2007 yılında “Fuar Yapıyoruz” diyerek yola koyulduklarında, Van’ın çok katlı binalarının birinde hizmet vermeye başlayan küçük bir ajanstılar.

İnsanların ‘Ajans’ kavramını kullanmadıkları o yıllarda yani 2010 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yurt İçi Fuar Yetki Belgesi alarak fuarcılık sektörüne adım attılar.

Aldıkları ilk belgeyle Fuarcılık alanında hizmet üretmeye başladılar ve ilk üç yılda Van ekonomisi adına çok başarılı organizasyonlara imza attılar.

Bu başarıları yaratan kurumun adı artık ‘Van Ajans Asya Fuarcılık’ olmuştu. İhmaller zincirinin kurbanı olan Van kentinde, zoru başararak yoluna emin adımlarla yürüyen Van Ajans Asya Fuarcılık, kısa süre içinde organize etiği turlarla yurtdışına açılabilme başarısını da gösterdi ve İran, Irak, Gürcistan, Çin, Ermenistan, Almanya ve daha bir çok ülkeye ticari, ve fuar turları düzenledi. Aralarında, İstanbul, Ankara, İran, Kuzey Irak ve Ermenistan’ın da bulunduğu birçok il ve ülkede temsilcilikler açtılar.

 

GÜLER: PROJEMİZİN ARKASINDA DURMAYI İLKE EDİNDİK

 

Van Ajans Asya’ın mimarı Süleyman Güler, yola çıktıklarında şunları söylüyordu.

‘Bu sektörde bizde varız’ diyebilmeyi, geceyi gündüze huzur ile bağlamayı, her projeyi çocuğumuz gibi görmeyi, onu sabırla büyütmeyi, istekleri karşılamayı, dış dünyayı anlamasını sağlamayı, tehlikeleri önceden sezmeyi, yeni stratejiler geliştirmeyi, yenilikler sunmayı, cesur olmayı, rekabeti, yarışı, düştüğünde yeniden kalkmayı, kazanmayı, bir lider gibi davranmayı, yeni ufuklar açmayı imkansızı başarmayı kısacası, ilimizi, bölgemizi ve memleketimizi karşılıksız sevmeyi her projemizin arkasında durmayı ilke edindik’

 

FUARLARA ANLAM KATTI

 

Van Asya Fuarcılık, Özelde Van, genelde ise ülke ekonomisine artı değer katabilmek için, yorulmadan, usanmadan yoluna devam etti. Tüm zorluklara göğüs gererek bölgesel anlamda fuarcılık hizmetleri sürdürdüler. Van ve Bölge coğrafyasının, kültürel, turistik ve ekonomik değerlerine vakıf olan Van Ajans Asya Fuarcılık, tecrübeli ve donanımlı ekibiyle ilk’ler yaratmaya devam eti. Kar unsurunu ikinci planda tutarak, kentin gelişimi ve tanıtımını ön plana çıkarmayı ilke edinen Güler ve ekibi, kalite ve disiplin anlayışları yüzünden Bölge ve Ülke halkıyla birlikte dünya halkları arasında da kabul gördüler. Rutin çalışmayla yetinmediler. Bir milyon nüfusu bünyesinde barındıran Van kentini medeni kentler düzeyine taşıyabilmek için kentin, fuar, turizm ve bu tür organizasyonlara hizmet verecek alt yapı konusunda da gerek vilayet makamı gerekse Bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunarak Van’a Fuar merkezinin kurulması için ciddi ilişkiler geliştirdiler ve bu büyük projenin Van’a kazandırılmasında etkin rol aldılar. 3 yıllık kısa bir geçmişe rağmen tamamı kendi öz kaynakları ve öz sermayeleriyle gerçekleştirdikleri onlarca fuar ve organizasyondan yüzlerinin akıyla çıkmayı başardılar ve gelecek yıllarda tamamlanacak olan fuar merkezinde yeni projeler geliştirmenin heyecanını yaşıyorlar.

 

FUARLARI EKONOMİN ŞAHDAMARI OLARAK GÖRDÜLER

 

İlk başlarda küçük bir ajans olarak Van ve ülke ekonomisine katkı sunmaya başlayan ve daha sonra Van Ajans Asya Fuarcılık olarak hizmetlerini sürdüren Süleyman Güler ve arkadaşları, Fuarcılık sektörünün ülke ekonomisine sunduğu katkının önemini idrak etmiş olacaklar ki, küçük sermaye, büyük cesaretle sürdürdükleri çalışmalarında gün be gün büyüyerek Van, Türkiye ve dünyada hatırı sayılır bir organizasyon firması olarak kabul gördüler.

 

GÜLER: FUARLARIN ÖNEMİ ARTMAKTADIR

 

Ajans Asya’nın mimarı Süleyman Güler, fuarların önemini şu sözlerle özetliyordu:

“Uluslararası ticaretin çok hızlı bir şekilde geliştiği günümüzde fuarların önemi vazgeçilmez bir şekilde artmaktadır. Fuarlar, büyük bir titizlikle yürütülen çalışmaların ve büyük emeklerin sonucu elde edilen ilk ürünlerin ve son teknolojilerin sergilendiği yerlerdir. Bu özelliklerinden dolayı fuarlar, ekonomik ve sosyal hayatın bir aynası olduğu gibi aynı zamanda dış ekonomik ilişkilerin de göstergesidirler. Geçmişte ürün veya hizmet grupları adına düzenlenen fuarlar günümüzde ihtisas fuarları adını almıştır ve ihtisas fuarlarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu yöntemle belli bir ürün veya hizmet fuar kapsamı içine alınabilmektedir. Katılım özelleşmekte ve katılımcı sayısı artmaktadır. Fuarların belli konuda özelleşmesi de fuarlara davetli olarak katılan kişi ve kuruluşların o konuda daha yoğun ilgilerinin olmasını sağlamaktadır. Katılan kişiler fuarlarda aradıkları ürün ve hizmeti, ilgili kişileri ve sorularının cevaplarını bulmak istemektedirler.

 

Düzenlendiği konuda üretilen ürün ya da hizmetlerin sergilenmesine izin verilen ve genellikle o sektörle ilgili hedef kitleler tarafından ziyaret edilen fuarlardır. Günümüzde en önemli pazarlama yöntemlerinden birisi olarak kabul edilebilecek ihtisas fuarları, işletmelerin teknolojik yenilikleri takip edebilme ve üretim yapma biçimlerini bu doğrultuda geliştirebilmelerini sağlamalarının yanı sıra işletmelere rakiplerini ve ürünlerini analiz etme olanağı sağlar.” Sözün başında da altını çizdiğimiz gibi, Güler ve ekibi fuarcılığın ülke ve kent ekonomisine kattığı artı değerin önemini yüreklerinde his ederek yola çıkmışlardı.

 

GÜLER: REKABETİN EN İYİ SERGİLENDİĞİ SAHNE FUARLARDIR

 

Süleyman Güler, bölgemizdeki fuar gerçekliğine de şu ifadelerle dikkat çekiyordu.

“İller arası bölgeler arası hatta ülkeler arası rekabettin en iyi sergilendiği sahne fuarlardır. Her kes gücünü, ürününü ve hizmetini en iyi fuarlarda sergileyebilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile hiç kuşkusuz reklam ve tanıtım çok kolay hale gelmiştir. Ancak nihai tüketiciye ulaşmak ve üretilen ürün ve hizmeti yerinde görmek ve dokunarak temas etmek en iyi tercih unsuru olduğu kesindir. Bu sayılan olanaklar da fuarlar ile mümkündür.”

 

BÖLGE HALKI FUAR VE FUARCILIKLA TANIŞTIRILDI

 

Van Ajans Asya Fuarcılığın en çok üstünde durdukları ve önem atfettikleri bir diğer temel noktada Fuarların bölge ekonomisi üzerinde yarattığı katma değerdi. Fuarların bölge için çok farklı değerler yarattığını söyleyen Güler, geçmişte kentin ve bölgenin, kültürel, turistik ve tarihi değerlerinin yeteri kadar tanıtılmadığını bununda kentin ve bölgenin tanıtımı alanında büyük boşluklar yarattığını dile getiriyor ve sözlerine devamla şunları söylüyordu.

“Geçmişte çeşitli nedenlerden dolayı bölgenin tarihi, doğal güzellikleri ekonomiye kazandırabilecek olanak ve imkanların oluşturulmaması bölge insanının üretim ve ticaretten uzak kalması işsizliğin ve istihdamın baş nedenleri olarak sayılması mümkündür. Bunlarla birlikte bölgesel geri kalmışlık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bölgemizin doğal ve tarihi güzelliklerini sanayi ve ticaretteki büyük potansiyeli yatırım olanaklarını ortaya çıkarılabilecek yatırımcıya ve ilgilisine sunacak fuarlar ile bölgesel kalkınmaya katkı sunacak aynı zamanda birleştirici unsur olarak görülmesi mümkündür. Bölgemiz gerek Sanayi gerek ekonomi ve gerek Sosyal anlamda fuar kültürünün henüz yeni yeni geliştiği verimlilik anlamında son derece önemli bir bölgedir. Hitap ettiği bölge nüfusu bulunduğu coğrafik konumundaki stratejik yeri ve komşu ülke pazarlarıyla birlikte etki alanına giren 150i milyonluk bir nüfus ve uzun vadede hitap edilebilecek bir buçuk milyarlık bir nüfus söz konusudur.  Ancak fuarlar organize edilince bölgenin kendine özgü kültürel, sosyal ve bölgesel unsurları profesyonel metotlar ile birleştirerek hem ekonomik anlamda hem de birleştirici unsurlarından maksimum düzeyde faydalanması gereken organizasyonlardır.”

 

BASINDA HEP VAN’I TANITILAR

 

Yaptıkları organizasyonlar ve etkinliklerde birçok defa yerel, ulusal ve uluslar arası haberlere konu oldular ve bunların hepsinde Van’ın ekonomisi, tarihi, turistik ve kültürel değerleri tanıtıldı. Temel amaç firmadan ziyade Van’ı tanıtmaya büyük özen gösterdiler. Bilindiği gibi 2010 yılında organize ettikleri Develer Yürüyor İpekyolu Yeniden Canlanıyor projesi 80’nin üstünde ulusal TV kanalı ana haber bültenlerine konu olmuş dünya medyasında geniş yankı bulmuştu ve aynı zamanda büyük ulusal gazetelerin birçoğunda sür manşet olmuş büyük köşe yazarları köşelerine taşımışlardı. Türkiye genelinde tüm yerel basında haber olmuştu tüm organizasyonda temel hedef Van’ı tanıtmaktı ve başarılı olduğu bilinmektedir.   

 

ASYA FUARCILIK 2014’TE EZBER BOZACAK

 

2014 yılına büyük projelerle girmeyi hedefleyen Asya Ajans Fuarcılık mimarı Süleyman Güler, 2014 proje ve hedeflerini de birkaç cümleyle özetliyordu.

 

“Hedefimiz fuar ve kongre merkezinin tamamlanmasıyla birlikte sektördeki büyük fuar şirketleri ile birlikte büyük fuarlar gerçekleştirerek uluslararası arenaya taşımaktır. Aynı zamanda güçlü STK’lar ile birlikte fuarlar organize ederek, bölgesel kazanımlar elde edeceğimiz gibi iş adamlarını Van’a getirerek yatırıma teşvik, etmektir.

2010/2013 Yılları arasında organize edilen 18 fuarda toplam 1500 firmanın katılımıyla yaklaşık 500.000 kişinin fuarları ziyaret etti. Bunları göz önüne aldığımızda ilimizin turizmine, üretim ve istihdamına yaptığımız katkı inkar edilemez.“ diyerek haklı başarıya dikkat çekti.

 

BU ÇALIŞMALAR AYAKTA ALKIŞLANACAK TARZDAN

 

Üç yıllık kısa süre zarfında adeta başarı basamaklarını dörder, beşer atlayarak kendi sektörlerinde hatırı sayılır bir yere gelen Van Ajans Asya Fuarcılık, üç yıllık kısa bir sürede yaptıklarını da şu alt başlıklar altında sıraladı.

 

YURTİÇİ

 

2010/2013 VAN ASYA İPEKYOLU SANAYİ VE TİCARET FUARLARI

2009/2013 VAN İNŞAAT MOBİLYA VE YAN ÜRÜNLERİ FUARLARI

2010/2012 VAN TURİZM FUARLARI

2010/2013 VAN TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI

2013 VAN KİTAP FUARI

2008/ 2011 TÜBİTAK PROJE YARIŞMALARI

2008 /2012 M.E.B. BU BENİM ESERİM PROJESİ YARIŞMASI

2013 (DAKİK) DOĞU ANADOLU KALKINMA İŞBİRLİĞİ KÖPRÜSÜ / ERZURUM

 

YURTDIŞI

 

2007/2013 ULUSLAR ARASI URUMİYE SANAYİ VE TİCARET FUARI /İRAN

2010/ 2012 ERİVAN TURİZM FUARI / ERMENİSTAN

2010/2013 CANTON FUARI İŞ ADAMLARI FUAR ZİYARETİ / ÇİN

2010 ALMANYA MADENCİLİK VE MERMER FUARI ZİRARETÇİ/ ALMANYA

2012/2013 TAHRAN TURİZM FUARI İRAN KATILIMCI VE ZİYARETÇİ / İRAN

2013 ERBİL GIDA FUARI / KUZEY IRAK

2010/2013 ÇEŞİTLİ ÜLKLERE 20 YE YAKIN İŞ ADAMI HEYETİ

 

2014 HEDEFLERİMİZ

 

2014 YILI ORGANİZASYONLARI

1) VAN TARIM FUARI

2) VAN İNŞAAT VE YAPI FUARI

3) BELEDİYE EKİPMANLARI FUARI

4) VAN KİTAP FUARI

5) YENİLENEBİLİR ENERJİ FUARI

6) VAN DENİZİ TURİZM FUARI

7) VAN ASYA İPEKYOLU SANAYİ VE TİCARET TEDARİKÇİLERİ FUARI

8) VAN TANITIM GÜNLERİ / ANKARA

9) RAMAZAN ETKİNLİKLERİ

10) (DAKİK) DOĞU ANADOLU KALKINMA İŞBİRLİĞİ KÖPRÜSÜ / ERZURUM

Kaynak: ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim