Gerçekleştirdiği eylemin 19. yılında Zeynep Kınacı Van'ın Gürpınar ilçesinde anıldı.

30 Haziran 1996 yılında Dersim'de gerçekleştirdiği fedai eylemi ile bir dönemi sonlandıran PKK kadrolarından Zeynep Kınacı (Zilan) PJA Gürpınar bileşenleri tarafından anıldı. Düzenlenen anmaya Gürpınar Belediyesi eşbaşkanları zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, HDP Gürpınar İlçe eş başkanı Necat tanış, belediye meclis üyeleri ile DBp ve HDP Gürpınar ilçe yöneticileri ve partililer katıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma programında HDP Gürpınar (Payizava) ilçe başkanı Necat Tanış bir konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Tanış, "Zilan yoldaşın şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ile anıyoruz" diyerek konuşmasına başladı. Tanış konuşmasına şu şekilde devam etti: "Zilan yoldaş 1996'da gerçekleştirdiği eylem ile Önder Apo'ya dönük komplonun adım adım yakınlaştığına işaret ederken, 6 Mayıs 1996 yılında Önder Apo'ya yönelik gerçekleştirilen suikast girişimine bir cevap oldu."

 

Tanış'ın ardından Gürpınar Belediyesi eş Başkanı yıldız çetin kısa bir konuşma yaptı. Çetin yaptığı konuşmada Zilan'ın gerçekleştirdiği eylemin tarihi bir eylem olduğunu, Bêrivan ve Bêritanlarda açığa çıkan mücadele ruhunun Zilan'da zirveye çıktığını kaydederek, "biz kadınlar olarak bu mücadele çizgisinin takipçisi olacağımızı, binbir emek ve çaba ile kadınlar öncülüğünde ortaya çıkan bu mücadeleyi daha da ileriye taşıyacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Zilan'ın mektubu okundan. Ardından şiir dinletisi ve sinevizyon gösterimi ile program sonlandırıldı. 

Editör: TE Bilisim