Hazine ve Maliye Bakanlığı kiralık konutların tespiti için çalışmalarına başladı. Bakanlık bu yıl yaklaşık 2 milyon konutu tek tek kontrol edecek ve kiralık konutlar belirlenecek.

Denetimlerle kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

TRT Haber'de yer alan habere göre, denetimlerde kiracılardan gerekli bilgiler talep edilecek. Bu bilgiler elektronik ortamda tutulacak.

Kontrollerin ardından beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlem başlatılacak.

KİRA GELİRİ BEYANNAMESİ VERMEYENE PARA CEZASI

Kira geliri beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza kesiliyor. Ayrıca, aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanıyor. Öte yandan beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebiliyor.

Birinci derece usulsüzlük cezası 2024 yılı için 150 TL, iki kat ceza verilmesi halinde bu rakam 300 TL'yi buluyor.

Örnek bir hesaplama yöntemiyle; aylık 15.000 TL kira geliri olan bir ev sahibi yüzde 5'lik cezanın yanı sıra usulsüzlük cezası ile beraber 1.050 TL ceza ile karşı karşıya kalacak.

BEYANNAME BAŞVURULARI İNTERNETTEN YAPILABİLİYOR

Beyanname başvuruları ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi daireleri aracılığıyla yapılabiliyor. İnternetten de başvurmak mümkün.

Dijital vergi dairesinin internet adresi olan https://dijital.gib.gov.tr/ üzerinden de başvuruları yaparak beyanname doldurulabiliyor.

KİRA GELİRİNDE VERGİ İSTİSNASI KADAR?

Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde 2024 yılı için gelir vergisi istisnasını 33 bin lira olarak açıkladı. Buna göre evini kiraya vermiş kişiler bir yıl boyunca 33 bin liranın altında kira geliri elde etmişse herhangi bir gelir vergisi ödemeyecek.

KKM'de parası olanlar dikkat! Merkez Bankasından önemli karar! KKM'de parası olanlar dikkat! Merkez Bankasından önemli karar!

33 bin liranın üstünde gelir elde edenler için bu rakam istisna sayılacak. 33 bin liranın üzerindeki meblağ ise vergiye tabi tutulacak.

Diğer taraftan kira ödemelerinin elden ya da para transferi olarak değil IBAN'a kira ödemesi olarak gönderilmesi gerektiği belirtildi. Kira geliri beyannamesi verilirken konuta ilişkin yapılan tüm masrafların vergiden düşülebileceği bildirildi.

Kaynak: Karar Haber