Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde binaları orta derecede hasar gören Van Devlet Tiyatrosu, bu sezon da perdelerini deprem sonrası kurulan çadır tiyatroda açacak. Her platformda Van’da deprem yaralarının sarıldığını söyleyenlerin koskocaman tiyatronun çadırda hala çalışmalarını sürdürdüğünü görmemesi dikkat çekiyor.

 VAN’A YAKIŞMIYOR


Recep Bilginer'in yazdığı 'Sarı Naciye' adlı oyunla 1997 yılında perdelerini açan Van Devlet Tiyatrosu, depremlerde birçok bina gibi hasar gördü. Tiyatronun açıldığı günden bu yana da yerli ve yabancı olmak üzere toplam 52 oyun sahnelendi. Fakat yıkıcı 2 depremin ardından bina orta hasar alınca, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Sarayı bahçesine Van Valiliği Sanat Çadırı kuruldu. Depremlerin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen Devlet tiyatrosunun hala çadırda çalışmalarını sürdürmesi Van’a yakışmayan bir görüntü oluşturuyor.

YİNE ÇADIRDA PERDELERİNİ AÇACAK


Depremden sonra uzun süre turneye çıkmak zorunda kalan Van Devlet Tiyatrosu oyuncuları, ilk oyunları 'Entrikalı Dolap Komedyası' ile Van Valiliği Sanat Çadırı 'Ertuğrul Günay' sahnesinde 2012 Mayıs ayında sanatseverlerle buluştu. Oyuncular 2013-2014 sezonunda da yine çadır tiyatroda seyircileriyle buluşacak. Binada şu ana kadar herhangi bir güçlendirme faaliyeti bulunmazken, oyuncular zor şartlarda sahneye çıkıyor. 300 kişilik seyirci kapasitesine sahip sanat çadırında bir soyunma odasının bulunması oyunculara sıkıntı yaşatırken, ışık sisteminden kaynaklı yangın riskinin de bulunduğu belirtiliyor. Devlet tiyatrosu, sezonu 3 Ekim'de sahneleyeceği 'İki Kalas, Bir Heves' adlı oyunla açacak.


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

 

Editör: TE Bilisim