Fuara katılan yazarlardan biri olan Van Çaldıran’lı, 15 çocuklu inşaat işçisi Muhsin Öztopçu, 20 yıldır yazdığı şiirlerini topladığı “Gönülden Dile Dökülen Dizeler” adlı şiir kitabını imzaladı. 

20 yıldır yazdığı şiirlerini 'Gönülden Dile Dökülen Diziler' isimli kitapta toplayan Çaldıran’lı inşaat işçisi Şair Muhsin Öztopçu, 1. Van Kitap Fuarı’nda şiir kitabını imzalıyor.
Van Valiliği öncülüğünde Kültür Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, (YYÜ) Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) ve Kültür Kenti Vakfı'nın işbirliğiyle 25 Mayıs’ta bu yıl ilk kez açılan Van Kitap Kitap Fuarı, Türk ve Kürt edebiyatından yazarları ağırlamaya devam ediyor. 
Fuarda şiir kitabını imzalayan ve inşaat işleri ile uğraşan, evli ve 15 çocuklu şair Muhsin Öztopçu da imza etkinliği düzenleyen isimler arasındaydı. 

 

KÜÇÜK YAŞTA YAZMA HEVESİ VARDI


Şiir kitabına fuarda gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Öztopçu, “Şiir yazmaya okul yıllarında başladım. Küçük yaşlardan itibaren içime yerleşmiş bu yazma alışkanlığı, hiç sönmedi. Özellikle Yunus Emre, Mehmet Akif Ersoy ve Necip Fazıl Kısakürek gibi şairlerden çok etkilendim. Her kesimden insanın dikkatini çekmek için gündelik yaşamda yer alan sıradan konuları şiirleştirdiğim şiir kitabıma gösterilen ilgiden memnunum” dedi.

SADINİ: KÜRT EDEBİYATININ ÖNEMLİ İSİMLERİNİ DAHA İYİ TANIYORUZ


1.Van Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında Van’a gelen yazarlardan biri de Kürt Edebiyatçı M. Xalıd Sadıni oldu. Nubihar Yayınlarının düzenlediği, Klasîkin Edebiyata Kurdî konulu panelde, Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Melayê Batê, Ehmedê Xanî gibi Kürt edebiyatının önde gelen edebiyatçılarının eserlerini anlatan Sadıni, Kürt edebiyatının önemli isimleri olduğunu söyleyerek, “Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Melayê Batê, Ehmedê Xanî bu kişilerdendir. Toplumumuz; bunları yakın zamana kadar çok iyi tanımıyordu. Ancak her geçen gün bu simaları daha iyi tanıyoruz. Bu kişiler, insanımız için birer kazanımdır. Böylesi organizasyonlar ile bu edebiyatçılarımızı da tanıma ve tanıtma fırsatı buluyoruz. Kitap fuarında emeği geçen herkesi bu nedenle ayrıca kutluyorum” dedi. 

SIRMA: BU FUAR 15 FABRİKADAN DAHA ÖNEMLİDİR


Fuarda konferans veren İslam tarihi Profesörü Sırrı Süreyya Sırma da kitap fuarının düzenlenmesine öncülük eden Van Valisi Münir Karaloğlu’na teşekkür ederek, “Bu fuar Van’a kurulacak 15 adet fabrikadan daha önemlidir. Allah devamını nasip etsin” dedi. 
Türkiye’de açılan kitap fuarlarında Arapça, İngilizce ve Fransızca kitaplarının olmamasının bir eksiklik olduğunu kaydeden Sırma, bunun toplumun okumaması olduğunu söyledi. İnsanların boş kalınca birbiriyle uğraştığını ifade eden Sırma, geçmiş yıllarda İslam topraklarını ziyaret eden seyyahların Müslümanlarla ilgili yazdıklarını hatırlattı. Sırma, “Bundan 400 yıl önce İslam dünyasını gezmiş olan seyyahlar ülkelerine döndüklerinde kitap yazmışlar. Diyorlar ki, ‘Bu Müslümanlar nasıl insanlar? Camiden çıkınca kiminin elinde kitap, kalem bir şeylerle uğraşıyorlar. Bizim gibi meyhanede gidip sızmıyorlar’ Ancak son 200 yıldır roller artık değişti. Onlar okumaya başladı, biz ise okumamaya başladık. Okumayınca toplum bu hale geliyor” şeklinde konuştu. 

MUSTAFA ARMAĞAN VE KAHRAMAN TAZEOĞLU İZDİHAMI


Van Valiliği’nin öncülüğünde ilk sayfalarını Vanlılara açan 1. Van Kitap Fuarı’nda yazarların imza günlerinde izdiham yaşandı. 
Fuara katılan yayın gruplarının yazarlarından Mustafa Armağan, Kahraman Tazeoğlu, Arif Akpınar, Mehmet Akar, Abdullah Yıldız, Nuray Sayarı, Altan Tan, Eyyüp Altun, Roni War, Çetin Duran, Gülşen Çağan, Mahmut Özçelik, Ayşe Ünsal, Hicri Özgören, Cihat Albayrak, Ahmet Turgut, Cemil Tokpınar, Yavuz Bahadıroğlu, Celile Celil, Demet Tezcan, Tayfun Şahin ve Hicri İzgören gibi yazarlar, hayranlarına kitap imzaladı. En yoğun ilgiyi ise Mustafa Armağan ile Kahraman Tazeoğlu gördü. Armağan ve Tazeoğlu hayranları, yazarlarından imza almak için fuar alanının önünde metrelerce uzunlukta kuyruk oluşturdu. Bu arada Van canavarını simgeleyen kostüm giyen bir kişi katılımcılardan yoğun ilgi gördü. 

Editör: TE Bilisim