Şehrivan Özel - Van deyince akla gelen önemli kültürel zenginliklerinden birisi olan Van Kahvaltısı, diğer zenginlikler gibi ilgisizlik kurbanı ediliyor.

Dünyanın en kalabalık sofrası ile rekorlar kitabına adını yazdırmasına ve Bak Hele Bak Yusuf Konak eliyle verilen mücadeleye rağmen bilinçsiz esnaflar ve son yıllarda medyada yer alan olumsuz yazılar üzerine imajı zedelenen kahvaltının kaymaığını şu sıralar Diyarbakır yiyor.

Patenti alınmasına rağmen halen tam olarak kurumsal bir markaya dönüşmeyen kahvaltı Diyarbakır'da iyi pazarlanan bir kültürel zenginlik olarak öne çıkarken Hürriyet Gazetesi de Van Kahvaltısı fotoğrafı ile paylaştığı görüntü ile "Kuş sütünün eksik kaldığı Diyarbakır kahvaltılarını yakından tanıyın!" başlığı ile bir haber paylaştı.

Haberde Diyarbakır kahvaltısı ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

Doğu Anadolu’nun farklı medeniyetleri ve kültürleri bir arada yaşatan, zengin bir kültürel mirasa sahip, güzel şehri Diyarbakır’ın mutfağında kahvaltı ayrı bir yer tutuyor. Tatlılar, tuzlular, enva-i çeşit et ve süt ürünleri Diyarbakır kahvaltı sofralarında yerini alıyor. İşte Diyarbakır’ın zengin kahvaltı sofralarında tadabileceğiniz lezzetler…

Yumurtayı Bir de Böyle Deneyin: Murtuğa
Bol miktarda tereyağı, un, tuz ve yumurta ile hazırlanan murtuğa, Diyarbakır kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Murtuğa hem tadı hem de kokusu ile dikkat çekiyor.

 

Hem Klasik Hem Özel Peynir Çeşitleri
25-30 çeşit lezzetin bir araya geldiği Diyarbakır kahvaltılarında klasik peynirlerin yanı sıra yabani sarımsak ya da otlarla tatlandırılmış örgü peynirler de severek tüketiliyor. Lor peyniri bu sofrada pekmez ile karıştırılıp sunulurken yine yöreye has lavaş ve tulum peynirlerinin tatları damaklarda kalıyor.

Tam Bir Efsane: Kavurmalı Yumurta
Diyarbakır sofralarında eksik olmayan et kahvaltılıklar arasına kavurmalı yumurta ile giriyor. Tereyağlı, bol kavurmalı, kısık ateşte ağır ağır pişen sahanda yumurta Diyarbakır kahvaltılarının baş tacı olarak görülüyor.

 

Diyarbakır Çöreği
Doyurucu pide ekmeğin yanı sıra bu kahvaltı sofralarının bir diğer olmazsa olmaz hamur işi Diyarbakır çöreğidir. Diyarbakır çöreği, kepekli undan yapılır. Tereyağı ve mahlep nedeniyle mis gibi kokan çörek, susam ve çörek otu ile tatlandırılır.

Editör: TE Bilisim