ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye turist geçişi sürüyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 400 bin 77 kişi Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye geçiş yaparken, geçiş yapanların büyük çoğunluğunu İranlı turistler oluşturuyor. İranlı turistler, ülkelerindeki tatil günlerinde ve resmi bayramlarda rotayı Van’a çeviriyor. Her tatil fırsatını değerlendirerek ülkelerinden Van’a gelen İranlı turistler, gündüz alıveriş yapıp kentin ekonomisine katkı sağlarken, akşam saatlerinde ise eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor. Yeni yıla 1 ay kala İranlı turistler geçmiş yıllarda olduğu gibi bu defa da Van’ı tercih etti. Yılbaşını Van’da geçirecek olan İranlı turistler günler öncesinden otellere rezervasyon yaptırırken, doluluk oranları yüzde 100’e ulaştı.

İRANLILAR YENİ YILI VAN'DA GEÇİRECEK!

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, 2014 yılından bu yana İran’dan geçişlerin arttığını dile getirerek, “İran İslam Cumhuriyet ile olan 550 kilometrelik kara sınırımızın yaklaşık 300 kilometresi ilimiz sınırları içerisinde yer almaktadır. 400 yıldır hiçbir savaşımızın ve fikir ayrılığımızın olmadığı İran ile ne yazık ki gidiş gelişlerimiz yüzyıllardır istediğimiz seviyede değildi. Ta ki 2014 yılında yüzümüzü İran ile dönmemizle birlikte geliş-gidişlerimiz artmaya başladı. Van TSO olarak başlattığımız çalışmalar ve hayata geçirdiğimiz projeler ile (festivaller, konserler gibi) İranlıların şehrimize akını başladı” ifadelerini kullandı.

KAPIKÖY’DEN VAN’A İRANLI AKINI SÜRÜYOR!

Çeliktaş, Kapıköy Sınır Kapısı’nın 7/24 hizmet vermesine dikkat çekerek şunları söyledi: “İranlıların şehrimize gelmesi için gösterdiğimiz çaba önemliydi. Ancak bu noktada eksiklerimiz vardı. Bunların başında Kapıköy Gümrük Kapısı geliyor. Uzun yıllar mücadele verilen Kapıköy 2019 yılında açıldı ancak 7/24 olmaması turizmin gelişmesine büyük engeldi. Kapımızın yapılması ve yine her platformda dile getirdiğimiz 7/24 hizmete açılması meselesi 2023 yılının Nisan ayında nihayete erdi. Tam da bu noktada yeni süreç başlamış oldu. Kapımızın 5-6 saat çalıştığı dönemlerde şehrimize gelen İranlıların sayısı 7/24 sonrası hızlıca artmaya başladı.”

ÇELİKTAŞ: 11 AYLIK DÖNEMDE VAN’A 554 BİNİ AŞKIN İRANLI GELDİ

Kente bu yılın ilk 11 ayında 554 bin İranlının geldiğini açıklayan Çeliktaş, “Van’da şu anda yeni yıl heyecanı var. Bizim için can damarı olan İranlı turistler yeni yıla da şehrimizde girecek. Bu da ekonomiye ciddi katma değer sağlayacak. Öncesinde şu rakamları da paylaşmakta fayda görüyorum. Kasım ayı henüz bitmemesine rağmen 11 aylık dönemde ilimize 554 bini aşkın İranlı geldi. Yıl sonunda bu rakamın 600 bine ulaşmasını bekliyoruz. Yılbaşında otellerimizin yüzde 100’e ulaşmasını bekliyoruz. Otellerde bu rakamları doğruluyor” dedi.

“İRANLI TURİST ORANI ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA DA YÜKSELECEK”

Çeliktaş, seneye Van’a daha fazla İranlı geleceğinin altını çizerek şunları aktardı: “İlimize gelen İranlı turist oranının önümüzdeki yıl daha da yükseleceğini umut ediyoruz. Van ili, Türkiye'nin göz bebeği, incisi. İranlılar da ayrı şekilde Van'a bakıyorlar. Gerçekten burada yaşayan insanlarımız da kadirşinas, misafirperver insanlardır. Dışarıda kalan turistleri evlerinde misafir etmektedirler. İnşallah bu yıl da bunu yapacağız. Onları baş tacı yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Onlar buraya geldiği zaman hareket oluyor. Hareket olan yerde de bereket oluyor. İranlı turistlerin gelişi ile Van ili olarak ülkemizin ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Bu anlamda çok mutluyuz.”

Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor

VAN’DAKİ OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 100’E ULAŞTI

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) eski başkanı ve otel işletmecisi Yunus Yüksel, İranlıların neden Van’ı tercih ettiklerini dile getirerek, “Normalde Avrupa 1 ay tatil yapar ve ülkesine geri döner. Bunun iç pazara faydası olmaz. İranlı turistin en büyük özelliği 3 gece 4 gün şekilde konaklamasıdır Bir İranlı orada Hazar Denizi’ne gidip tatil yapacaksa burada harcayacağı paranın 2-3 katını harcar. Burada konaklama tesisleri ucuz. Alışveriş ucuz. Halkımız da misafirperver. Bu yüzden turistleri buraya çekebiliyoruz. İranlı turistler bu sebeplerden dolayı Van’a geliyor. Van’da onların dilini konuşuyoruz, onlara karşı iyiyiz. Bizim halkımız da çok misafirperver. Para birimimiz ne kadar yüksek olsa da Türkiye’deki ürünler oraya göre daha uygun. İranlı turistler bu nedenle geliyorlar. Yoksa normalde 3 günlük konaklama turizm değildir. Gelince de Van’ın tarihi yerlerini geziyorlar, lezzetlerini tadıyorlar ve akşam da eğlence mekânlarında eğleniyorlar. Kısa süreli bir tatil yapıyorlar” ifadelerini kullandı. 

YILBAŞINDA VAN’A İRANLI AKINI OLACAK! 

Otel rezervasyonlarının yüzde 100’e ulaştığını aktaran Yüksel, “İranlılar dünyadaki diğer ülkelere uyarak eğlence, alışveriş, gezi için 3 gecelik turlar şeklinde Van’a geliyorlar. Bütün İranlı turistlerin geldiği turlar 3 gece 4 gün şeklindedir. Bu yılbaşında kendi otelimde bütün rezervasyonlar doldu. Satışlar yapıldı. Şu an rezervasyon alamıyoruz. Bu yılbaşında Van’a büyük oranda turist geleceğine inanıyorum. Geçen seneye oranla çok daha kişi gelecek. Burada konaklama da oraya göre uygun” dedi.

“VAN BU SENE ÇOK GÜZEL BİR TURİZM YILI GEÇİRDİ!”

Yüksel, seneye Van’a daha çok turistin geleceğini belirterek, “Bu sene turist anlamında müthiş bir sene oldu. Küçüğü ve büyüğüyle hiçbir otelde yer kalmadı. Bu sene çok güzel bir turizm yılı geçirdik. Memnunuz. 2024’ün çok daha iyi olacağına inanıyorum. Van’a çok daha fazla turist gelecektir. Gelip Van’ı gören memnun kalan turist 3-4 tanıdığını da buraya gönderirse bu bizim kentimiz için iyi olur. Bu bizim için büyük bir avantajdır. Biz Kapıköy için çalışıyoruz. Valimiz de bu konu ile ilgileniyor. Kapıköy’ün şartlarının iyileştirilmesi daha çok turistin gelmesi demektir. Kapıköy’ün kapasitesi şu an gelen turistle orantılı değil. Bunun için çalışıyoruz. Şartlar iyileştirildiği için de daha fazla turist geldi bu sene. Geçişler daha hızlı hale geldi” diye aktardı.

“VAN EKONOMİSİNİN YÜZDE 65’İNİ TURİZM OLUŞTURUYOR”

Yüksel, “Turizm 84 meslek grubuna doğrudan fayda sağlıyor. Turistlerin değerini bilmek lazım. Onlar bizim velinimetimizdir. Van ekonomisinin yüzde 65’ini turizm oluşturuyor. Bunu da unutmamak lazım. Turizmde daha çok kolaylaştırıcı faaliyetler yapılması lazım. Sadece İran değil Irak’tan da gelen turistler var. Daha çok Iraklı turisti Van’a çekmemiz lazım. Van halkı misafirperverdir, yılbaşında da aynı hassasiyeti gösterelim” şeklinde konuştu.

Editör: Necmettin Dursun