FED, KENDİNİ BEKLEMEYE ALDI

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına ara verdiğini dile getiren Memiş, “Altının ons fiyatında yukarı yönlü hareketler Euro-dolar paritesinde, sterlin-dolar paritesinde yukarı yönlü hareketler, dolar endeksinde de tekrar aşağı yönde hareketler bekliyoruz. Özellikle ABD Merkez bankası FED’in faiz politikası önemli. Fed  haziran ayı toplantısında tekrar beklemeye aldı kendini ve muhtemelen yıl sonuna kadar da kendini beklemeye alacak. Faiz artırımı beklenmiyor. ABD Merkez bankası büyük bir ihtimalle faiz artırımlarının artık sonuna geldiğinin işaretini artık vermiş olacak. Altının ons fiyatı şuanda 1935 dolar seviyesinde yukarda 1960 direncinde takip etmeye devam edeceğiz. Yine yıl sonuna kadar 2150-2250-2350 dolar seviyesine kadar yükselişler ön görüyorum” yorumunda bulundu.

“GRAM ALTIN EYLÜLDE 1800 TL’Yİ GÖREBİLİR”

Memiş sözlerine şöyle devam etti:

“Düşüşleri bir alım fırsatı olarak değerlendirmek lazım. 1900-1960 kısa vadede takip ettiğim. Bu bir aylık süreç içerisinde takip ettiğim bant aralığı bu. Küresel piyasalarda baskı altında kalmaya devam ediyor ons altın. Yani gerçek değerinin altında Ancak gram altına baktığımızda dolar kurundan destek almaya devam ediyor. Yılın ilk yarısında gram altın yüzde 48 yatırımcısına kazandırarak yatırım araçları içerisinde yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Birinci sırada. Bu değer artışlarının yıl sonuna kadar devam edeceğini tahmin ediyorum. Hefef 1750 devamında 1800 lira seviyesinde yıl sonuna kadar. Büyük bir ihtimalle Eylül ayında 1800’lü rakamları görebiliriz diye tahmin ediyorum. Ancak kısa vadede mutlaka geri çekilmelerde yaşanabilir. Bu geri çekilmelerde 1600-1580 lira seviyesinde sınırlı kalabilir çünkü dolar kuru güçlü duruşunu korumaya devam ediyor. Dolar kurundaki geri çekilmeler 25-80 lira seviyesiyle ya da 25-50 lira seviyesiyle de sınırlı kalmasını bekleyebiliriz”

“DOLAR DA 28 TL SEVİYELERİNE GELEBİLİR”

Borsa ve dolarda yaşanabilecek senaryolar üzerine yorumda bulunan İslam Memiş, “Şuanda ki ekonomik koşullar şuanda ki konjonktüre baktığımız zaman döviz kurlarında altın fiyatlarında gümüş fiyatlarında veya borsada düşüşlerin sınırlı kalacağını tekrar yukarı yönlü hareketlerini devam ettireceğini tahmin ediyorum. 6300 puan seviyesinin üzerinde borsa İstanbul yüz endeksi var karşımızda. Bu tarafta da 6000 puan seviyesine kadar bir geri çekilme mümkün olabilir ancak yine bu geri çekilmeler sınırlı kalabilir tekrar yukarı yönlü hareketlerde 6500-6650 puan endeks tarafında görebiliriz. Ama önemli olan şu dolar endeksi tarafındaki geri çekilmeler muhtemelen bu borsa yine pozitif yönde etkiler. Dolar bazlı biraz bakmak lazım yani endeks bölü dolar. Dolar karşısında ki değerine bakmak lazım. Burası hala ucuz kalmaya devam ediyor. Muhtemelen Eylül ayı itibariyle Türk borsasına girişlerin hızlanacağı bir dönemde bizi bekliyor olabilir. O yüzden borsa yatırımcısının yıl sonuna kadar yine beklemesi gerekiyor. Dolar borcu olan dolarla iş yapan ticaret yapan döviz borcu olan vatandaşlarımızın da 26 lira seviyesinin altında ki sarkmaların çok kalıcı olacağını beklememeli. Muhtemelen yine Eylül ayında 27-28 bandına kadar bir yükselişi olacağını tahmin ediyorum” dedi.

Memiş, “Her zaman ki gibi riskleri dağıtmak lazım. Tek bir yatırım aracına yatırım yapmamak lazım. Döviz tarafında eğer bir tasarruf değerlendirmem gerekiyorsa bunun adı Euro’dur Dolar değildir. Euro-Dolar paritesinde 1.15 seviyesinde bir yükseliş öngörüyorum. Altın, gümüş mutlaka portföylerde olmalı. Borsada mutlaka olmalı.

Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var... Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var...

ABD ENFLASYONU AÇIKLANDI

ABD'de yıllık enflasyon haziranda yüzde 3 ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Beklenti yıllık enflasyonun yüzde 3.1 gelmesi yönündeydi

ABD'de haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Buna göre ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE) haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3, bir önceki aya göre ise yüzde 0.2 yükseldi.

Böylece yıllık enflasyon Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Beklenti yıllık artışın yüzde 3.1, aylık artışın ise yüzde 0.3 olması yönündeydi.

Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 4, aylık enflasyon ise yüzde 0.1 olarak açıklanmıştı.

ALTIN FİYATLARI ANİDEN SIÇRADI

ABD enflasyon verisinin saat 15:30'da açıklanmasının akabinde ons Altın ve Gram Altın fiyatları değer kazandı.

Ons Altın güne 1932 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1932 dolar, en yüksek de 1950 doları gördü. Şu sıralar 1948 dolardan işlem görüyor.

Gram altın ise güne 1620 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1619 lira, en yüksek de 1639 lira seviyeleri görüldü. Şu sıralar gram altın 1638 liradan alıcı buluyor.

Ons ve gram altında yükseliş yüzde 1 seviyelerinde.

Kaynak: HABER 7