Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan


Haftalardır Van’ın gündemini adeta kilitleyen Van Kahvaltısı rekorunda sona yaklaşıldı. Rekora günler kala nefesler tutuldu Van’ın Guinness rekorlar kitabına adını yazdırması bekleniyor. 1 Haziran Pazar günü yapılacak rekor öncesi çalışmaları tamamlayan Van TSO ve rekor paydaşları şimdi tanıtım etkinlikleriyle ‘barışın sofrasını’ olabilecek en zengin hale getirip kahvaltı ile Van’ı marka şehir yapmak için gün sayıyor. Bu amaçla tanıtım etkinliklerini de artıran rekorun en büyük paydaşı Van TSO, haftasonu Bloomberg HT, Kanal 24 ve TRT Radyo’dan rekor denemesini dünyaya duyurdu.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman tüm hazırlıkları tamamlanan ve 1 Haziran’da büyük rekorun kırılacağı dev kahvaltı öncesi Türkiye’ye Van Kahvaltısını anlattığı. Katıldığı TV ve radyo programlarında Van Kahvaltı Rekor Denemesi ile ilgili son bilgileri paylaşan Karaman hem Türkiye’ye kırılacak olan rekoru anlatıp barışın sofrasına davet etti hem de rekor ile ilgili önemli mesajlar paylaştı.

Öncelikle rekor denemesinin neden kahvaltı ile yapıldığı ile ilgili soruları cevaplayan Van TSO Başkan Yardımcısı aynı zamanda rekordan sorumlu isim olan Ramazan Yavuz, bu noktada kahvaltının Van’ın zaten tanındığı ve tanıtılması için en büyük fırsat olduğunu söyledi. Bu noktada bu değerin yıllardır tanıtılmayı beklediğini Van TSO’nun da burada sadece ön ayak olduğunu kaydetti. Karaman bu rekor ile ilgili olarak; “Kahvaltı bizim özümüzde var. Sütçülerle başlayan ve 60 varan kahvaltı salonu bulunan bir ilden bahsediyoruz. Yıllarca sütçülerin, kahvaltıcılık yapan, üniversitede görev yapan ve bu halkın fikriydi rekor. Ama birilerinin bu ateşlemesi lazımdı. Bunu da Van TSO bunu bir şekilde üstlendi. Tabi bunu Van Ticaret ve Sanayi Odası tek başına yapmıyor. Van Valiliği, Van Belediyesi, Yüzüncü Yıl üniversitesi, DAKA, Ticaret Borsası, STK’lar arkamızda. Van hiç olmadığı kadar bir bütün oldu. Depremden sonra hiçbir parti ve siyaset gözetmeden bir kültürde buluşturmak istedik biz de. Ve bunun için hazırlanıyoruz.”

REKOR ÖNCESİ BUNLARA DİKKAT!

Ardından rekor denemesi öncesi önemli bilgileri de paylaşan Karaman, hem Türkiye’nin 81 ilinden insanların bu sofrada olması gerektiğine vurgu yaptı hem de kahvaltı denemesi için önemli uyarılarda bulundu. Van halkının sabahın erken saatlerinde rekor denemesi için giriş yapması gerektiğine vurgu yapan Karaman, 9.30 itibariyle kapıların kapatılacağını ve kimsenin içeri alınmayacağını belirtti. Karaman Van Kalesi’nde tarihi bir güne şahitlik yapacaklara şu uyarılarda bulundu; “Tabi rekor denemesi ABD’nin Teksas eyaletinde denenmiş. 13 yıl önce Guinness sayfalarında en kalabalık kahvaltısı duruyor. 18 bin 941 kişiyle yapıldı bu.Biz de inşallah bunu en az 20 bin ile geçeceğiz inşallah. Biz en az 20 bin diyoruz çünkü bunu da geçmeyi düşünüyoruz. Zaten hazırlığımız da bu rakamın çok çok üstünde. 1 Haziran itibariyle hiçbir eksiğimiz olmadan o rekoru kıracağız. 1 Haziran sabah 7 itibariyle Van Kalesi Atatürk Kültür Parkı’nda misafirleri ağırlamaya başlayacağız. 20 turnikeden saat 7 itibariyle vatandaşları alacağız. Saat 09:30 itibariyle bütün girişler yapılacak ve bu saatte kahvaltı bir ‘gong’ sesiyle başlayacak ve 1 saat boyunca devam edecek. Bu saatten sonra giriş yapılamayacak tabi. Çünkü büyük bir kalabalık olacak ve bu büyük kalabalık ancak bu saatte alınırsa bitecek.”

KARAMAN: SADECE REKOR DEĞİL BARIŞIN DA SOFRASI OLSUN

Bloomberg HT ekranlarında Türkiye’deki herkese çağrı yapan Karaman, bu noktada ne ulaşımda, ne konaklamada herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını belirterek; herkesi bu sofrada hazırlamak için hazırlıklarımızı tamamladıklarını belirtti. Öte yandan kahvaltıda farklı bir etkinlik de yapacaklarını belirten Karaman, o gün Soma için bir kampanya yapacaklarını belirterek; “Biz depremi yaşayan bir halkız. Dolasıyla bu toplumsal acıyı iyi biliyoruz. Bizim rekor denememiz öncesinde bu acı olay yaşandı. Biz bunun içinde Valilik, Diyanet ile birlikte bir kampanyaya dahil olduk. Birkaç haftadır Soma için yardımlar toplanıyor. Ama rekor günü de toplanacak. Park civarında 2-3 yerde kumbaralar olacak ve burada Soma için yardım toplanacak. Biz normalde vatandaşlarımızdan hiçbir şekilde ücret almayacağız kahvaltı için. Ama gönlümüzden koptuğunca Soma’daki kardeşlerimize destek olmaya çalışacağız. Biz barış ve kardeşlik sofrası olsun istiyoruz. Bu sofranın amacı Türkiye’nin 81 ilinden gelen insanları bu sofrada misafir edeceğiz çünkü. Farklı bir sofra oluşturacağız bunun için. Söylemlerimiz, haberlerimiz ve çağrımız da zaten tüm Türkiye’den olması yönünde. Bunun için THY’ye ve tüm uçak firmalarına her yerden sefer yapmaları yönünde oldu. Zaten biz ağırlama konusunda da sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz.”

EN AZ 20 ÇEŞİTLE REKOR GELECEK!

Öte yandan Van’ın 20 bin kişiden fazla bir kalabalığı rahatlıkla ağırlayabilecek bir rekor denemesi için hazır olduğunu belirten Karaman, bunun konuda ise şu bilgileri paylaştı; “Biz bu kalabalığı orada doyuracağız. Buna inanıyoruz. Guinness’in de zaten buna göre kendine göre şartları var. Bu da en az iki sıcak ürün ve diğer birkaç çeşit. Biz de bunun için sıcak çayı ve Van’a özgü murtuğa, kavut gibi ürünlerden oluşan en az 20 çeşitle ağırlayacağız. Bunlar zaten paketlenmiş bir şekilde hazırlanmış durumda. Saat 9.30’da kadar kapılarda dağıtılacak ve bu saatte kahvaltı başlayacak. Bu iş elbette maliyetli bir iş ama sponsorlar ve kentteki herkes bunun için seferber olmuş durumda. Sponsorlar dışında zaten bu ilin tüm esnafı da işin bir parçasına takılmış durumda.” Dedi.

NEDEN EN KALABALIK REKOR?

Öte yandan en kalabalık rekor denemesinin arka planı ile ilgili bilgileri de paylaşan Karaman, o rekor denemesinin başlangıç noktasını ise şu şekilde dile getirdi; “Guinness için başvurumuz en uzun kahvaltı sofrası içindi. Biz ilk olarak Türkiye’nin ikinci büyük caddesi olan iskele caddesinde bu rekor için çalışma yaptık. Ama başvurumuzu yaptıktan sonra danışmanızım Prof. Dr. Orhan Kural bunun şartlarının yerine getirilmeyeceğini söyleyince biz bunu en kalabalık sofra olarak düşündük. Başvurularımız oldu, kabul edildi. Şu anda da danışmanlar ile görüşüyoruz. 1 gün öncesinde burada olacaklar ve tüm teknik çalışmaları istiyorlar. Hiçbir eksik kabul etmiyorlar. Örneğin o gün orada olacak ambulansta bulunan doktorun diplomasını bile soruyorlar. Biz bu dâhil her şeye hazırız. Bunu da anlımızın akıyla inşallah gerçekleştireceğimize de inanıyoruz.”

Editör: TE Bilisim