Geldiği günden bu yana ‘her ilçeye bir festival’ı adeta zorunlu hale getiren ve ilçelerin kültürel zenginliklerinin sergilenmesi anlamında büyük katkılar sunan Vali Münir Karaloğlu, Van’ın kültürel zenginliklerini de iyice de benimsemişe benziyor. Köylerde gezerken vatandaşlarla çat pat da olsa Kürtçe konuşan, kah dışarıdan gelen ziyaretçilere Van’ı bir Vanlı kadar heyecan içinde anlatmaya çalışan Münir Karaloğlu, hafta sonu düzenlenen 4’üncü Çatak Ceviz, Bal, Alabalık ve Doğa Festivali’ne katılan ve Artos Dağ tırmanışına katılan Karaloğlu bu etkinliklerde tüm katılımcılardan daha çok ilgi çekti. Çatak’taki Kanispi festivalinde Şal û Şepîk giyip, dengbejlerle birlikte oturan Karaloğlu, Artos tırmanışında ise gençlerle halaya durup Şemammê oynadı. Karaloğlu bu renkli görüntüleri ile bu yıl ki festivallere yine damga vurdu.

Van Valisi Münir Karaloğlu, “Çatak’ı bundan sonra geleceğe taşıyacak en büyük proje Van’ı Çatak üzerinden Şırnak’a, oradan da Habura’ bağlayacak karayoludur” dedi.

Bu yıl 4’ncüsü düzenlenen ‘Çatak Ceviz, Bal, Alabalık ve Doğa Festivali’, Kanispi Şelalesi’nde yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalde İlçe Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Çatak Belediye Başkanı Emin Babur, Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Mustafa Bilici birer açılış konuşması yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Vali Münir Karaloğlu, yaptığı konuşma, Çatak, Van’ın en eski ve en güzel ilçelerinden bir olduğunu belirtti.

KARALOĞLU: ÇATAK’IN MARKA DEĞERİ ARTSIN

Vali Karaloğlu, 4 yıl önce bu güzellikleri insanlığın nazarına verebilmek için bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Amaçlarının son noktada bulunan Çatak’ı bu konumundan çıkarmak olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Çatak’ın değerleri var. Bu değerleri tanıtalım bu değerlerin üzerinden hem Çatak’ın marka değeri artsın, hem de Çatak’taki vatandaşlarımızın geliri artsın. Çatak’ın balını, alabalığını, cevizini ve doğa güzelliklerine bu yıl bunlara otlu peynirini de ilave ederek insanlığın nazarına yeniden verelim, yeniden gündeme getirelim istedik. Festivalin birincisini yaparken tereddüt etmiştik. Çatak’ta insanımız buna ilgi gösterir mi diye. İlk yılda çok yoğun olmuştu ama her geçen sene bu etkinliğe Vanlının Çataklının ilgisinin artıyor olmasını görmek ilin Valisi olarak beni son derece mutlu ediyor. Onun için herkese teşekkür ediyorum” dedi.

KARALOĞLU: ÇATAK’IN ÖNÜ AÇILACAK

Çatak’ı geleceğe taşıyacak en büyük projenin Van’ı Çatak üzerinden Şırnak’a ile Habur’a bağlayacak karayolu olduğunu bildiren Karaloğlu, şunları kaydetti: “Bu yolun Van kısmındaki ihale geçen yıl tamamlanarak çalışmalar başlatılmıştı. Bu yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’da yaklaşık 1 ay önce Şırnak’ta bu yolun temelini attı. Şuanda Şırnak’tan Çatak’a doğru yol çalışmaları devam ediyor. İnşallah bu yol tamamlandığında Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Habur’a kadar İran’ı, Irak’a bağlayacak. Hem Van’ın hem de Çatak’ın önünü açacak olan bu yol aynı zamanda bölgenin ticaretini ve üretimini artıracak çok önemli bir yol olacak” şeklinde konuştu.

KARALOĞLU: SÜRECE DESTEK OLMAK LAZIM

Geçen yıl başlatılan çalışmalarla birlikte bazı sorunlar yaşandığını anımsatan Karaloğlu, çözüm süreciyle başlayan kardeşlik projesiyle bu tür sorunların da ortadan kalkacağını ümit ettiklerini söyledi. Halka hizmet etmekten geri kalmayacaklarını tekrarlayan Karaloğlu, “Ama çözüm süreci ile beraber artık kardeşliğimizi pekiştirmek, tekrar eski günlere de dönmek istemiyoruz. Onun için bütün vatandaşlarımızın, bütün Vanlıların bütün Çataklıların çözüm sürecine gönüllerinin derinliklerinde destek olması lazım. Zaten oluyorsunuz da. Bu destekleriniz için de teşekkür ediyorum” dedi.

KARALOĞLU: ARTIK DAĞLARDA SEVGİ, KARDEŞLİK VE MUHABBET OLSUN

Sabah gençlerle Artos Dağına çıktıklarını, orada Vanlı, Gevaşlı gençlerin ele ‘Şemame’ oynadıklarını kaydeden Karaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı. “Artık dağlarda sevgi olsun, kardeşlik olsun, muhabbet olsun. Bütün amacımız bu. Biz bütün ilçelerimizin değerlerine yönelik etkinlikler yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu konuda bizlere Ankara’da maddi konuda destek olan milletvekillerimize Van halkı adına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından festival etkinlikleri kapsamında düzenlenen futbol, voleybol ve masa tenisi dallarında dereceye giren sporcu ve takımların ödülleri Van Valisi Münir Karaloğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan tarafından verildi. Burada Vali Karaloğlu’na yöresel kıyafet dedikleri Şel û Şepik giydirildi. Dengbej ekibinin söyledikleri Kürtçe müzik eşliğinde halay çektiler. Çataklı üreticiler tarafından yetiştirilen ürünlerin sergilendiği stantları gezen Vali Karaloğlu, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte kıl çadırda kendilerine ikram edilen ilk organik bal ve cevizden tadımlık aldıktan sonra festival alanından ayrıldı. Vali Karaloğlu ve beraberindeki milletvekilleriyle birlikte Çatak çayında yapılacak olan raftingin başlama startını verdikten sonra ilçeden ayrıldı. Festivale Bahçesaray Kaymakamı Orhan Aktürk, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul ve çok sayıda davetli de katıldı.

 

Editör: TE Bilisim