Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen “2. Uluslararası Mesnevi Sempozyumu” yapıldı ama Vali Karaloğlu’nun bizzat davet ettiği İran’lı yetkilileri toplantıya katılmadı.


Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma Van Valisi Münir Karaloğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan düzenleme komitesi başkanı Doç. Dr. Erdal Baykan, davet ettikleri bilim adamlarının Van'a gelmesine son anda engel çıkarıldığını, İran Bürokrasisinin hiçbir gerekçe göstermeden ziyarete izin vermediğini açıklayarak, olayı kınadığını belirtti. Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün de birer kısa konuşma yapmasının ardından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise ilki İran'da düzenlenen sempozyumda depremin sıkıntılarına rağmen katıldıklarını belirtti. Artık Mevlana'nın ruhuna yakışır şekilde birlikte yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Battal, 90 İranlı meslektaşlarını Van'da ağırlamak istediklerini ancak bazı sıkıntıların yaşanmasından dolayı bunu gerçekleştiremediklerini kaydetti. Prof. Dr. Battal, bundan sonraki süreçlerde ortak çalışmalara imza atacaklarını dile getirdi.

 

“TEESSÜF EDERİZ!”


Hz. Mevlana'nın 13. yüzyılda yaşamasına rağmen söylediği sözlerin günümüze kadar değerlerinden bir şey kaybetmediğini aksine yeniden tartışılarak, anlaşılarak var olmaya devam ettiğini söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, basit çıkarlar uğruna insanların birbirini boğazladığı, savaşın ve gözyaşının olduğu çağda Hz. Mevlana'nın sığınılacak bir liman olduğunu aktardı. Vali Karaloğlu, “Bütün insanlığın Hz. Mevlana'yı yeniden anlaması gerekiyor. Keşke toplantı planlandığı gibi yapılabilseydi. Ancak ben 4 yıldır görev yaptığım Van'da İran’la ilişkilerin geliştirilmesi için önemli çaba sarf ettim. Sınır kapılarını açtık. Van'da İran film günleri düzenledik. İran Erzurum Başkonsolosu beni ziyarete gelerek ortak kültürel faaliyetleri arttıralım dedi. Eğer Hz. Mevlana'yı, mesneviyi tartışacağımız sempozyumu ortak yapamayacaksak hangi kültürel faaliyeti ortak yapacağız. Bu hareket komşuluk ilişkilerine yakışmamıştır. Teessüflerimizi komşumuza iletmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından plaketlerin verilmesi ile birlikte öğrenci ve öğretim üyelerinin salonu doldurduğu sempozyum, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun konser ve sema gösterisiyle devam etti.

 

Editör: TE Bilisim