Geçtiğimiz hafta içinde BDP Van’da seçim startını tam anlamıyla verdi. İlk olarak açıklanan karar ise Özalp, Erciş, Edremit ve İpekyolu olmak üzere 4 ilçede kadın kotası uygulanması idi.

 

Bu karar halk tarafından olumlu karşılandı dememiz çok zor.

 

Yanlış anlaşılmaya karşın öncelikle şöyle diyeyim, biz kadın adaylara karşı değiliz. Tabi ki bu güzel bir adımdır eşitlik adına. Amma velakin Van ve ilçeleri buna hazır mı?

 

Geçtiğimiz hafta kısa bir Özalp turu yapmıştım. Halkın nabzını bir yoklayayım dedim.

 

Önceden aldığım duyumu halkla paylaşıp kadın kotasını sordum. Ama BDP seçmeninin buna pek de sıcak baktığı söylenemez. Akıllarında tek bir isim bulunan BDP Özalp seçmeninin gönlü Murat Durmaz’dan yanaydı. Ha keza bunu diğer ilçeler içinde rahatlıkla söyleyebilirim.

 

BDP yönetimi her ne kadar bölgenin bu adıma hazır olduğunu düşünse dahi halkın öyle düşünmediği aleni bir şekilde ortada. Aşiretçilik ve adamcılığı bitirmeye ve tamamıyla ideolojiye bağlı bir toplum yaratmaya çalışan BDP, ne kadar uğraşırsa uğraşsın bu bölgenin gerçeklerini unutmamalı.

 

İnsanımız bu bağını kolay kolay unutacağını hiç sanmıyorum.

 

Sürekli aşiretlerin kendinden isimlerin öne çıkmasını istediği seçimlerde kadın kotası uygulanması ne kadar doğru olabilir ki?

 

Bu karar neye dayanılarak alındı bunu kestirmek çok zor.

 

Kararın açıklandığı günden beri neredeyse gördüğüm herkese bunu soruyorum ve kafamda bir fikir oluşturmaya çalışıyorum.

 

Kadın kotası için BDP’nin avantajlı olduğu tek bölge olarak İpekyolu ilçesini görüyorum. Van’da aşiret, isim, kadın ve erkek fark etmeyeceğini düşündüğüm tek bölge.

 

Erciş’e gelecek olursak; AKP’nin gün geçtikçe kan kaybettiği ve herkesin tam da bu dönem BDP alacak diye düşündüğü Erciş bu kararla tekrardan AKP’nin olacak gibi. Halk Erciş’i onlara kazandıracak güçlü bir isim beklerken açıklanan bu karar biraz hayal kırıklığı oldu dememiz yanlış olmaz.

 

Ve en ortada seçmene sahip olan Edremit’e şöyle bir göz atalım.

 

TOKİ’lere halkın yerleşmesinden sonra Edremit büyük bir nüfusa sahip oldu. Haliyle en can alıcı ilçelerden birisine dönüştü.

 

Her kesimden insanların bulunduğu ve her fikrin bulunduğu Edremit için hangi parti iyi bir aday çıkarırsa galibi o olacaktır. Ve burada da kadın kotası ne kadar tutarlı olur emin değilim açıkçası.

 

Yine Erciş’te AK Parti’nin kötü gidişatı devam ederken, “Bu seçim BDP Erciş’te üstünlüğü ele geçirebilir” söylemleri de son dakika gelen kadın kotası uygulaması ile yön değiştirdi.

 

Velhasıl mesele bundan ibaret.

 

BDP bu kararıyla bu ilçeleri gözden çıkarmış gibi görünüyor açıkçası. Hem kendi fikrim, hem de görüştüğüm birçok vatandaşın ortak fikri bu.

 

Bu kararın tekrar gözden geçirilmesinde fayda var. Halkımız ve ilimiz buna henüz hazır değilken ilçelere böyle bir şey sunmak nasıl bir düşüncedir anlayamadım doğrusu.

 

Kadın kotası haberini AKP’nin büyük bir sevinçle karşıladığını da belirtmek isterim.

 

Henüz zaman varken BDP’nin çıkıp halkın nabzını yoklamasını ve halka göre karar vermesini tavsiye ederim. Yoksa bu karar ilçelerde ve dolayısıyla büyükşehir için intihar olur.

 

Köşemizi bu şekilde noktaladıktan sonra, tüm Van halkının Kurban Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.