Van gölü, Dünyanın en büyük sodalı ve Türkiye'nin de en büyük gölü konumunda olan, 1.646 rakımında ortalama 600 bin yıl önce Volkanik oluşumlardan meydana gelen, Yaradan’ın biz insanlara sunduğu eşsiz bir doğa harikasıdır.

Van gölü, Mutsuzluğumuzda ve üzüntümüzde hemen kıyısına sığındığımız, ağladığımız gözyaşlarımızın dalgalarına karıştığı, tüm dertlerimizi haykırdığımız, yalnızlığımızı bize unutturan bir sırdaş, bir arkadaş oldu, bazen dostlar sohbetinde semaverin ateşinde demli bir çay, kimi zamanda sevdiklerimizle bir gezinti yaptığımızda bize huzur, mutluluk veren bir ev sıcaklığı sağladı.

Bazen bir tekne turu ile o eşsiz dalgalarına, temiz havasına bıraktık kendimizi, adalarıyla taşıdı bize yüz yıllarca tarihin sırlarını, çoğu zamanda serinletti bizi güneşin o kızgın, yakıcı yaz sıcağında.

Evlendiğimiz o en mutlu günümüzde bize doğal bir fotoğraf stüdyosu oldu, birçok kişiye de ekmek kapısı açtı bereketiyle, soframıza aş oldu Van balığıyla. Esirgemedi bize heybesinde ne varsa döktü önümüze tüm cömertliğiyle.

Yüz yıllardır bizlere hiç bıkmadan usanmadan sunduğu bu eşsiz güzelliklerine karşılık, Hiç sorduk mu kendimize acaba biz ne yaptık. Tabi ki hep kötülük ettik, kirlettik, yok etmeye çalıştık, tıpkı ormanları, hayvanları ve tüm doğayı yok ettiğimiz gibi.

Evet, şimdi geldiğimiz süreçte sahip çıkmaz, kendi hatamızı düzeltmezsek maalesef 600 bin yıllık geçmişi olan bu eşsiz doğa harikası denizimizi yakın zamanda kaybetmek kaçınılmaz olacaktır. Çoktan alarm zilleri çalmaya başladı bile böyle devam ederse, Biz Vanlılar çocuklarımızın, torunlarımızın, gözünde geleceğine sahip çıkmayan kötü birer ebeveyn olarak yer edineceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Başta Vanlılar olmak üzere tüm insanlığın kirlenmesini istemiyorsak evet maalesef kirlenen Van Gölü değil aslında bizim insanlığımız. Mirasımıza sahip çıkmak için hepimizin, her kurum ve kuruluşun üzerine düşeni yapması gerekmektedir.

Borcumuzu ödemenin zamanı geldi de geçiyor bile.

Şimdi soruyorum size kirlenen Van Gölü’mü?

Yoksa İnsanlığımız mı?

Van Gölü mirasımız, sahip çıkalım!