Orhan AŞAN / Şehrivan


Yıllardır dünyanın ikinci, Türkiye’nin birinci en uzun caddesi olan İskele’de en uzun kahvaltı rekoru kırma hayallerini dile getiren Bak Hele Bak Yusuf Konak, haftasonu kırılan Guinness Rekoru sonrası, “40 yıllık rüyam gerçek oldu. Kahvaltı da bizim rekor da bizim oldu. Mutluluğumuz çok büyük.” Dedi.

1 Haziran Pazar günü 51 bin 793 kişi ile kırılan Dünyanın En Büyük Kahvaltı Sofrası Guinness Dünya Rekoru Van’ın ve Türkiye’nin gündemini işgal etmeye devam ediyor. Günlerdir konuşulan o rekorla ilgili tebrikler ve teşekkürler devam ederken, Kahvaltı Kültürü’nün en önemli temsilcisi olan Bak Hele Bak Yusuf Konak da basın mensupları ile bir araya gelerek rekora dair değerlendirmelerde bulundu. Konak, “Van değerine sahip çıktı ve rekoru kırdı. Bu rekor hepimizindir.” dedi. Konak büyük emeği olan kahvaltı rekorunu kendisi dışında herkese atfederek büyük de bir mütevazılık örneği göstermiş oldu.

KONAK: REKORUN SAHİPLERİ BURADA

Düzenlediği kahvaltıda basın mensupları ile bir araya gelen Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı İşletme sahibi Yusuf Konak, rekordan dolayı yaşadığı mutluluğun çok büyük olduğunu kaydetti. Kahvaltı rekorunun sahibi Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Rekor Koordinatöre Yavuz Karaman’ın da katıldığı toplantıya bir çok yerel ve ulusal medya temsilcisi katıldı. Kahvaltı kültürünün Van’ın sahip olduğu en büyük kültürlerden biri olduğunu kaydeden Konak, bu kahvaltıda katkısı olan büyükten, küçüğe tüm herkese sonsuz minnet duyduğunu belirtti. Konak konuşmasında; “Bu emek basın mensuplarının emeğidir. Bu kahvaltıcı veya bizlerin emeği değildir. Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın çaba ve özverili çalışmasıyla STK’lar, Valilik, Belediye, Üniversite ve Van halkının desteğiyle dünya rekorunu kırdık. Basın mensupları yıllardır bu işin takipçisi oldu ve bu başarıya ulaştık. Basın mensubu arkadaşlara bu işin takipçisi olun dedim. Eğer takip etmezseniz bunun vebali hepimizi boynunadır dedim. Sağ olsun basın mensubu arkadaşlar bu işi takip ederek büyük bir başarıya imza attı. Ben bu rekor ile 40 yıllık hasretimi giderdim. Ben buna benzer yüzlerce sertifika aldım. Ama bu kadar çalışma ve çaba sonucu alınan bir sertifikayı da yere bırakıp öptüm. Bunu yanlış değerlendiren arkadaşlar oldu. Kimse öküz altında buzağı aramasın. Ben 40 yıllık hasretimin ve Van halkı adına o sertifikayı öptüm. Bu başarı halkın başarısıdır. 1 haftadır bütün kurum kuruluşlar ve Van halkı emek verdi bu rekora. Guinness rekorunu kahramanları basın mensuplarıdır.” Dedi.

GAZETECİLER ADINA TAKVA’YA PLAKET

Bu konuşmanın ardından ‘rekorun sahibi onlar’ diye adettiği gazeteciler adına kendi hazırladığı plaketi rekorun gerçekleşmesinde en büyük pay sahibi olan Necdet Takva’ya taktim etti. Plaketi Konak adına Takva’ya gazeteci Adil Harmancı sunarken, plaket törenin ardından gazeteciler adına bir de konuşma yaptı. Harmancı, “Van’ın çok sayıda sorunu var. Tüm bu sorunlar arasında biz kahvaltı rekorunu gündemimize aldık. Kötü bir şey değil. Vanlıların böyle bir çaba içerisine girmesi iyi bir çabadır. Bu sosyal bir etkinliktir. Bunun ekonomik turizm yönleri de vardır. Vanlılar bir rekor denemesi yaptılar üstelik Dünyanın en büyük gücü olan ABD’nin elindeki rekoru alarak. Buna espri olarak da baksak ABD’nin elindeki bir rekor alındı. Çok iyi bir çalışmaydı. Eksikliklerde oldu elbette. Ama sonuç itibariyle bu rekor denemesi başarıya ulaştı.”

TAKVA: REKORDA KONAK’IN PAYI BÜYÜK

Ardından konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva ise Konak’ın bu rekorda Konak’ın payı olduğuna vurgu yaparak şu ifadelerde bulundu; “1 Haziran’da Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını oluşturarak, hem kentin marka değerine katkı sağlamak hem de Van’ın biriken sorunlarına dikkat çekmek için bir etkinlik düzenledik. Bu etkinlikte başarıya ulaşan bir kentimiz var. Dünya rekoru kırmış bir kentin bireyleri olarak bugün basın mensubu arkadaşlarımız ile birlikteyiz. Van kahvaltısı Van’ın en çok bilinen kültürel değerlerinden biri. Bu çerçevede bu kahvaltı kültürünü kurumsallaştırma yönünde uzun yıllardır emek veren en bilinen sunucusu da Bak Hele Bak Yusuf Konak’tı.” Dedi.

“REKOR BU KENTE KATKI SUNACAK”

Konak’ın kendisine sunduğu bu ödülün mutluluğunu yaşadığını belirten Takva, herkesin emeği ile gerçekleştirilmiş bir rekor yaşandığını ve şimdi bu rekorun tadını çıkarmanın vakti olduğunu kaydetti. Takva ayrıca; “Kahvaltı kültürü ile özdeşleşen Yusuf Konak’tan bir plaket almanın onurunu yaşıyorum. Bu rekor asla bir kişi veya isimle kırılabilecek bir rekor değildir. Bir kent bütünlüğü içerisinde olabilecek bir durumdur. Bunu devlet, yerel yönetimler, basın mensupları da desteklemesi gerekiyordu. Ve herkes desteklerini sundu. Bir şey yaptığımızda herkesin nasıl destek sunduğunu öğrendik. Rekor denemesi yapacak başka bir kent veya başka bir kuruluş böyle bir çaba içerisine girerse artık bir deneyim var. Ancak kent bütünlüğü içerisinde böyle bir uluslar arası bir etkinlik yapılabilinirdi. Hamdolsun ki bunu başardık. 7’den 70’e herkesin emeği ile gerçekleşen bir dünya rekoruydu. Bundan sonra dünya rekoru kırmış bir kentin bireyleri olarak eminim hayatımızın çok daha iyi olacağı yönünde büyük çabaların tarafı olacağımıza inanıyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim