1991yılında faili meçhul cinayete kurban giden HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın biyografisinin anlatıldığı kitabın tanıtımı yapıldı. Yazar M. Şefiq Öncü'nün yazdığı ‘Dozek Devranek Lehengek: Wedat Aydın (Bir dava, bir dönem, bir kahraman: Vedat Aydın)’ adlı kitabın yanı sıra Aydın'ın yaşamından kesitleri içeren fotoğrafları da kitaplaştırıldı. Avesta Yayınevi tarafından çıkartılan kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisi Van Belediyesi Kültür Merkezi Sergi Salonunda açıldı. Açılışa BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Ünlü Kürt Yazar Celîlê Celîl, Şair Hicri İzgören, Avesta Yayınevi Sahibi Abdullah Keskin ile DDKD Van Şubesi yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

KAYA: VEDAT AYDIN BİR DÖNEMİN BAŞLANGICIDIR

Burada ilk konuşmayı yapan Avesta Yayınevi Sahibi Abdullah Keskin, Orhan Doğan Caddesi üzerinde bulanan bir noktada Vedat Aydın sergisi açılmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, Van’da böyle bir sergi açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya, burada böylesi bir serginin açılmasının kendileri için bir şeref olduğunu aktararak, katkı sunan herkese teşekkür etti. Vedat Aydın’la tanışma imkânı bulamadığını söyleyen Kaya, Vedat Aydın’ın katledilmesinin bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.

KAYA: AYDIN’IN KATLEDİLMESİNDEN SONRA KARANLIK SÜREÇ BAŞLADI

O dönemlerin Kürdistan’daki en karanlık dönemler olduğunu ifade eden Kaya, “Binlerce insanımız faili belli cinayetlere kurban gitti. Bu karanlık dönemleri yaşatanların bir çoğu hala görevde yada göz önünde bulunuyorlar. Bunlar bu karanlık süreci Vedat Aydın’ı katlederek başlattılar. Köylerimizi yaktılar, göç ettirdiler, bunların amacının ne olduğunu biliyorduk. Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte buna benzer birçok cinayet ve karanlık dönemler var. Şeyh Seid, Zilan Deresi, Ağrı, Seid Rıza ve Dersim gibi karanlık dönemler yaşattılar. Kürtlerin yaşamlarındaki bu dönemlerin ardından Vedat Aydın’ı katlederek de yeni bir dönem açmak istediler. Ancak Kürtlerin mücadelesi ile onlar bunu başaramadılar. Biz onların canları pahasına verdikleri emekleri ile buralara geldik. Biz, ne o süreçleri nede o kahramanları unutmamamız gerekiyor. Bizim onlara layık olmamız gerekiyor. Biz hangi temelin üzerinde oturduğumuzu ve yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor” diye konuştu.

CELÎLÊ CELÎL: FOTOĞRAF YAŞAMI GERİ GETİRİYOR

Daha sonra konuşan ünlü Kürt Yazar ve Bilgin Celîlê Celîl, ilk kez böylesi bir sergiye katıldığını aktararak, “Böyle bir insanın, bir kahramanın sergisinde olmaktan çok mutluyum. Ben Vedat Aydın’ın katledilmesini duyduğumda çok üzüldük. Çünkü biz onun ismine hep mücadele alanlarında duyuyorduk ve onu bu mücadelesi ile tanıdık. Vedat Aydın’ın yaşamından da anlıyoruz ki, bu mücadele, çok ateşli, çok sıcak ve ne kadar mücadele ile geçtiğini anlıyoruz. Tanımıyoruz ama bu sergiyi gezdiğimizde sanki Vedat Aydın bizimle konuşuyor. İşte bu tür etkinliklerin önemi burada. Kürtlerin mutlaka bu tür arşivleri yapması gerekiyor. Belediyede sadece bir birim arşiv fotoğrafları toplamalı. Çünkü fotoğraf yaşamı geri getiriyor bize” diye konuştu.

ŞAİR İZGÖREN: GÖZÜ EN KARA ADAM OYDU

Vedat Aydın’ın eğitim enstitüsünden arkadaşı Şair Hicri İzgören ise, “Vedat Aydın teoriye değil eyleme önem verirdi. Arkadaşlarımızın içerisinde gözü en kara adam oydu. 1981 yılında işkencehanede onunla birlikteydik. Paltosu yırtılmıştı. Neden yırtıldığını sordum. O da bana; ‘Esat Oktay Yıldırım’ın köpeği yırttı’ dedi. Böylesi karanlık bir dönem yaşadık. Vedat Aydın, Kürt hareketinin ortaya çıkması ile birlikte tüm görüşlerini bir kenara bırakarak Kürt özgürlük hareketinin içerisinde yer almaya başladı” dedi.

ÜÇER: VEDAT AYDIN HERKESİN YÜREĞİNDE BİR KAHRAMAN

Son olarak konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, 16 gündür Van F Tipi Cezaevi’nde devam eden açlık grevleri ile ilgili tutuklularla yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Tutuklulara karşı yapılan her şey düşmanca yapıldığını ve onlara zulüm yapıldığını söyleyen Üçer, “Bizde kendilerine bu grevi bırakmaları konusunda çağrı yaptık. Bunu çağrıyı değerlendirip kararlarını vereceklerini söylediler” dedi.

Vedat Aydın’ın katledildiği dönem 16 yaşında olduğunu söyleyen Üçer, Vedat Aydın’ın herkesin yüreğinde bir kahraman olduğunu söyledi. Kürt özgürlük hareketinin büyük bedeller verdiğini bu bedellerin en başındakilerden birinin Vedat Aydın’ın olduğunu söyleyen Üçer, “Kürt halkı öyle bir mücadele vermeli ki, bir daha Vedat Aydın gibi değerlerimiz bunların ellerinde katledilmemeli. Bizim tek amacımız onların mücadelesine sahip çıkmak ve onların mücadelesini yükseltmektir” dedi.

Konuşmaların ardından sergi gezildi. Sergi 2 Haziran tarihine kadar Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde açık kalacak. 

Editör: TE Bilisim