi kadınlar yetiştirerek kadınların toprakla yeniden buluşması sağlamak amacıyla yürütülecek projeyi hayata geçirdik. Yine açılışı yapılacak bir başka proje olan Kilim Dokuma Atölyeleri. Mahallelerde yaşayan kadınların hem meslek edinmesi hem de istihdam edilmelerini amaçlıyoruz. Kilim atölyeleri projesiyle sistemin üretimden düşürerek tüketim kültürüne mahkum ederek ayda bir verilen 30-40 TL ile sadaka kültürüne mahkum bırakılan kadınların tekrardan üretici konumuna gelecek.” Dedi.

 

ÇETİN PROJELER HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Çetin, Açılışı yapılan bir başka proje olan Kobanê Kent Ormanı'na ilişkin de bilgiler verdi. Çetin şunları kaydetti: “80 bin metrekare üzerine projelendirilen kent ormanına Kobanê Kent Ormanı ismini vermemizdeki amaç, insanlık düşmanı barbar çetelerin yok etmek istediği Kobanê kentinde Kürdüyle, Almanıyla, Türküyle, İngiliziyle, Avusturulyalısıyla binlerce insanın canlarını ortaya koyarak insanlık onurunu kurtardık. Yaşamı tekrardan filizlendirildiği Kobanê Kentinin adını yaptıkları kent ormanına verdiklerin ve hazırlanan tabelaya da başta Kürt olan Arin Mirxan, Türk olan Kader Ortakkaya, Alman vatandaşı İvana Hoffmann, Avusturulyalı Ashley Johnston ve İngiltere vatandaşı Erik Scurfield isimlerin ve fotoğraflarıyla yazdırdık. Bu sayede onların şahsında tüm insanlık onuru savaşçılarını her zaman hafızalarda canlı kalmasını sağlayacağız. Bir başka proje olan ve ilk etapta 7 ayrı mahallede 100 metrekare alan üzerine 3 adet kaykay, 1 adet tahtarevelli, 2 adet salıncak, 2 aydınlatma direği, 2 adet oturma bankı, biri dörtlü ve bir bisiklet olarak tasarlanan fitness aletleri yerleştirerek mahallelinin hizmete sunduk. Bu sayede sistemin yaşamlarını okul ve ev arasına sıkıştırdığı çocukların kurulan oyun alanlarında daha özgür olacaklarını, aynı zamanda yine aynı proje kapsamında kurulan fitness aletleriyle yetişkinlerin spor yapma imkanı tanındık.”

 

ŞAHİN: AKP ÇALAR DBP'Lİ BELEDİYELER YAPAR

Çetin'in ardından konuşan DBP İl eş başkanı Hamiyet Şahin ise, “DBP'li belediyelerin devletin ve AKP iktidarının tüm baskılarına kısıtlamalarına rağmen direk halk yararını gözeten projeleri bir bir hayata geçirdi. AKP'li belediyelere iktidardan ve devletin tüm kurumlarından aldığı güçle bile DBP'li belediyeler kadar başarılı olamıyor. AKP'li belediyeler çalar, DBP'li belediyeler yapar. Ankara'yı parsel parsel satan kapitalist sisteme karşı DBP'li belediyeler demokratik modernite anlayışıyla katılımcı, ekolojik, kadın özgürlükçü yaşamı inşa ediyor." Sözlerine yer verdi.

 

ÖZGÖKÇE: AKP'NİN HAYAL EDEMEDİKLERİNİ…

Şahin'in ardından konuşan HDP Milletvekili Adayı Remzi Özgökçe ise Edremit Belediyesi'nin yapmış olduğu ve büyük çoğunluğunun da kadın istihdamına dönük olan projelerden dolayı halkın adına teşekkür etti. Özgökçe şöyle devam etti: “AKP'li belediyelerin tüm imkanlara rağmen DBP'li belediyeler kadar çalışamıyor. AKP belediyelerin devletin tüm imkanlarına rağmen DBP'li belediyeler kadar hizmeti pratikte yaşatamıyor. AKP'nin hayal edemediklerini DBP'li belediyeler halkla beraber hayata geçiriyor.” Yapılan konuşmaların ardından toplu açılış töreni katılımcı vekil adayı, il ve ilçe eş başkanları, barış anneleri üyeleri, KJA aktivistleri, Demokratik Mahalle Meclisi üyeleri, belediye eş başkanlarının kurdele kesmesiyle gerçekleşti. Kurdelenin kesildiği proje alanlarından biri olan Edremit Belediyesi Kilim Kursunda Belediye eş başkanları Sevil Rojbin Çetin ve DBP il eş başkanı Hamiyet Şahin kursiyerlerle beraber kilim dokudu. Yapılan açılışın ardından katılımcılar MKM erbane grubunun söylediği şarkılarla halay çekti. 

Editör: TE Bilisim