İpekyolu Belediyesi öncülüğünde ‘Kadına Şiddet ve Katliamlarına dikkat çekmek amacıyla program düzenlendi. Burada bir konuşma yapan HDP Van Milletvekili Adayı Yurdusev Özsekmenler, “Hergün neredeyse bir kadın yaşamını yitiriyor ve kadın ölümler katliam düzeyinde.” Dedi.

 

Türkiye geneline bakıldığında 2015 yılının ilk üç ayında 74 kadının katledilmesi ve aynı zamanda kadın ölümlerine intihar süsü verilerek kapatılması Vanlı kadınlar tarafından tepkiye neden oldu. Kadına yönelik uygulanan şiddet ve katliamlara dikkat çekmek amacıyla İpekyolu Belediyesi tarafından Sanat Parkı’nda program düzenlendi. Programa Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, İpekyolu Belediye Eş Başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, ilçe belediye eş başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, HDP ve DBP Eş Başkanları, HDP ve DBP Meclis Üyeleri, MKM sanatçıları, Koma Jinen Azad (KJA) ve birçok kadının yanı sıra erkeklerde katıldı. Sanat Parkı alanında “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Erkek Vuruyor Devlet Koruyor”, “Haklı Şiddet Yoktur” pankartları asıldı.

 

‘BİRLİK İLE KATLİAMLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR’

Kadın katliamlarına ilişkin kısa bir konuşma yapan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav, “Son zamanlarda bu memlekette kadınların ölüm çığlıkları gittikçe artıyor. İki ay içerisinde 17 kadın arkadaşımız erkek zihniyeti tarafından katledildi. Ancak bizler birlik içinde olduğumuz sürece katliamların ve zulümlerin önüne geçebiliriz.” Dedi.

 

‘KADIN ÖLÜMLERİ KATLİAM DÜZEYİNDE’

Bidav’ın ardından konuşan HDP Van Milletvekili Adayı Yurdusev Özsekmenler, kadın katliamlarının gün geçtikçe arttığını ve her yerde devam ettiğini belirtti. Özsekmenler, “Sokakta, işyerinde, evde ve cezaevlerinde kadın şiddeti ve katliamları gerçekleşiyor. Özellikle AKP döneminde kadın katliamları abartısız bir şekilde gün geçtikçe artıyor. Her gün neredeyse bir kadın yaşamını yitiriyor ve kadın ölümleri katliam düzeyinde” şeklinde konuştu.

 

‘AYSEL DOĞAN’IN DERHAL SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ’

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile 1999 yılında Avrupa'dan gelen Barış Grubu üyelerinden Aysel Doğan'ın tutsak bulunduğu cezaevinde yumurtalık kanserine yakalandığı ve Doğan’a yönelik uygulanan şiddet onu ölüme sürüklediğini dile getiren Özsekmenler, “Biliyorsunuz ki iki barış elçisini cezaevinde yitirdik, üçüncüsünü de yitirmek istemiyoruz. Ve Aysel Doğan’ın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aysel Doğan serbest bırakılana kadar kadınlar olarak bu talebi her gün yüksek bir sesle dile getireceğiz.” Dedi.

 

‘ŞAKRAN CEZAEVİ NİYE AÇIK DURUYOR HALA’

Son zamanlar Şakran Cezaevi’nde yaşanan olaylara da değinen Özsekmenler, “Şakran da yaşanan şiddet tecavüze dönüşerek, kız çocukları hamile bırakıldı ve hücrelere kapatıldı. Şakran Cezaevi niye açık duruyor hala, bunu sormak lazım. Bunca zulüm ve işkence yapılıyor ve hiç utanmadan, sıkılmadan kız çocuklarına yönelik cinsel istismar uygulanarak hücrelere kapatılıyor.” İfadelerini kullandı.

 

Konuşmalarından ardından, MKM Tiyatro ekibinin düzenlediği erbane eşliğindeki skeç ile program sona erdi.


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim