Van'da ilk kez kitap fuarı önceki gün gerçekleştirilen yoğun katılımlı bir açılış ile kapılarını Vanlılara açtı. Kültür Bakanlığı, Van Valiliği, Van Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Kültür Kenti Vakfı’nın iş birliği açılan fuarın açılışına da kendisine de katılım oldukça büyüktü. ‘Kitapla Barış’ sloganı ile düzenlenen ve Van Valiliği ile Van Belediyesi’nin Van’a kattığı en anlamlı fuarlardan biri olan I. Kitap Fuarı 31 Mayıs’a kadar bir birinden önemli isimleri ağırlayacak.

VATSO binası önünde 70 yayın evinin stand açtığı kitap fuarına Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu'nun yaptığı açılış konuşması ardından kürsüye Van Belediye Başkanı Bekir Kaya çıktı. Kültür Bakanlığı, Van Valiliği, Van Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Kültür Kenti Vakfı’nın işbirliği açılan fuar öncesi, Van Ticaret Sanayi Odası (VATSO) Konferans Salonu’nda bir program düzenlendi. Toplantıya; Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ile Gülşen Orhan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu, sivil örgütü kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve velileri katıldı.

 

KAYA: ŞİRLERİN YASAKLANDIĞI BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

 

Fuardan önce yapılan toplantıda il konuşan Mirza Nadiroğlu, Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk oldu. İlk konuşmayı yapan Nadiroğlu, İnsanımızı kitapla buluşturmak adına ‘Kitapla barış' sloganı ile düzenlenen ‘1. Van Kitap Fuarı’na ev sahipliği yapmanın gurur ve mutluluğunu yaşamaktayım. Son yıllarda her ne kadar Türkiye’de ve özelinde ilimizde okur-yazar oranı hızla yükselse de ilk emri ‘Oku’ olan bir dinin ve medeniyetin mensupları olarak kitap okuma alışkanlığımız istenilen düzeyde olmadığını görmekteyiz. Bu yıl ilk kez sayfalarını açan kitap fuarımıza, Türkiye’nin bir birinden değerli yüzlerce yazarları ve 59 yayınevi katılıyor. İmza günleri, söyleyişiler ve konferansların yer alacağı 100”e yakın etkinliğin yapılacak olması ilk kez düzenlediğimiz kitap fuarı için çok güçlü bir başlangıç ve bizler için büyük önem taşımaktadır. Kitap, insanların en büyük dostu, yardımcısı ve eğlencesidir. Kitap, zihnimizin ve gönlümüzün ihtiyaçlarını en kestirme yoldan karşılayan kıymetli bir hazinedir. Kitap sayfalarındaki o cansız gibi görünen sözcükler öyle bir kudrete sahiptir ki, zamanla sözcük dağarcığımızda birikerek güzel ve kolay konuşabilme niteliğini kazanmamızı sağlar. Sözün kısası, kitaplar duyularımıza, görüşlerimize, hareketlerimize kılavuzluk sağladığı gibi, aklın ve düşüncenin de kılavuzluğunu da yapar.” Şeklinde konuştu. Bu konuşmanın ardından da kürsüye Kaya çıktı.

KAYA YASAKLARDAN KONUŞTU

Kitap, şiirlerin yasaklandığı bir coğrafyada yaşadıklarını belirten Başkan Kaya, önemli bir süreçten geçildiğini söyledi. Başkan Kaya, şöyle konuştu: "Kitapların yasaklandığı, yazar şair ve söz söyleyenlerin, romancıların sürgün yaşadığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Sadece kitap yazdığı için kendi ülkesinde ölme hakkı bile tanınmadı insanlara. Biz kitapla barışıyoruz. Ama toplumsal barışa da bir şans tanımamız lazım. Kitapla barışın, toplumsal barışa vesile olmasını sağlamamız için hepimizin dil ve tarzına dikkat etmesi gerekiyor. Halen bu kentte Kürtler'in kimlik talebini bela olarak dile getiren yöneticiler var. Biz bir yandan barış, hoşgörü, kardeşlik, sevgiden bahsediyoruz. Ama bir yandan da bir halkın ana dil talebini ülkenin başına bela olarak nitelendiriyoruz."

 

ÜÇER: KİTAP OKUYANLAR CEZAEVİNDE

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, “Okumak faydalı, kitap önemli, güzel, peki yayınevlerinin sorunları nedir? Yazarlara şairlere yaklaşım nedir? Kitabı okuyanlara yaklaşım nedir? Ülkemizde biliyor musunuz sayısı yüz binleri bulan cezaevi tutukluları arasında sadece kitap okuduğu için tutuklanan çocuklar var. Dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Evet, güzel şeyler dile getireceğiz, umuttan bahsedeceğiz ama gerçekleri de göreceğiz. Bugün Van F Tipi Cezaevi'nde açlık grevinde olan 24 insanın taleplerinden bir tanesi de nedir biliyor musunuz? Kitap okumak. Okuduğu kitaplara müdahale edilmesi. Bu fuarı önemsiyoruz. Umuyoruz ki ülkemizde kitaba, kitabın içerdiği düşüncelere hayallere manevi değerlere öylesi saygın bir ortam oluşur ki, artık bu ülkede kitap yazdığı için kimse tutuklanıp işkencelere maruz kalmaz. Herkes Kuran'da en temel şeylerinden birinin barış olduğunu bilseydi, okuldan daha önemli olan Kuran'ın ve dinin ismi İslam, aslında esenlik selam eden gelen barış ve huzur demektir. Okumak huzuru getirecekse esastır. Bu ülkede kitap okutuluyor diye resmi ideolojiyi dayatan resmi kurumların antidemokratik uygulamalarında protesto etmek gerekir" dedi.

Bu ülkede halen kitapların ilk sayfasında, "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım, varlığım Türk varlığına armağan olsun" söylemleriyle resmi ideolojinin dayatıldığını savunan Üçer, "Türklerin de bu askeri disiplinli yemini etmemesi gerekirken, Kürt, Arap, Çerkez olan çocukları okulun önüne diziyoruz ve o kitabı okutturuyoruz. Türk'üm ama Türk değil. Doğruyum ama Türk'üm dedi. Türk'üm dedi, doğru da değil. Doğru olmayan çalışkan da olmaz. Bütün dünya çocuklarına armağan verilirken ülkemizde hala çocuklar Türk varlığına armağan ediliyorsa, biz bunun içeriği olan kitapları da istemiyoruz. Biz çocuklarımıza armağan vermek istiyoruz. Çocuklarımıza, bütün dünya çocuklarına barış içinde huzurlu ve özgür yaşam diliyoruz" ifadelerini kullandı.

VALİ KARALOĞLU:  MİLLET OLARAK OKUMUYORUZ

Daha sonra konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu ise "Yapılan araştırmalara göre millet olarak çok okumadığımız görülür. Tabi ki İslam'ın ilk emri okudur. Bunu söylemenin bir mahsuru yok. Bunu söyledik diye İslam'ın diğer emirlerini es geçiyoruz görmezden geliyoruz anlamına gelmez. Ama bugün kitap fuarını açıyoruz. Bizim kültürümüzde dinimizde okumak önemlidir. Okumak çok önemlidir. Ama maalesef çok okumuyoruz." şeklinde konuştu. "Amacımız barışı kitaplarla güçlendirmek, kitap gibi büyük bir nimetle insanımızı buluşturmak." diyen Münir Karaloğlu, şöyle devam etti: "Barışın; yerin, göğün ve denizlerin derinliklerinde kök salmasını sağlamak. Kalbimizdeki merhamet adlı çınara kitapla su taşımak. Bu yıl ilk sayfalarını açan kitap fuarımıza, Türkiye'nin entellektüel hayatını gür ve bereketli kılan 70 yayınevi ve yüzlerce yazarımız katılıyor. Mütevazi bir başlangıç yaptığımız fuarımıza katkı sunan, omuz veren tüm kuruluşlarımıza, yazarlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bütün Vanlı kitap tutkunlarını, komşu illerimizden gelecek kitapseverleri, şehrimizde ağırlamaktan yeni bir kitap yazmış kadar mutluluk duyacağız."

31 MAYIS’A KADAR AÇIK!

Yapılan konuşmaların ardından açılış öncesi sergilenen folklor gösterisi izlendi. Daha sonra Van Valisi Münir Karaloğlu, Gülşen Orhan ve Mirza Nadiroğlu da halay çekti. Ardından birçok şair ve yazarın katılımı ile birlikte fuar açılış kurdelesi kesildi ve stantlar gezildi. Tüm stantları bir bir dolaşan protokol kitaplara bakarak, katılımcılara hayırlı olsun dileklerinde bulundu. 31 Mayıs'a kadar açık olacak fuara 70 yayınevi katılıyor. 120'ye yakın etkinliğin düzenleneceği fuarda; Reşit Haylamaz, Murat Menteş, Mustafa Armağan, Canan Tan, Ece Temelkuran, Altan Tan, Abdullah Yıldız, Ahmet Günbay Yıldız, Ahmet Tezcan, Ahmet Turgut, Bejan Matur, İhsan Süreyya Sırma, Kahraman Tazeoğlu,Nasuh Mahruki, Yavuz Bahadıroğlu, Nuray Sayarı, Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Tarık Tufan, Sinan Akyüz, Selim Temo, Erhan Afyoncu, Ahmet Tulgar gibi pek çok değerli yazar okurlarıyla buluşacak


Orhan Aşan-Şehrivan

Editör: TE Bilisim