Recep Bilginer'in yazdığı 'Sarı Naciye' adlı oyunla 1997 yılında perdelerini açan Van Devlet Tiyatrosu, 2011 yılında yaşanan depremlerde birçok bina gibi hasar gördü. Tiyatroda açıldığı günden bu yana da yerli ve yabancı olmak üzere toplam 52 oyun sahnelendi. Yıkıcı 2 deprem ardından bina orta hasar alınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Sarayı bahçesine Van Valiliği Sanat Çadırı kuruldu. Depremden sonra uzun süre turneye çıkmak zorunda kalan Van Devlet Tiyatrosu'nun ilk oyunu da Van Valiliği Sanat Çadırı 'Ertuğrul Günay' sahnesinde 2012 Mayıs ayında oynanan 'Entrikalı Dolap Komedyası' oldu.

ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen ilk depremde yıkılmayan fakat orta hasar alan bina için güçlendirme çalışmalarına ise halen başlanmadı. Bina çürümeye terk edilirken, oyuncularda çadır tiyatroda oyunlarını sergilemeye devam ediyor. Kurulan sanat çadırında ise birçok sorun yaşanıyor. Oyuncular, zor şartlar altında oyunlarını sergiliyor.

İLK PERDE 9 EKİM’DE

Van Devlet Tiyatrosu oyuncuları bu sezonu da Yeraltı filminin senaristi Duşan Kovaçeviç’in 'İntiharın Genel Provası' adlı oyunla 9 Ekim'de açacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçılarından M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyun, mutsuz ve borçları yüzünden her şeyini yitirmiş bir kadının Tuna Nehri üzerindeki bir köprüde intihara kalkışması ve başkaları tarafından engellenmesi ile başlıyor. Oyunun yönetmeni Tuncer, Vanlı olduğunu ve 40 yıl sonra bu oyun için geldiğini söyledi.

ÇADIRDA PROVA

Çadırda yaşadıkları zorlukları anlatan Tuncer, “Çadırda oyuncuların performanslarını sergilemesi çok zor. Çünkü provalar bazen 10 saati buluyor. Çok da sağlıklı olmayan koşullarda çalışmalar yapılıyor. Bu herkes için yıpratıcı diye düşünüyorum. Umarım en kısa sürede binalarına kavuşurlar. İzlerken kolay gibi geliyor çünkü bir buçuk saat kadar sürüyor. Ama oyuncular için bu geçerli değil. Aylarca bu çadırda provalar yapmak pek de kolay değil” diye konuştu.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılışında sahnelenen 'İntiharın Genel Provası'nı o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Kosova ve Bulgaristan Kültür Bakanları da izlediler. 'İntiharın Genel Provası' adlı oyun 9 Ekim 2014 tarihinden itibaren Van Devlet Tiyatrosu Sanat Çadırı'nda her Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri izlenebilecek.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim