Kiralardaki fahiş zamların önüne geçilemiyor. Konut kiralarında kira artışı oranında üst sınır resmi olarak yüzde 25 olarak belirlense de ev sahipleri adeta zammı kendileri belirliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kira artışlarının yüzde 25’i geçmemesi, kira uyuşmazlıklarının arabulucuya gitmesi gibi uygulamalarla vatandaşların korunmasının amaçlandığını dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacak."

Bu açıklamayı değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 25 sınırının kaldırılması beklenen bir gerçektir. Şöyle özetleyebiliriz: Gayrimenkul sektörü pandemi döneminden itibaren yaşadığı üretim eksikliğini derin bir şekilde hissetmeye devam ediyor. Gerek artan maliyetler gerekse de finansmana erişimdeki problemler gayrimenkule erişimi gittikçe zorlaştırdı. İster istemez de aslında insanların daha yoğun bir şekilde kiralık dairelere talebi gerçekleşti."

CNN Türk'ün aktardığına göre Özelmacıklı, "Gerek şubatta yaşadığımız deprem felaketi, kentsel dönüşüm gibi ihtiyaçlar son dönemde üniversite öğrencilerinin ihtiyaçları fiyatları önemli bir derecede birçok şehirde artırdı. Tabi ekonomi ile ilgili kısma baktığımızda aslında bunun önemli nedeninin bozulan ekonomik denge olduğunu söylemek lazım. Zaten yüzde 25 kira sınırlaması ekonomik gerçeklerle de örtüşmüyor."

İlk defa evini alacak kişiler için kredi kampanyasının mümkün olup olmadığını merak ettiklerini dile getiren Özelmacıklı, sektör temsilcisi olarak Bakan Şimşek'ten değerlendirme beklediklerini kaydetti:

İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması İYİ Parti'de kurultay günü! Meral Akşener'den veda konuşması

"OVP’de buna ilişkin çalışmalardan bahsedilmişti. Kamu arazilerinin inşaat yapacak kurumlara devrine ilişkin düzenlemeleri de sektör aslında merakla bekliyor.

Arabuluculukta dava ön şart olduğu için bu düzenleme kanuni bir düzenleme olarak hayata geçti. Düzenleme sadece kiracı ve mal sahipleri anlaşmazlıklarını kapsamadığı için gayrimenkulle ilgili farklı dava ve başlıklar zaten bu kapsamda değerlendirilecek.

Daha sistem çok yeni iken çözüme ulaşan dosya sayısını görmeden aslında arabuluculuğun yargı sistemine sağlayacağı avantajlar ve dezavantajlar çok belli olmadan ben bunun kaldırılması ile ilgili bir çalışma yapılacağını düşünmüyorum."

Kaynak: T24